Σάββατο 30 Μάη 2020 - Κυριακή 31 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Το διαδικτυακό σκάκι συνεχίζεται

Το διαδικτυακό σκάκι συνεχίζει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον στον σκακιστικό κόσμο, με τα τουρνουά να διαδέχονται το ένα το άλλο. Τα προγραμματισμένα μεγάλα τουρνουά πλέον περνάνε στο διαδίκτυο, όπως έγινε πριν από λίγες μέρες, με το καταξιωμένο τα τελευταία χρόνια «Steinitz Memorial» (το συγκεκριμένο διεξάγεται προς τιμή του Βίλχελμ Στάινιτς, του πρώτου επίσημου παγκόσμιου πρωταθλητή) να μεταφέρεται στο διαδίκτυο με οργανωτή την FIDE. Στο τουρνουά που έγινε σε δύο γκρουπ, νικητές αναδείχτηκαν οι Μάγκνους Κάρλσεν στο open με 12β/18 αγ. και η Κατερίνα Λάγκνο στο γυναικείο γκρουπ με 13β/19 αγ. Αυτές τις μέρες τα σκακιστικά βλέμματα τραβάει το «Lindores Abbey Chess Challenge». Το συγκεκριμένο τουρνουά εντάχθηκε σε έναν κύκλο σκακιστικών τουρνουά με την ονομασία «Magnus Carlsen Chess Tour». Πρωτεργάτης αυτής της ιδέας είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μάγκνους Κάρλσεν (εξ ου και η ονομασία) με την πρωτοβουλία που πήρε για τη διεξαγωγή του πρώτου αντίστοιχου τουρνουά, του Magnus Carlsen Invitational. Το τουρνουά εκείνο θεωρείται πλέον το πρώτο του κύκλου, για να ακολουθήσουν ακόμη 4 μεγάλα διαδικτυακά, με τον κύκλο των τουρνουά να κλείνει τον Αύγουστο με τους τελικούς. Τα συνολικά χρηματικά έπαθλα για όλα τα τουρνουά θα είναι 1 εκατομμύριο δολάρια, τα υψηλότερα ποτέ στο online σκάκι. Οι νικητές του κάθε ξεχωριστού τουρνουά θα αναμετρηθούν μεταξύ τους στον Τελικό του Κύκλου, όπου θα αναδειχθεί και ο νικητής του. Μέχρι στιγμής θέση στον τελικό έχει εξασφαλίσει ο Κάρλσεν, με τη νίκη του στο πρώτο τουρνουά.


Το πρόγραμμα του Κύκλου των Τουρνουά:

Magnus Carlsen Invitational: 18 Απρίλη - 3 Μάη

Lindores Abbey Rapid Challenge: 19 Μάη - 3 Ιούνη

Online Chess Masters: 20 Ιούνη - 5 Ιούλη

Legends of Chess: 21 Ιούλη - 5 Αυγούστου

Tour Final: 9 Αυγούστου - 20 Αυγούστου

Στο δεύτερο πλέον τουρνουά του συγκεκριμένου κύκλου, το «Lindores Abbey Chess Challenge», μαζί με τους 4 πρώτους του προηγούμενο τουρνουά, Κάρλσεν, Ντινγκ, Νακαμούρα και Φιρούζγια (αντικαθιστά τον απόντα Καρουάνα), συμμετείχαν ακόμη 8 σκακιστές, διαφορετικοί αυτήν τη φορά: Alexander Grischuk (6ος στον κόσμο με ΕΛΟ 2777), Levon Aronian (7ος - 2773), Wesley So (8ος - 2770), Jan-Krzysztof Duda (16ος - 2753), Sergey Karjakin (17ος - 2752), Wei Yi (20ός - 2732), Yu Yangyi (33ος - 2709) και Daniil Dubov (38ος - 2699). Από τους 12 σκακιστές που συμμετείχαν στην πρώτη φάση του τουρνουά, αποκλείστηκαν οι 4 τελευταίοι της βαθμολογίας. Αυτήν τη φορά η προκριματική πρώτη φάση διεξήχθη σε μόλις 3 μέρες, με τους παίκτες να αναμετρούνται μεταξύ τους μόνο μία φορά σε 11 γύρους. Η δεύτερη φάση των νοκ άουτ, στην οποία πλέον δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στο συγκεκριμένο τουρνουά σε σχέση με το Magnus Carlsen Invitational και αποτελείται από μίνι ματς μεταξύ αυτών που προκρίθηκαν μέχρι την ανάδειξη του τελικού νικητή, μονοπώλησε τις υπόλοιπες μέρες. Οι παρτίδες είναι γρήγορου χρόνου (rapid) 15 λεπτές + 10 δευτερόλεπτα από την πρώτη κίνηση.


Το τουρνουά μεταδίδεται από τη σκακιστική πλατφόρμα του chess24 στο https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/lindores-abbey-rapid-challenge-2020/ και όπως μας ενημερώνουν οι διοργανωτές, μεταδίδεται σε τουλάχιστον 9 γλώσσες.

Στην πρώτη φάση κυριάρχησαν οι Νακαμούρα και Καριάκιν, που κατέλαβαν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα, ακολουθούμενοι από τέσσερις σκακιστές που ισοβάθμισαν στην τρίτη θέση, ανάμεσά τους και ο Κάρλσεν, που κατέλαβε μόλις την 5η θέση, ήταν βέβαια αρκετή να του δώσει την πρόκριση. Το χαλαρό ξεκίνημα του παγκόσμιου πρωταθλητή διαδέχτηκε η εντυπωσιακή του απόδοση στην φάση των νοκ άουτ, σημειώνοντας απανωτές νίκες, εναντίον του Wesley So στα προημιτελικά, που κέρδισε και τα δύο ματς χωρίς να παιχτεί η τέταρτη παρτίδα, αφού το σκορ είχε ήδη κριθεί. Την ίδια εικόνα ακολούθησε και το πρώτο ματς του ημιτελικού εναντίον του Hikaru Nakamura, που κέρδισε καθαρά με σκορ 3-0.

Την ίδια διακύμανση είχε και η απόδοση του νεαρού Ρώσου Daniil Dubov, ενώ προκρίθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, κερδίζοντας στην τελευταία παρτίδα εναντίον του Κάρλσεν με τα μαύρα. Στα νοκ άουτ όμως απέκλεισε τον Καριάκιν στα προημιτελικά, σημειώνοντας εντυπωσιακό σκορ (3-0) δύο φορές. Στα προημιτελικά κέρδισε το πρώτο ματς των Ding Liren (2,5-1,5).


Σε εξέλιξη βρίσκεται η σειρά τουρνουά της FIDE «Checkmate Coronavirus», με περισσότερα από 2.000 online τουρνουά και 1.500 έπαθλα, εκ των οποίων και 64 προσκλήσεις για την Ολυμπιάδα της Μόσχας το 2021, μιας βδομάδας, με όλα τα έξοδα καλυμμένα. Σε αυτή την εκδήλωση συμμετέχει και η ΕΣΟ, που έχει ανακοινώσει το εξής πρόγραμμα (στο lichess.org): Δευτέρα 1 Ιούνη και 8 Ιούνη Διασυλλογικό Γκραν Πρι Μπλιτς (3'+2"). Τρίτη 2/6 και 9/6 Διασυλλογικό Γκραν Πρι Ράπιντ (10'+5"). Τετάρτη 3/6 και 10/6 Διασυλλογικό Γκραν Πρι Μπούλετ (2'+0"). Πέμπτη 4/6 και 11/6 προκριματικά ράπιντ και μπλιτς για τα εβδομαδιαία σιμουλτανέ. Σάββατο και Κυριακή 30/5 - 31/5 ομαδικοί διαδικτυακοί μαθητικοί αγώνες (chess.com). Δευτέρα και Τρίτη 15/6 - 16/6 ατομικοί διαδικτυακοί μαθητικοί αγώνες (chess.com).

Περισσότερες πληροφορίες στον ηλεκτρονικό σύνδεσμό https://checkmatecoronavirus.com






Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ