Παρασκευή 15 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Στους αλύγιστους της ταξικής πάλης αφιερωμένο το νέο δεκάλεπτο

Στους αλύγιστους της ταξικής πάλης είναι αφιερωμένο το νέο δεκάλεπτο βίντεο της «Σύγχρονης Εποχής» που κυκλοφόρησε χτες στο διαδίκτυο. Στο βίντεο, που είναι αναρτημένο στο λογαριασμό της «Σύγχρονης Εποχής» στο youtube και στο πόρταλ «902.gr», ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συζητάει με την ηθοποιό Λίλα Καφαντάρη για εκείνους που όχι μόνο μαζί με χιλιάδες άλλους ύψωσαν το ανάστημά τους ενάντια στους εκμεταλλευτές και την εξουσία τους αλλά άντεξαν στις πιο δύσκολες συνθήκες παρανομίας, βίας και καταστολής που γνώρισαν από το αστικό κράτος.

Αφορμή είναι η πρόσφατη έκδοση «ΓΙΟΥΡΑ - Ματωμένη Βίβλος» που κυκλοφόρησε η «Σύγχρονη Εποχή». Μια έκδοση που προσφέρει «πολύτιμη αγωνιστική εμπειρία, πλούσια αγωνιστικά διδάγματα, δύναμη και αντοχή στον αγώνα για ανθρώπινη ζωή απέναντι στη βαρβαρότητα», σημειώνει ο Δ. Γόντικας, τονίζοντας ότι πρόκειται για «βιβλίο - φροντιστήριο αγώνα». Ο αναγνώστης του θα μάθει για την ιστορία της Γυάρου, από την ίδρυσή της ως φυλακής για τους πολιτικούς κρατούμενους το 1947, αλλά και την ιστορία του ίδιου του βιβλίου, που γράφτηκε από τους κρατούμενους, κάτω από τη μύτη του χωροφύλακα και του βασανιστή, αποτυπώνοντας την καθημερινότητά τους. Το βιβλίο τυπώθηκε παράνομα το 1952 από το ΚΚΕ, και πρόκειται για έναν πραγματικό άθλο, σημειώνει ο Δ. Γόντικας. Αναφερόμενος στο έπος των αλύγιστων της ταξικής πάλης, δίνει στοιχεία από τις χιλιάδες διώξεις που υπέστη το ΚΚΕ, τις εκτελέσεις κομμουνιστών, τις δίκες και καταδίκες, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι «πηγή δύναμης για τους χιλιάδες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που στάθηκαν ακλόνητοι στις εξορίες, στις φυλακές και τα εκτελεστικά αποσπάσματα είναι η ακλόνητη αφοσίωση στο δίκιο της εργατικής τάξης, η πεποίθηση ότι η εργατική τάξη για να απαλλαγεί από τα δεσμά της πρέπει να καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ούτε αιώνιος ούτε παντοδύναμος».

Οσο για τα πολύτιμα διδάγματα που δίνει η μελέτη των σχετικών εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», σημειώνει ότι η αστική τάξη, προκειμένου να συνεχίσει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και του λαού, δεν διστάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα, αλλά και ότι σε κρίσιμες στιγμές της αναμέτρησής της με το εργατικό κίνημα συστρατεύει όλα τα αστικά κόμματα. Ομως, όπως αναφέρει ο Δ. Γόντικας, η εργατική τάξη, το κίνημά της έδειξαν ότι έχουν τεράστια δύναμη και αν τη συνειδητοποιήσουν μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω. «Οι αγώνες και οι θυσίες θα δικαιωθούν, το ΚΚΕ είναι κόμμα Μπελογιάννηδων, Σουκατζίδηδων και της Ηλέκτρας!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τίμησαν τον 15χρονο μαχητή του ΔΣΕ Γιάννη Κουλούρη (2021-06-03 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τη θρασύδειλη αποκαθήλωση της τιμητικής πλάκας για τους εκτελεσμένους κομμουνιστές (2017-08-03 00:00:00.0)
Τίμησε την Κούλα Ελευθεριάδου (2017-05-06 00:00:00.0)
Φωτίζοντας πλευρές και διδάγματα από την Οχτωβριανή Επανάσταση (2017-02-15 00:00:00.0)
Διήμερο αφιερωμένο στον Ερνστ Τέλμαν (2012-10-12 00:00:00.0)
Γνήσιος λαϊκός αγωνιστής (2010-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ