Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Επέλαση ψύχους

Eurokinissi

Η επέλαση ψύχους ακολούθησε χτες μετά τη διακοπή της χιονόπτωσης σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, που και χτες βρίσκονταν σε κατάσταση χάους. Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξαγόταν η κίνηση των οχημάτων σ' ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής, ενώ σε πολλούς περιαστικούς δρόμους, ακόμα και μέσα στη Θεσσαλονίκη, η κίνηση ήταν σχεδόν αδύνατη. Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης στις 3 το μεσημέρι τέθηκε σε λειτουργία ένας από τους αεροδιαδρόμους και μετά από 45 ώρες διακοπής, το αεροδρόμιο άρχισε και πάλι να λειτουργεί. Τα σχολεία δε λειτούργησαν χτες ενώ κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα με απόφαση της Νομαρχίας.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετώπισαν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης. Οι αστικές συγκοινωνίες σε πολλές περιοχές, δεν αποκαταστάθηκαν ούτε χτες, παρά το γεγονός ότι συνεργεία των δήμων είχαν κατορθώσει να καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι. Σαν αποτέλεσμα της απόφασης του ΟΑΣΘ να μην αποκαταστήσει τα δρομολόγια, οι πάνω από 80.000 κάτοικοι της Ανω Πόλης και του Αγίου Παύλου δεν είχαν τρόπο να πάνε στις δουλιές τους ή να γυρίσουν στα σπίτια τους. Μπροστά σ' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, ο Δήμος Αγίου Παύλου, από τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιεί με ιδιόκτητα λεωφορεία τα δρομολόγια της γραμμής 23 και 24. Σε σχετική χτεσινή ανακοίνωσή του ο Δήμος Αγίου Παύλου κατήγγειλε στο λαό της πόλης ότι η στάση του ΟΑΣΘ αποτελεί αποτέλεσμα «της απαξίωσης των λαϊκών συνοικιών και ιδιαίτερα του λαϊκού δικαιώματος στη φθηνή και εύκολη συγκοινωνία».

Εκατοντάδες χωριά παραμένουν αποκλεισμένα για τέταρτη μέρα στις ορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Στο Νομό Κοζάνης περίπου 100 χωριά, στα Γρεβενά 65, στην Καστοριά 15, στη Φλώρινα 18, στη Χαλκιδική σχεδόν όλα τα χωριά της περιοχής Στρατονίου, στο Κιλκίς 28, στην Πιερία 10, στο Νομό Σερρών 3, στην Καβάλα το Κρανοχώρι του Δήμου Φιλίππων, στο Νομό Ροδόπης 30 όπου επίσης έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και η τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ στην Ξάνθη καταβάλλονταν προσπάθειες με εκχιονιστικά μηχανήματα, μέχρι χτες το απόγευμα, να αποκατασταθεί η συγκοινωνία σε 4 ορεινούς οικισμούς στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Τέλος στο Νομό Εβρου, το σύνολο των χωριών στην περιφέρεια της Αλεξανδρούπολης, αλλά και της Ορεστιάδας.

Σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες, ενώ ορισμένα τμήματα επαρχιακών δρόμων παραμένουν αποκλεισμένα. Αποκλεισμένη από την υπόλοιπη χώρα βρίσκεται η Κοζάνη, αφού και χτες όλη μέρα δε διεξαγόταν η κίνηση στις εθνικές οδούς από Κοζάνη προς Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα. Σήμερα θα ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης των 4 κτηνοτρόφων που έχουν αποκλειστεί στην περιοχή του Μεταξά.

Στην Καβάλα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, για τρίτη συνεχή μέρα απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων προς και από Θάσο, αλλά και για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Κλειστά παραμένουν τα αεροδρόμια Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Κοζάνης.

  • Τέλος, σώος μεταφέρθηκε στη Νάουσα και ο 68χρονος αγρότης Μ. Φουντάλας, που είχε αποκλειστεί από το μεσημέρι του Σαββάτου σε περιοχή του Βερμίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ