Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΕΗ
Ζητούν τη συναίνεση των εργαζομένων

Τη συναίνεση των εργαζομένων στην κατεύθυνση της κερδοφορίας της ιδιωτικής πλέον ΔΕΗ, ζήτησε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, με θέμα «απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το συνδικαλιστικό κίνημα». Κάνοντας λόγο για μια... ισχυρή ΔΕΗ με πρωταρχικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ο υπουργός Ανάπτυξης, έκανε λόγο για την επίτευξη αυτών των στόχων με τη συμμετοχή των εργαζομένων. Δηλαδή, λίγο έως πολύ ζήτησε από τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την παραχώρηση της ΔΕΗ και των κερδών της στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ηδη τα κέρδη, που προορίζονται για τους ιδιώτες για τον επόμενο χρόνο, υπολογίζονται στα 143 δισεκατομμύρια δραχμές και ανακοινώθηκαν στον ίδιο χώρο από τον διευθύνονται σύμβουλο της Επιχείρησης Σ. Νέζη. Βέβαια, δεν ανέφερε ότι η κατακόρυφη αύξηση των κερδών της Επιχείρησης θα προκύψει από τις δραστικές περικοπές επενδύσεων και εργασιακών δικαιωμάτων. Το είπε όμως ο υπουργός Ανάπτυξης, ότι η ΔΕΗ που πλέον λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δε νοείται να υλοποιεί και κοινωφελές έργο. Γι' αυτό για το όποιο έργο κοινής ωφέλειας, θα αποζημιώνεται από το ελληνικό δημόσιο.

Για το πώς θα επιτευχθεί η πρωτοκαθεδρία της ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή, επιχείρησε να το αποσαφηνίσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος σημείωσε ότι η ΔΕΗ πρέπει να δημιουργήσει στρατηγικές συμμαχίες με μεγάλες ενεργειακές εταιρίες της Ευρώπης. Είναι σαφές ότι όταν χρησιμοποιείται ο όρος «στρατηγικές συμμαχίες» αυτομάτως μεταφράζεται στην πώληση ποσοστών της ΔΕΗ σε πολυεθνικές επιχειρήσεις του κλάδου. Ηδη υπάρχουν τα σενάρια για πώληση πακέτων μετοχών σε δυτικοευρωπαϊκές εταιρίες, και ανάλογο ενδιαφέρον από αυτές.

Από το ίδιο βήμα, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) έκανε λόγο για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υπονοώντας ότι ο Ν. 2773/99 δεν κρίνεται επαρκής για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιωτών που επιδιώκουν την είσοδό τους στην ηλεκτροπαραγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ