Σάββατο 30 Μάη 2020 - Κυριακή 31 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Επιτακτική ανάγκη τα μέτρα στήριξης του αθλητισμού

Κινητοποίηση των αθλητικών σωματείων της Αττικής την Πέμπτη 4/6. Την κατάσταση που επικρατεί περιγράφουν η Eλπίδα Νασιοπούλου, αθλήτρια του Muay Thai, και ο Νίκος Παπαδόπουλος, γγ του συλλόγου ΑΠΣ Οιωνός

Με αίτημα να παρθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα στήριξης του αθλητισμού από πλευράς πολιτείας, τα αθλητικά σωματεία της Αττικής προχωρούν σε κινητοποίηση την Πέμπτη 4 Ιούνη έξω από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η αναστολή της αθλητικής δραστηριότητας εδώ και δυόμισι μήνες περίπου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού είχε σοβαρές συνέπειες και στον αθλητισμό, με κύριους αποδέκτες τα σωματεία. Συνέπειες που έρχονται να προστεθούν στην ήδη οριακή κατάσταση όπου βρισκόταν κυρίως ο χώρος του ερασιτεχνικού αθλητισμού τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Τα χρόνια προβλήματα και ο κορονοϊός

Η λογική του λιγότερου κράτους και στον αθλητισμό, με αποτέλεσμα την εδώ και χρόνια συνεχή μείωση των αθλητικών επιχορηγήσεων, είναι μία από τις βασικές αιτίες για τη σημερινή κατάσταση. Τα ψίχουλα που δίνονται πλέον ως κρατική επιχορήγηση δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τα βασικά πάγια έξοδα Ομοσπονδιών και σωματείων, κάτι που αντίστοιχα έχει συνέπειες για τους αθλούμενους και όλο το φάσμα των εργαζομένων στον αθλητισμό. Η μετακύλιση των εξόδων στους αθλούμενους και τις οικογένειές τους που καθιστά πολυτέλεια την άθληση, τα χαράτσια για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων που αποτελούν βαρίδι για τα περισσότερα σωματεία, τα εργασιακά προβλήματα (απολύσεις, οφειλές δεδουλευμένων) για τους εργαζόμενους στο χώρο, είναι μερικά από τα κομμάτια του σχετικού «παζλ».

Από την άλλη, η πανδημία Covid-19 και όσα έφερε το προηγούμενο διάστημα και αναμένεται να φέρει στο άμεσο μέλλον, έρχονται να οξύνουν ακόμα περισσότερο τα προβλήματα. Ωστόσο όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε εμφανές από πλευράς κυβέρνησης ότι πέρα από ευχολόγια και γενικολογίες, δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό σχέδιο στήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Επανεκκίνηση σε θολό τοπίο


Με το «καλημέρα» της επανεκκίνησης του αθλητισμού φάνηκαν τα κενά και οι ασάφειες στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αρκετά μπερδέματα και συνολικά ένα ρευστό τοπίο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις σωματεία και αθλούμενοι καλούνται να επωμιστούν το βάρος της εφαρμογής των ιατρικών πρωτοκόλλων που έχουν οριστεί, όπως και της απόκτησης υγειονομικού εξοπλισμού (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά). Χρειάστηκαν οι μαζικές αντιδράσεις σωματείων και αθλούμενων προκειμένου η ΓΓΑ να προβεί σε αναδίπλωση στο θέμα των ιατρικών βεβαιώσεων, για τις οποίες αρχικά όριζε ως προϋπόθεση την πραγματοποίηση τεστ για τον κορονοϊό (πρακτικά οδηγούσε τους αθλούμενους στον ιδιωτικό τομέα) και όχι τον κλινικό έλεγχο.

Ενώ όμως οι αθλητικοί φορείς και τα σωματεία αναδεικνύουν το σημαντικό οικονομικό χτύπημα από την αναστολή της αθλητικής δραστηριότητας το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση μεταθέτει για τα μέσα καλοκαιριού την καταβολή της δεύτερης δόσης της τακτικής επιχορήγησης για τη φετινή χρονιά, με άλλοθι την ολοκλήρωση της εγγραφής των σωματείων στο Αθλητικό Μητρώο. Τα δε χαράτσια, όπως για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων, παραμένουν, με τις κυβερνητικές εξαγγελίες να αφορούν «διευκολύνσεις» προς τα σωματεία όσον αφορά την καταβολή τους και όχι την πλήρη κατάργησή τους.

Αμεσα μέτρα στήριξης του αθλητισμού διεκδικούν τα σωματεία με την κινητοποίησή τους στις 4/6
Αμεσα μέτρα στήριξης του αθλητισμού διεκδικούν τα σωματεία με την κινητοποίησή τους στις 4/6
Από την άλλη, οι λιγοστές προσλήψεις σε προσωπικό (249 εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις, 350 γυμναστές), και μάλιστα μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που διαφημίστηκαν από την κυβέρνηση ως σημαντική λύση, μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις πραγματικές ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό και με μόνιμη εργασία.

Να δοθούν ουσιαστικές λύσεις για την «επόμενη μέρα»

Την κατάσταση στο χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού και τα προβλήματα των σωματείων και αθλούμενων περιγράφει η Ελπίδα Νασιοπούλου, πρωταθλήτρια στο Muay Thai, μαθηματικός, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Βύρωνας».

«Χρόνια τώρα οι άνθρωποι που στηρίζουν τα περισσότερα αθλητικά σωματεία έχουν πάθος με το άθλημά τους, κάνουν αυτό που αγαπούν και παλεύουν παράλληλα με τη δουλειά για να μπορέσουν να ρίξουν λίγα χρήματα και στην ομάδα. Από το κράτος δεν έχουν καμία στήριξη. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι αθλητές πληρώνουν τη συμμετοχή τους, οι γονείς ως θεατές πληρώνουν είσοδο. Σε άλλες, όλοι μαζί βάζουν λεφτά να πληρωθούν οι διαιτητές. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζεται ως μοναδική λύση το κυνήγι χορηγού. Ιδιαίτερα στις σχολές πολεμικών τεχνών, οι περισσότεροι έχουν κάνει το χόμπι τους δουλειά και ζουν αποκλειστικά από αυτό. Με τις συνδρομές των αθλητών, εκτός των άλλων προσπαθούν να βγάλουν νοίκια και άλλα πάγια έξοδα του χώρου προπόνησης. Τους καλοκαιρινούς μήνες έτσι κι αλλιώς υπάρχει πρόβλημα με τα πάγια, εφόσον οι σχολές δεν έχουν έσοδα για όσο διάστημα μείνουν κλειστές».

Οπως μάλιστα επισημαίνει η Ελ. Νασιοπούλου, τα πράγματα αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο δύσκολα για τα σωματεία από τα όσα έφερε η πανδημία. «Με τη σταδιακή άρση των μέτρων δεν αντιστρέφεται η μεγάλη ζημιά που έγινε στα σωματεία. Είναι αλήθεια πως αρκετοί άνθρωποι που με τη δουλειά τους στηρίζουν τα σωματεία ή τη σχολή έμειναν εξολοκλήρου "στον αέρα" την προηγούμενη περίοδο. Επίσης οι μικρές ηλικίες δύσκολα θα μπουν σε πρόγραμμα και η απουσία τους επιβαρύνει σημαντικά τα έσοδα των σωματείων. Οι όροι λειτουργίας των αθλητικών σωματείων είναι εκτός πραγματικότητας. Π.χ. για κλειστούς χώρους προβλέπεται ένας αθλητής ανά 30 τετραγωνικά μέτρα, όταν οι περισσότερες σχολές δεν ξεπερνούν τα 60 τετραγωνικά... Κάποιες σχολές έχουν μεταφέρει μέρος του προγράμματος σε εξωτερικούς χώρους, από πάρκα μέχρι εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις, αλλά αυτοί είναι ελάχιστοι και συχνά ακατάλληλοι. Την ίδια στιγμή οι ιατρικές εξετάσεις, αναγκαίες σε κάθε περίπτωση, βάραιναν και βαραίνουν αποκλειστικά τους αθλητές».

«Στην "επόμενη μέρα" της πανδημίας είναι άμεση ανάγκη για τον κόσμο του αθλητισμού η διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων στήριξης και λύσεων στα προβλήματα, προκειμένου Ομοσπονδίες και σωματεία να μπορέσουν να επιβιώσουν συνεχίζοντας το έργο τους», καταλήγει η Ελ. Νασιοπούλου.

«Αμα είσαι ερασιτέχνης κολλάει, άμα είσαι επαγγελματίας δεν κολλάει»

Από την πλευρά του ο Νίκος Παπαδόπουλος, γενικός γραμματέας της ομάδας μπάσκετ ΑΠΣ Οιωνός, μιλάει για τις δυσκολίες που υπάρχουν στο να εφαρμοστούν οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που ορίστηκαν στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, την ώρα μάλιστα - επισημαίνει - που στον επαγγελματικό αθλητισμό τα πράγματα μοιάζουν να κινούνται σε εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς.

«Από τις 18/5 η ΓΓΑ δίνει τη δυνατότητα στα σωματεία να ξεκινήσουν προπονήσεις και στα ομαδικά αθλήματα, μετά από δύο και πλέον μήνες, αλλά με κανόνες οι οποίοι δεν μπορούν να εφαρμοστούν, καθώς οι αθλητές πρέπει κατά τη διάρκεια της προπόνησης να μην έρχονται σε επαφή, να μη συνεργάζονται, να μην ανταλλάσσουν καν πάσα. Ωστόσο βλέπουμε στην τηλεόραση τα "οικογενειακά διπλά" ομάδων της Super League και τις ανακοινώσεις για επανέναρξη του πρωταθλήματος στις 6 Ιουνίου, ενώ οι συγκεκριμένοι αθλητές υποβάλλονται σε εβδομαδιαία βάση σε έλεγχο ανίχνευσης Covid-19», λέει χαρακτηριστικά ο Ν. Παπαδόπουλος.

Στέκεται επίσης στο γεγονός ότι η διαδικασία που ακολουθείται στον ερασιτεχνικό αθλητισμό κάθε άλλο παρά καθιστά ασφαλείς τους αθλητές:

«Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, για να επιτραπεί η συμμετοχή των αθλητών στις προπονήσεις πρέπει να έχουν επισκεφτεί και να έχουν πληρώσει γιατρό για να τους συμπληρώσει το "έντυπο ιατρικού ιστορικού αθλούμενου για την ασφαλή επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα". Μάλιστα ο γιατρός δεν εξετάζει, απλά συμπληρώνει 3 απαντήσεις: Αν ο αθλητής έχει νοσήσει από Covid-19, αν είχε βήχα τις τελευταίες 14 μέρες και αν έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα τις προηγούμενες 14 μέρες. Σε τι εξυπηρετεί αυτό το έντυπο και γιατί δεν αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση για τη συμπλήρωσή του; Δηλαδή ένας αθλητής ο οποίος δεν είχε βήχα στις 15 Μαΐου μπορεί να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες στις 28 Μαΐου άφοβα; Η μεταβίβαση της μπάλας απαγορεύεται, αλλά η μεταβίβαση της ευθύνης συνιστάται...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ