Παρασκευή 15 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ
Εφ' όλης της ύλης των επικίνδυνων σχεδίων

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ συνέρχεται σήμερα (σε τηλεδιάσκεψη) με βασικά θέματα τη λεγόμενη Διαδικασία Ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, στη Νότια Γειτονία της ΕΕ, την κατάσταση γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και το Σουδάν, τις επιπτώσεις του Covid-19.

Σε αυτό το φόντο, χτες, με πρωτοβουλία της Ισπανίδας υπουργού Εξωτερικών, έγινε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών Ισπανίας, Αυστρίας, Δανίας, Ελλάδας, Κροατίας, Κύπρου, Μάλτας, Ολλανδίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Σουηδίας.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Ελληνα υπουργού Ν. Δένδια, εστίασαν στην «Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας», συμφωνώντας «για την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με τους εταίρους μας στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σχετικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19 στην ασφάλεια και την κοινωνική σταθερότητα».

Συζήτησαν, επίσης, «τις δυνατότητες εμβάθυνσης της συνεργασίας και συντονισμού με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής», σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, που αξιοποιείται και ως πρόσχημα για ενεργότερη παρέμβαση της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα.

Με πρόταση, άλλωστε, της Ισπανίδας υπουργού, συμφωνήθηκε να γίνει, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, μια σύνοδος ΕΕ - κρατών Νοτίου Γειτονίας.

Περαιτέρω, με το βλέμμα στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και τη λαϊκή δυσαρέσκεια που μεγαλώνει απέναντι στην ιμπεριαλιστική ένωση, αναφέρθηκαν «στην ανάγκη μίας συνολικής, αποτελεσματικής αντίδρασης της ΕΕ, εν μέσω της πανδημίας, στην εκστρατεία παραπληροφόρησης που προέρχεται από τρίτες χώρες, η οποία αποσκοπεί στο να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών μας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Τέλος, «ανταλλαγή απόψεων» έγινε και για «το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και διασυνδεσιμότητας της ΕΕ, της εξασφάλισης εναλλακτικών ενεργειακών οδών, συμπεριλαμβανομένων των συναφών δυνατοτήτων που διανοίγονται στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη σημασία και τις προοπτικές των ΑΠΕ για την προστασία της Μεσογείου από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», που μπλέκει όλο και πιο βαθιά τους λαούς της περιοχής στο κουβάρι των ανταγωνισμών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δεν θα παραιτηθούμε από δικαιώματα που απορρέουν από το μέγεθός μας» (2023-08-30 00:00:00.0)
«Γέφυρα» επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ έως τον Περσικό και παραπέρα (2021-02-12 00:00:00.0)
Διαδικτυακή συζήτηση για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ουσιοεξάρτηση (2021-01-27 00:00:00.0)
Διάσκεψη για την Ανατολική Εταιρική Σχέση (2020-06-19 00:00:00.0)
Επικίνδυνα σχέδια με το βλέμμα στη ΝΑΤΟική συνοχή και «ανθεκτικότητα» στον ανταγωνισμό (2020-04-18 00:00:00.0)
Διαδοχικά πακέτα στήριξης και διάσωσης σε επιχειρηματικούς ομίλους (2020-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ