Παρασκευή 15 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ενσωματώνονται νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις

Νέες αντιδραστικές διατάξεις σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών έρχονται να προστεθούν με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο συζητείται σε επίπεδο κοινοβουλευτικής επιτροπής, με το οποίο η κυβέρνηση, πέραν των άλλων αντιλαϊκών διατάξεων, ενσωματώνει και μια σειρά αντιδραστικών οΟδηγιών και Κανονισμών της ΕΕ.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο: «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2016/800, 2017/1371, 2017/541, 2016/1919, 2014/57/ ΕΕ, κύρωση του Μνημονίου Διοικητικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, τροποποιήσεις του ν. 3663/2008 (Α΄99) προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727 και άλλες διατάξεις».

Ανάμεσα σ' άλλα, το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και σε ανηλίκους. Υπενθυμίζεται ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης περικλείει την περιστολή και καταστρατήγηση δικαιωμάτων κατηγορουμένων αλλά και υπόπτων.

Ακόμα, εισάγεται στο ελληνικό Δίκαιο διάταξη που διευρύνει το πλαίσιο ποινικής καταστολής ακόμα και σε «προπαρασκευαστικές πράξεις». Την απαράδεκτη διάταξη κατήγγειλε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, σημειώνοντας πως η τροποποίηση που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ στον Ποινικό Κώδικα, με βάση και τους αντιδραστικούς «εκσυγχρονισμούς» του «τρομονόμου» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ποινικοποίησε τα ταξίδια, όταν θα εικάζεται πως αυτά γίνονται με σκοπό την εκπαίδευση, για την τέλεση «τρομοκρατικών πράξεων» και τώρα αυτό διευρύνεται, καθώς θα τιμωρείται και όποιος διευκολύνει τα ταξίδια.

Επίσης, αναβαθμίζονται σε κακούργημα η εκβίαση και η πλαστογραφία που σχετίζονται με «τρομοκρατική» δραστηριότητα, έννοια - «λάστιχο» για την ΕΕ, όπου μπορούν να συμπεριληφθούν ακόμα και οι κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος κατά των αντιλαϊκών πολιτικών.

Προβλέπονται ακόμη ειδικές διατάξεις για τη διεθνή συνεργασία και την πρόσβαση, συγκέντρωση και διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με την «τρομοκρατία».

Ακόμα, τυποποιούνται ως ποινικά αδικήματα η διασυνοριακή απάτη σχετικά με τον ΦΠΑ, οι πράξεις υποβολής ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων ή παρασιώπησης πληροφοριών, παράνομης λήψης και παρακράτησης επιχορηγήσεων και παροχών, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση εσόδων του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ.ά.

Η Μ. Κομνηνάκα καταψηφίζοντας επί της αρχής το νομοσχέδιο σημείωσε ότι όλες αυτές οι οδηγίες συμβάλλουν στην οικοδόμηση του χώρου «Ασφάλειας - Ελευθερίας - Δικαιοσύνης» της ΕΕ «που εξυπηρετεί τη θωράκιση του ευρωενωσιακού κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων».

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ