Πέμπτη 14 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Νέες τουρκικές παροτρύνσεις για «έντιμους» συμβιβασμούς

Αλλά και μηνύματα Τσαβούσογλου για την πολιτική «ανοιχτών συνόρων» που η Τουρκία διατηρεί στο ιμπεριαλιστικό παζάρι

Τη σκυτάλη της διαμαρτυρίας ενάντια σε κολιγιές που προχωρούν χωρίς την Τουρκία, αλλά και της παρότρυνσης σε αναζήτηση διαλόγου και διευθετήσεων, πήρε χτες το ψευδοκράτος, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), με την οποία η ίδια η Τουρκία επέκρινε την πρόσφατη 5μερή Γαλλίας - Ελλάδας - Κύπρου - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - Αιγύπτου.

Ετσι σε δική του ανακοίνωση, το «υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους επικρίνει την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», επειδή συνεργάζεται με χώρες που «δεν έχουν λόγο στην περιοχή» και επιδίωξε (με την 5μερή) να «διαμορφώσει τετελεσμένα ενάντια σε Τουρκία και Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου αντί να συνεργαστεί προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας». Η ανακοίνωση σημειώνει ότι η ΤΔΒΚ δεν θα σταματήσει τη συνεργασία της με την Τουρκία και καλεί την ελληνοκυπριακή πλευρά να «τερματίσει τη μαξιμαλιστική και μονομερή της προσέγγιση για την περιοχή», να αντιληφθεί ότι πρώτη και βασική πλευρά με την οποία πρέπει να διαπραγματευτεί είναι οι Τουρκοκύπριοι. Καταλήγει δε ότι τέτοιες «μονομερείς πολιτικές» από την ελληνοκυπριακή πλευρά οδηγούν σε «μείωση της εμπιστοσύνης» μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Το λόγο πήρε και ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, που χαρακτήρισε την κοινή ανακοίνωση των «5» «μακριά από την αντίληψη της συνεργασίας και την πραγματικότητα, απαρχαιωμένη και εχθρική κίνηση». Υποστήριξε δε ότι «κάποιοι αυξάνουν τη δόση εχθρότητας προσπαθώντας να πλήξουν τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή, αλλά αυτό δεν έχει κανένα όφελος ούτε γι' αυτούς, ούτε για την περιοχή» και υποστήριξε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να ακολουθηθεί «ο δρόμος της συνεργασίας και να μην παραβλέπονται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας στην περιοχή».

Ακόμα, ο «υπουργός Ενέργειας» του ψευδοκράτους, Χασάν Τατσόι, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο «DHA» σημείωσε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι μια θάλασσα που μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε... Δεν πρόκειται ποτέ αυτά τα κράτη, ανάμεσα στα οποία η Αίγυπτος, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση στην Ανατολική Μεσόγειο αγνοώντας τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού και της Τουρκίας». Πρόσθεσε δε ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με τη βοήθεια κρατών που ενεργούν με αποικιοκρατική αντίληψη... Αν θεωρεί ότι είναι ισχυρή στην περιοχή με το να ποζάρει σε πολεμικά πλοία κρατών όπως η Γαλλία, κάνει μεγάλο λάθος». Κατέληξε δε ότι «η Τουρκία και η ΤΔΒΚ είναι αποφασισμένες να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους στην Ανατολική Μεσόγειο και τη "Γαλάζια Πατρίδα". Δεν πρόκειται να γίνει καμία υποχώρηση σε αυτό».

Ο Τσαβούσογλου για Μεταναστευτικό

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα συνεχίζει να αξιοποιεί τους ξεριζωμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για να οξύνει το παζάρι της με τη Δύση.

Ετσι, ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στο δίκτυο «Akit TV» ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στην πολιτική της για το Μεταναστευτικό, εξηγώντας ότι η χώρα του συνεχίζει την «πολιτική των ανοιχτών συνόρων».

Την πολιτική δηλαδή στο πλαίσιο της οποίας εντείνονται μια σειρά προκλήσεις τόσο στον Εβρο όσο και στο Αιγαίο, ενώ είναι γνωστή και η συμμετοχή της Τουρκίας στις κατά καιρούς αυξομειώσεις των ροών και στην πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, ανάλογα με το πώς εξυπηρετεί ευρύτερα γεωπολιτικά της σχέδια.

«Οποιος (σ.σ. πρόσφυγας) επιθυμεί να πάει στην Ευρώπη μπορεί να το κάνει. Δεν θα τον σταματήσουμε...», είπε ο Τσαβούσογλου. Ενώ σε ένα ακόμα ρεσιτάλ υποκρισίας, δεν παρέλειψε να επικρίνει ως «απαράδεκτη κατάσταση την αδράνεια της Δύσης απέναντι στην απάνθρωπη συμπεριφορά που η Ελλάδα διατηρεί στα σύνορα...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ