Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
Νέα σκανδαλώδης ενίσχυση της «Χόχτιφ»!

Ποσοστό 90% (από 75% σήμερα) του «σπατόσημου», δηλαδή πάνω από 70 δισ. ετησίως θα εισπράττει πλέον η εταιρία του αεροδρομίου

Απόφαση - σκάνδαλο να πριμοδοτήσει περαιτέρω την εταιρία του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), που όπως όλα δείχνουν δεν προσπορίζει στους Γερμανούς της «Χόχτιφ» τα προσδοκώμενα υπερκέρδη, πήρε η κυβέρνηση.

Πρόσχημα για τη σκανδαλώδη απόφαση, είναι η μείωση των αεροπορικών τελών χρήσης του αεροδρομίου Σπάτων, προκειμένου να υπάρξει... τόνωση της αεροπορικής αγοράς. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οι Γερμανοί αξίωσαν από την κυβέρνηση να «τονώσει» το έσοδα της εταιρίας, πέραν όσων προβλέπει ήδη η αποικιοκρατική σύμβαση του αεροδρομίου Σπάτων.

Ετσι η κυβέρνηση, υποκύπτοντας στον εκβιασμό των Γερμανών, αποφάσισε από την 1η Γενάρη του 2002 να αποδίδει στην εταιρία του αεροδρομίου ένα επιπλέον ποσοστό 15% από τα έσοδα του «σπατόσημου», που υπολογίζονται σε 80 - 100 δισ. δρχ. το χρόνο. Δηλαδή, από το νέο χρόνο ο ΔΑΑ θα εισπράττει το 90% των εσόδων του «Σπατόσημου» και μόνο το 10% θα «πηγαίνει» στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι το τέλος αυτό, που επιβαρύνει τους επιβάτες, επιβλήθηκε το 1991 από την κυβέρνηση της ΝΔ και προορίζεται για τον εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη των πολιτικών αεροδρομίων! Αυτό, βέβαια, ουδέποτε τηρήθηκε. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησαν κατά το δοκούν τα έσοδα αυτά. Με την αποικιοκρατική σύμβαση Σπάτων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χάρισε με το... νόμο το 75% των εσόδων του «σπατόσημου» στον ΔΑΑ και τώρα αποφάσισε να τους χαρίσει επιπλέον 15%. Βέβαια, ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής είπε ότι η απόφαση αυτή θα έχει ισχύ ενός χρόνου και πρόσθεσε ότι μέσα στη βδομάδα η διοίκηση του ΔΑΑ θα ανακοινώσει τη μείωση των τελών χρήσης του αεροδρομίου Σπάτων. Μια μείωση, φυσικά, που όχι μόνο δε θα θίξει τα έσοδα του ΔΑΑ, αλλά αντίθετα θα τα ενισχύσει με τη σκανδαλώδη απόφαση της κυβέρνησης να επιδοτήσει ουσιαστικά την εταιρία του αεροδρομίου, με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού.

Η ΕΣΚ

Την απόφαση αυτή της κυβέρνησης καταγγέλλει στον ελληνικό λαό η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) ΥΠΑ, η οποία επισημαίνει: «Δεκάδες δισ. δρχ. χαρίζει η κυβέρνηση στην εταιρία του ΔΑΑ. Προκειμένου να δεχτεί η εταιρία μείωση των τελών του αεροδρομίου, χωρίς, ωστόσο να θιγούν τα έσοδά της, η κυβέρνηση αυξάνει κατά 15% το ποσοστό που εισπράττει η εταιρία από το "Τέλος Ανάπτυξης Αερολιμένων" ("σπατόσημο"). Η ρύθμιση αυτή "επιβάλλεται" από την αποικιοκρατική σύμβαση για τα Σπάτα, όπου ρητά αναφέρεται ότι σε καμιά περίπτωση δεν είναι δυνατόν να μειώνονται τα έσοδα του αεροδρομίου. Αν αυτό γίνει, η εταιρία δικαιούται αντίστοιχης αποζημίωσης! Εχουμε, δηλαδή, να κάνουμε με περίπτωση όπου τις όποιες απώλειες εσόδων της εταιρίας τις πληρώνει ουσιαστικά ο ελληνικός λαός. Η ΕΣΚ καταγγέλλει και καταδικάζει τόσο την πρακτική αυτή, που μειώνει τους πόρους για την ανάπτυξη των άλλων αερολιμένων και ταυτόχρονα αποκρύπτει τις λεπτομέρειες της αποικιοκρατικής σύμβασης. Οι εργαζόμενοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ