Παρασκευή 29 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Σοβαρά ερωτήματα για τους σχεδιασμούς στο κέντρο της Αθήνας ανέδειξαν βουλευτές του ΚΚΕ

Τα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν από την πρεμούρα της δημοτικής αρχής Αθήνας να ψηφίσει εσπευσμένα, μέσα στην πανδημία, το σχέδιο ανάπλασης του κέντρου της πόλης, έθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στη σχετική συζήτηση που έγινε σε Επιτροπή της Βουλής, όπου πραγματοποίησε ενημέρωση ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης. Παράλληλα, αναφέρθηκαν σε μια σειρά ερωτήματα που προκύπτουν και ως προς την ουσία αυτού του σχεδίου, το οποίο έχει τον τίτλο «ο μεγάλος περίπατος της Αθήνας». Ο δήμαρχος, περιγράφοντας τις παρεμβάσεις, που αποφασίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες στο Δημοτικό Συμβούλιο και με τη συμφωνία των παρατάξεων ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ, είπε ανάμεσα σε άλλα ότι έτσι θα γίνει η πόλη «φιλική στους τουρίστες και τους πολίτες», ενώ απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας σε όσα του έθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα πως αυτές οι μελέτες που παρουσιάστηκαν από τον δήμαρχο έχουν και πολύ σοβαρό επιστημονικό αντίλογο, απευθύνοντας το ερώτημα αν η δημοτική αρχή τον έχει πάρει υπόψη. Εξηγώντας, υπογράμμισε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις κι έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι τη μέρα που εξαγγέλθηκε το σχέδιο, οι ειδικοί λοιμοξιωλόγοι έλεγαν ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς λόγω του κορονοϊού, ενώ ο δήμαρχος Αθήνας έλεγε ότι οι πεζοδρομήσεις θα ενισχύσουν τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Επίσης, ρώτησε τι θα γίνει με τους δρόμους που θα επιβαρυνθούν από την κίνηση λόγω των πεζοδρομήσεων, αλλά και τι θα γίνει με τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών, όπου οι άνθρωποι ήδη στοιβάζονται στα λεωφορεία, αν υπάρχει συντονισμός με το υπουργείο Μεταφορών, αφού ο στόλος είναι απαρχαιωμένος και οι ελλείψεις πολύ μεγάλες.

Ως προς το πιο «καυτό ερώτημα», υπογράμμισε το εξής: «Με αυτές τις παρεμβάσεις αλλάζει η χρήση γης και η αξία της. Και γνωρίζουμε πολύ καλά - έτσι λένε τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας - ότι έχουν γίνει πολύ μεγάλες αγοραπωλησίες στις περιοχές αυτές τα τελευταία χρόνια. Ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν μεγάλα επενδυτικά σχέδια από ξενοδοχειακούς ομίλους». Ενα άλλο ερώτημα που απηύθυνε στον δήμαρχο είναι τι παρεμβάσεις θα γίνουν στις άλλες γειτονιές της Αθήνας για να δημιουργηθούν ελεύθεροι χώροι και χώροι αναψυχής και αθλητισμού.

Το κέντρο θα πρέπει να είναι προσβάσιμο

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη επισήμανε ότι τα σχέδια περιγράφουν μια Αθήνα που μπορεί να γίνει σαν «ένα ωραίο Βατικανό και γύρω - γύρω όλη η υπόλοιπη Ρώμη να καίγεται».

«Αν το κέντρο δεν είναι προσβάσιμο στον κάτοικο των Σεπολίων ή στον κάτοικο των παρακείμενων δήμων, δεν καταλαβαίνω σε ποιο βαθμό θα είναι ζωντανό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και τόνισε πως προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι το πράσινο, οι ελεύθεροι χώροι και η προσβασιμότητα, ενώ παράλληλα έθεσε το θέμα της μεγάλης ταξικής - οικονομικής διαφοράς που θα προκύψει ανάμεσα στους ευνοημένους και τους μη ευνοημένους από αυτά τα σχέδια. «Ξέρετε πάρα πολύ καλά τι αξία αποκτούν και πώς αλλάζουν οι αξίες των ακινήτων και τι αλισβερίσι ξεκινάει όταν οι παρεμβάσεις ωφελούν μια περιοχή ή υποβαθμίζουν μια άλλη», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ