Σάββατο 30 Μάη 2020 - Κυριακή 31 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Νέες αντιδράσεις για τα σχέδια ΗΠΑ - Ισραήλ

Τα σχέδια των ισραηλινών κατοχικών αρχών να προωθήσουν την προσάρτηση κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών της Δυτικής Οχθης εντείνουν τις ανησυχίες για νέα κλιμάκωση της έντασης και αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.

Την Παρασκευή, ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών, Αϊμαν Σαφάντι, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ, προειδοποίησε για τις δυσμενείς συνέπειες τυχόν προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων περιοχών της Δυτικής Οχθης από τις ισραηλινές αρχές λέγοντας ότι συνιστά απειλή «άνευ προηγουμένου». Εξέφρασε επίσης τις σθεναρές αντιρρήσεις της χώρας του στα σχέδια προσάρτησης καλώντας τη Βρετανία να αποτρέψει το Ισραήλ από μία τέτοια κίνηση και τις ΗΠΑ να μην διακυβεύσουν κάθε προοπτική «για εξεύρεση ειρηνικής λύσης».

Πριν από λίγες μέρες ο Ιορδανός πρωθυπουργός, Ομάρ αλ Ρατζάζ, προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί τις μονομερείς ισραηλινές ενέργειες τονίζοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση «θα επανεξεταστούν όλες οι πλευρές των σχέσεών μας με το Ισραήλ».

Παρά τις αντιδράσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δείχνει αποφασισμένος να υλοποιήσει τα σχέδια προσάρτησης. Την Πέμπτη, σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «Israel Hayom» κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να συναινέσει «στην ολοκλήρωση του ισραηλινού ελέγχου ασφαλείας παντού στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια» (Δυτική Οχθη), υποστηρίζοντας ότι «μόνο έτσι μπορούν να αποκτήσουν τη δική τους οντότητα, την οποία ο Τραμπ ονομάζει κράτος».

Μέσα σ' αυτό το τεταμένο κλίμα, το απόγευμα της Παρασκευής στη Δυτική Οχθη, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν θανάσιμα νεαρό Παλαιστίνιο με τη δικαιολογία ότι τους πλησίασε ορμητικά με το αυτοκίνητό του. Λίγη ώρα νωρίτερα, οι κατοχικές δυνάμεις τραυμάτισαν πέντε Παλαιστίνιους (ο ένας φωτορεπόρτερ) στη διάρκεια διαδήλωσης για την ανέγερση εβραϊκού εποικισμού στο χωριό Καφρ Καντούμ της βόρειας Δυτικής Οχθης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ