Παρασκευή 15 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Ανθεκτικότητα» για τους ανταγωνισμούς και απέναντι στους λαούς

«Παρά τις δύσκολες στιγμές που όλοι αντιμετωπίζουμε σήμερα (λόγω κορονοϊού), η βασική αποστολή του ΝΑΤΟ συνεχίζει να είναι αμετάβλητη: Να προσφέρουμε αξιόπιστη και αποτελεσματική αποτροπή και άμυνα. Εχουμε εφαρμόσει προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την υγεία του προσωπικού μας και η βασική μας αποστολή συνεχίζεται - είμαστε έτοιμοι και είμαστε ανθεκτικοί».

Με αυτά τα λόγια άνοιξε χτες ο Βρετανός πτέραρχος Στ. Πιτς, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής (ΣΕ) του ΝΑΤΟ, την τηλεδιάσκεψη του σώματος, απευθυνόμενος στους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι τα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα κάθε άλλο παρά διακόπτονται λόγω πανδημίας.

Εισήγηση στους Α/ΓΕΕΘΑ έκανε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ενημερώνοντας για τις αποφάσεις που πάρθηκαν στις Συνόδους των υπουργών Εσωτερικών και Αμυνας του ΝΑΤΟ, τον Απρίλη.

«Αυτές οι αποφάσεις θα καθορίσουν το έργο της ΣΕ για τους ερχόμενους μήνες, καθώς ξεκινά να υλοποιήσει την πολιτική και στρατιωτική ατζέντα του ΝΑΤΟ», έλεγε σχετικά ο Πιτς, αναφερόμενος αναλυτικά στη δράση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας σε Αφγανιστάν και Ιράκ, και συνολικότερα στη Μ. Ανατολή, όπου, όπως ανέφερε, οι Α/ΓΕΕΘΑ «θα διερευνήσουν πρόσθετους δρόμους για (...) την επέκταση του ρόλου του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή», στις ναυτικές αναπτύξεις του ΝΑΤΟ, σε Βαλτική, Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο, όσο και στη Βαλτική και στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, όπου, όπως σημείωσε, «συνεχίζουν να ενεργούν ως σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας», κόντρα στη Μόσχα, την οποία κατηγόρησε ότι συνεχίζει να δρα αποσταθεροποιητικά.

Επαναλαμβάνοντας άλλωστε πως «οι προκλήσεις ασφαλείας δεν έχουν μειωθεί λόγω του Covid-19» και αναπαράγοντας τα λόγια του Στόλτενμπεργκ ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η κρίση υγείας δεν θα γίνει κρίση ασφάλειας», τόνισε ότι «οι πιθανοί αντίπαλοι θα προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, όπως έχουμε δει μέσω της αύξησης δραστηριοτήτων παραπληροφόρησης», που, όπως είπε, στοχεύει στη «διαίρεσή μας και την υπονόμευση των δημοκρατιών μας».

Επεσήμανε, άλλωστε, ότι η πανδημία «έχει συγκλονίσει το σύστημα που θα έχει σαφώς μακροπρόθεσμες συνέπειες για όλους μας, σε όλους τους τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ», μιλώντας «για πρωτόγνωρες καταστάσεις στη σύγχρονη ιστορία, με τεράστιες επιπτώσεις στους τομείς Υγείας και Ασφάλειας, όπως και σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις».

Επιμένοντας ότι «ο δρόμος μπροστά παραμένει απρόβλεπτος και δύσκολος», αναφέρθηκε στην «ανθεκτικότητα» («resilience»), λέγοντας ότι αυτήν τη στιγμή «δοκιμάζεται». Θύμισε ότι η ανθεκτικότητα κατοχυρώνεται στο άρθρο 3 της ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ, που ορίζει ότι «οι Σύμμαχοι είναι υπεύθυνοι για την ανθεκτικότητα των κοινωνιών τους και την επακόλουθη ικανότητα αντιμετώπισης μιας κρίσης».

«Οι οδηγίες μας περί ανθεκτικότητας περιλαμβάνουν βασικές απαιτήσεις σε θέματα όπως η υγειονομική περίθαλψη, η αντιμετώπιση μαζικών ατυχημάτων, υποδομές, μεταφορές και κινητικότητα, επικοινωνίες, λήψη αποφάσεων και πολλούς άλλους τομείς», συνέχισε, βάζοντας μια σειρά τομείς στους οποίους οι Ευρωατλαντικοί επιχειρούν να θωρακίσουν τα συμφέροντά τους απέναντι στη διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Εξ ου και οι Α/ΓΕΕΘΑ σε ειδική θεματική εστίασαν ειδικά στο ρόλο του ΝΑΤΟ στην κρίση του Covid-19 και τις «ευκαιρίες για περαιτέρω υποστήριξη συμμάχων, εταίρων και χωρών που έχουν ανάγκη», βρίσκοντας την πανδημία πάτημα για επέκταση της δράσης της λυκοσυμμαχίας με τάχα ανθρωπιστικό μανδύα.

Διόλου τυχαία, μάλιστα, σε ξεχωριστή θεματική της τηλεδιάσκεψης, συζητήθηκαν το Σχέδιο Αποτροπής και Αμυνας της Ευρωατλαντικής Περιοχής (Concept for Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area) και το NATO Warfighting Capstone Concept («Σχέδιο Πολεμική Κορωνίδα του ΝΑΤΟ»), «αλληλοσυμπληρωματικές προσεγγίσεις που καθορίζουν τις στρατιωτικές προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, καθώς και μια συνεκτική προσέγγιση στις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές», όπως τόνισε ο Πιτς. Χρεώθηκαν, δε, χτες οι Α/ΓΕΕΘΑ να καταρτίσουν μια σχετική εισήγηση προς τους υπουργούς Αμυνας του ΝΑΤΟ που συνέρχονται εκ νέου τον Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ