Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Εκτός ελέγχου οι τιμές των οπωροκηπευτικών

Ερευνα του ΙΝΚΑ για μεγάλες ανατιμήσεις

Συνεχίζονται οι ανοδικές τάσεις στα οπωροκηπευτικά, που και με αφορμή τα φαινόμενα κακοκαιρίας πωλούνταν χτες ακριβότερα από τη Δευτέρα και σε ποσοστά που φτάνουν το 200% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο.

Οι καταστηματάρχες κρεοπώλες επισημαίνουν ότι η αγορά θα αρχίσει να «ζεσταίνεται» και να μπαίνει στους χριστουγεννιάτικους ρυθμούς κατά το τέλος της βδομάδας οπότε και οι καταναλωτές θα εισπράξουν το 13ο μισθό και θα αρχίσουν να πραγματοποιούν τις απαραίτητες για τις ημέρες αγορές. Ετσι, τις επόμενες μέρες αναμένεται να διαμορφωθούν και οι τιμές που θα επικρατήσουν πριν τα Χριστούγεννα. Μέχρι στιγμής, στη Βαρβάκειο και στα συνοικιακά κρεοπωλεία η τιμή της γαλοπούλας κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 2.500 δρχ. το κιλό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας Κ. Καγιαντόπουλο, ακόμα δεν έχουν μπει μεγάλες ποσότητες στην αγορά του Ρέντη, ενώ μικρές, λόγω της κακοκαιρίας είναι και οι ποσότητες στα άλλα κρέατα. Ο ίδιος εκτιμά ότι η τιμή της γαλοπούλας δε θα ξεπεράσει τις 2.600 δρχ. το κιλό. Οι τιμές των αμνοεριφίων κινούνται στις Βαρβάκειο γύρω στις 3.000 δρχ. το κιλό, ενώ τα μικρά εγχώρια κατσίκια ξεπερνούν και τις 3.000 δρχ. το κιλό στα συνοικιακά κρεοπωλεία.

Οσον αφορά στις τιμές των οπωροκηπευτικών, βρίσκονται κυριολεκτικά εκτός ελέγχου, πράγμα το οποίο τόσο οι επαγγελματίες όσο και η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αποδίδει στην κακοκαιρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα καρότα προχτές πωλούνταν στις 390 δρχ. το κιλό, ενώ χτες η τιμή τους «σκαρφάλωσε» στις 450 δρχ., το κουνουπίδι προχτές ήταν στις 600 δρχ. και χτες στις 650 δρχ. το κιλό, στις 250 δρχ. το ένα πωλούνταν χτες τα μαρούλια από 200 που πωλούνταν τη Δευτέρα, τα πράσα από τις 400 δρχ. τη Δευτέρα χτες αυξήθηκαν στις 450 δρχ., το ίδιο και το σπανάκι που χτες πωλούνταν ακριβότερο κατά 50 δρχ. στις 700 δρχ. το κιλό, ενώ στις 550 δρχ. το κιλό πωλούνταν χτες η ντομάτα από 500 δρχ. προχτές.

Το ΙΝΚΑ

Αυξήσεις τιμών σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης τον τελευταίο μήνα που ανέρχονται σε ποσοστό μέχρι 11% κατέγραψε το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). Οι αυξήσεις αυτές αποτελούν περίτρανη διάψευση της διαβεβαίωσης των μεγαλοεπιχειρηματιών, την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ασπάζεται και διατυμπανίζει με κλειστά μάτια σε μια κοινή επιχείρηση αποπροσανατολισμού των καταναλωτών.

Σε σχέση με το 2000 οι τιμές παρουσιάζουν αυξήσεις από 1,9% μέχρι και 21,2%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις έχουν σημειωθεί στα λαχανικά κατά μέσο όρο 21,2%, στα φρούτα 17,3%, στον τουρισμό 13,1%, στην ψυχαγωγία 9,4%, στα κρέατα 8,7%, στο ψωμί και τα αρτοσκευάσματα 8,4%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ