Τετάρτη 20 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση για τους όρους συμμετοχής στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας

Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ για τους όρους συμμετοχής των σκηνοθετών - σεναριογράφων στο Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για Κινηματογραφικά Εργα Μικρού Μήκους, Ντοκιμαντέρ και Animation.

Οι βουλευτές Γιάννης Δελής, Μαρία Κομνηνάκα και Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση, σημειώνουν:

«Το ΥΠΠΟΑ τον Απρίλη του 2020 συμπεριέλαβε στο ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμά του το "Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για Κινηματογραφικά Εργα Μικρού Μήκους, Ντοκιμαντέρ και Animation". Σκοπός του ΥΠΠΟΑ, σύμφωνα με τις διακηρύξεις του, ήταν να στηρίξει τους δημιουργούς και τους συντελεστές του οπτικοακουστικού χώρου οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία και τις επιπτώσεις της.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις που είχαν οριστεί στο Ειδικό Πρόγραμμα εξαιρούσαν την πλειονότητα των σκηνοθετών και σεναριογράφων, αφού αναφερόταν πως "δικαίωμα συμμετοχής είχαν κινηματογραφιστές (σκηνοθέτες, σεναριογράφοι ή παραγωγοί) με ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), φυσικά ή νομικά πρόσωπα".

Τα επαγγέλματα του σεναριογράφου και του σκηνοθέτη με τις διατάξεις των άρθρων 4, 5 και 6 του Ν.1296/1982 και του άρθρου 40 του Ν.1469/84 υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ υποχρεωτικά και αυτοδίκαια. Οπότε οι σκηνοθέτες και σεναριογράφοι δεν έχουν ΚΑΔ.

Πλήθος δημιουργών και εργαζομένων στον οπτικοακουστικό χώρο πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού την Τρίτη 5 Μαΐου 2020, καταγγέλλοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει το Ειδικό Πρόγραμμα. Ζήτησαν "άμεσα να παρθεί η απόφαση να μπορούν όλοι οι συνάδελφοι να συμμετέχουν με τις προτάσεις τους στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για Κινηματογραφικά Εργα Μικρού Μήκους, Ντοκιμαντέρ και Animation χωρίς περιορισμούς".

Την ίδια μέρα στο υπουργείο Πολιτισμού συναντήθηκαν με τον γγ Σύγχρονου Πολιτισμού, Ν. Γιατρομανωλάκη, και κατέθεσαν το υπόμνημά τους καθώς και τις υπογραφές που είχαν συγκεντρώσει. Το ίδιο υπόμνημα κατέθεσαν και στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο είναι και ο διαχειριστής του Ειδικού Προγράμματος.

Το ΥΠΠΟ δεσμεύτηκε να κάνει διορθωτικές κινήσεις και να ικανοποιήσει το αίτημα των ενδιαφερόμενων.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του, στις 8 Μαΐου 2020, τις κάτωθι διευκρινίσεις:

"Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου διευκρινίζει στους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας από το ΥΠΠΟΑ τα ακόλουθα:

1.Αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα χρηματοδότησης σεναρίων κινηματογραφικών έργων μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ γίνονται δεκτές χωρίς την προσκομιδή Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας, εφόσον πληρούνται απαρέγκλιτα οι υπόλοιποι όροι του προγράμματος.

2.Οι αιτούντες των οποίων οι προτάσεις θα επιλεγούν για την χρηματοδότηση με το ποσό των 2.500 ευρώ, οφείλουν να προσκομίσουν τα σχετικά με τον ΚΑΔ έγγραφα κατά την υπογραφή της Σύμβασης προκειμένου να τους καταβληθεί η χρηματοδότηση".

Προς μεγάλη έκπληξη όμως το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με νέα ανάρτησή του, μετά από πέντε μέρες, στις 13 Μαΐου 2020, διευκρινίζει πως για την κατάθεση αίτησης συμμετοχής απαιτείται απαραιτήτως να έχουν ενεργό ΚΑΔ όλοι οι συντελεστές (παραγωγός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος).

Παρότι έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες να επικοινωνήσουν οι ενδιαφερόμενοι με το ΥΠΠΟΑ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, καμία απάντηση δε δόθηκε. Οι ενδιαφερόμενοι θεωρούν ότι αυτή η κατάσταση που διαμορφώθηκε μόνο ως παλινωδία και εμπαιγμός μπορεί να χαρακτηριστεί και μόνο αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει.

Ερωτάται η κ. υπουργός:

1. Γιατί, παρότι πάρθηκε απόφαση οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα χρηματοδότησης σεναρίων κινηματογραφικών έργων μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ να γίνονται δεκτές χωρίς την προσκομιδή Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας, αυτό μέσα σε λίγες μέρες άλλαξε;

2. Αν το ΥΠΠΟ θα προχωρήσει στην αλλαγή των όρων και προϋποθέσεων του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για Κινηματογραφικά Εργα Μικρού Μήκους, Ντοκιμαντέρ και Animation, ώστε να μην υπάρχει κανένας περιορισμός στο δικαίωμα υποβολής πρότασης από όλους τους δημιουργούς σκηνοθέτες και σεναριογράφους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ