Παρασκευή 15 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Οφέλη για τους ομίλους, κίνδυνοι για τους λαούς

Οι σχεδιασμοί για τη «δημιουργία και αυτού του αγωγού είναι κομμάτι του συνολικότερου παζλ, δημιουργούν κινδύνους στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στην εδαφική της ακεραιότητα, είναι σε βάρος του λαού του δικού μας αλλά και των λαών της περιοχής. Δίνουν οφέλη μόνο στους επιχειρηματικούς ομίλους και είναι σε βάρος των αναγκών του λαού μας», τόνισε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Εξηγώντας ποιο είναι το περιεχόμενο της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας», στο όνομα της οποίας πίνουν νερό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν, της ΝΔ σήμερα και όλα τα αστικά κόμματα, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε πως αυτή αφορά «το κέρδισμα κάποιων μικρών κομματιών από τη λεηλασία που γίνεται και από το μοίρασμα των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα» κι αποτελεί «την άλλη όψη του νομίσματος της αντιλαϊκής αντεργατικής βαθιά ταξικής πολιτικής που ακολουθείται στο εσωτερικό» και επεσήμανε πως «από αυτό το φαγοπότι δεν έχει τίποτα να κερδίσουν η εργατική τάξη και ο λαός μας. Αντίθετα, μεγαλώνουν οι κίνδυνοι και για τον δικό μας και για τους άλλους λαούς».

Τόνισε ακόμη ότι ο πόλεμος των αγωγών είναι μέρος των ανταγωνισμών των ΗΠΑ με τη Ρωσία για τον έλεγχο της Ενέργειας και των ΗΠΑ με την Κίνα για τον έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας και σημείωσε ότι η ελληνική αστική τάξη συμπλέει με τα αμερικανικά συμφέροντα, προσδοκώντας μερίδιο από τη λεία. Πρόσθεσε ότι η χώρα γίνεται αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο αλλά και μαγνήτης αντιποίνων.

Σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία των άλλων κομμάτων περί σταθερότητας και ειρήνης, έκανε λόγο για ιμπεριαλιστική ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο, που περιπλέκει την κατάσταση και δίνει πάτημα στην τουρκική επιθετικότητα, ειδικά όταν δεν υπάρχει ανακήρυξη της ΑΟΖ. «Πώς γίνεται ασφάλεια χωρίς ανακήρυξη της ΑΟΖ; Ισα - ίσα αυτή φέρνει ακόμα πιο κοντά την υπόθεση συνεκμετάλλευσης Ελλάδας, Τουρκίας, των κοιτασμάτων υπό την αμερικαΝΑΤΟική μπότα», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σχετικά με τα περί «ενεργειακής ασφάλειας» της χώρας, διερωτήθηκε «πόσο μπορείς να υπερασπίζεσαι τα συμφέροντα της χώρας σου όταν καταργείς το ορυκτό καύσιμο λιγνίτη και το αντικαθιστάς με εισαγόμενο καύσιμο;».

Οσον αφορά στη συμφωνία του αγωγού, σημείωσε ότι πρόκειται για έργο με πολλές δυσκολίες και ερωτήματα για την υλοποίησή του, όπως τα τεράστια τεχνικοοικονομικά προβλήματα, το γεγονός ότι οι πολυεθνικές που διαχειρίζονται κοιτάσματα του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Κύπρου δείχνουν να ενδιαφέρονται για σταθμούς υγροποίησης, όσο και τη διφορούμενη στάση της Ιταλίας που ακόμα δεν έχει υπογράψει και είναι σε παζάρια με την Τουρκία κ.ο.κ.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος έδωσε πληρωμένη απάντηση και στον εισηγητή της ΝΔ, Δ. Καιρίδη, ο οποίος μιλώντας λίγο πριν είπε προκλητικά ότι όσοι διαφωνούν με τη συμφωνία «εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα», σημειώνοντας πως «ως απόγονος ενδεχόμενα όλων αυτών που έστησαν στον τοίχο αυτούς που αντιστάθηκαν, στο όνομα ότι ήταν "προδότες των μπολσεβίκων", τολμάτε και φέρνετε τέτοια συζήτηση εδώ στη Βουλή εσείς που συνεργάζεστε με την Τουρκία μέσα στο ΝΑΤΟ και οικονομικά μέσω της ΕΕ;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ