Τρίτη 2 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Αγωνιστική απάντηση στα οξυμένα προβλήματα και την κυβερνητική κοροϊδία

Αύριο Τετάρτη συνεδριάζει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λαμία
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λαμία
Με συσκέψεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, καθώς και με τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια που οργανώνουν την Πέμπτη 11 Ιούνη εργατικά σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέσα από τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, συνεχίζουν την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσής τους. Παλεύουν κόντρα στην προκλητική απουσία μέτρων στήριξής τους από την πανδημία, αλλά και στα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική την οποία εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη στη Λάρισα η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Θα συζητηθούν οι εξελίξεις της περιόδου και θα γίνει προγραμματισμός δράσης για το επόμενο διάστημα.

Πορεία με αγροτικά μηχανήματα στην Καλαμάτα

Με μεγάλη συμμέτοχη πραγματοποιήθηκαν χτες Γενική Συνέλευση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης και κινητοποίηση στους δρόμους της πόλης. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι αποφάσισαν τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους, με πρώτο ραντεβού σήμερα στις 9 το πρωί για πορεία στην πόλη της Καλαμάτας. Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι η φετινή καταστροφή στην ελιά λόγω καύσωνα «είναι ταφόπλακα». Πρόκειται για την «τρίτη συνεχόμενη χρονιά με χαμένο εισόδημα. Ενώ ταυτόχρονα όλοι οι αγρότες - κτηνοτρόφοι πουλάμε τα προϊόντα μας κάτω από το κόστος παραγωγής», σημειώνουν, τονίζοντας ότι «το κόστος εκτοξεύεται, η φοροληστεία μας συνεχίζεται, ενώ ο λαός ακριβοπληρώνει τα δικά μας προϊόντα (που τα δίνουμε σχεδόν τζάμπα)». Ο Σύλλογος απαιτεί μέτρα από την κυβέρνηση για «να εξασφαλιστεί σε όλους τους αγρότες το χαμένο εισόδημα».

Κινητοποίηση χτες στη Λαμία

Να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της μη καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους βαμβακοπαραγωγούς της Ανθήλης και της ευρύτερης περιοχής, απαίτησαν τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανθήλης με παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λαμία. «Η μεγάλη πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών της περιοχής, οι οποίοι είναι μικρομεσαίοι αγρότες, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στο να μπορέσουν να καλλιεργήσουν ξανά τα χωράφια τους. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στο να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας προς τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εισφορές, ακόμη και στην ικανοποίηση των καθημερινών μας αναγκών», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανθήλης, Γιάννης Πλιάτσικας. Σημείωσε ότι το μόνο που εισπράττουν τρεις μήνες τώρα είναι «υποσχέσεις και λόγια συμπάθειας», ενώ τις ίδιες απαντήσεις πήραν και από την τηλεφωνική επαφή με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα. «Μας ζήτησαν να κάνουμε υπομονή μέχρι τέλος του μήνα», ενημέρωσε ο Γ. Πλιάτσικας. Ενώ ο Γιάννης Μαρούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, ανέδειξε ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής, εξαιτίας της τηλεπισκόπησης που τους πετάει εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Αίγιο: Διαμαρτυρία σήμερα στη ΔΕΥΑ για τη νέα τιμολογιακή πολιτική στο νερό

Την προηγουμένη βδομάδα συνεδρίασε το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» και συζητήθηκαν η απαράδεκτη πρόσθετη μείωση και φέτος της τιμής ανά στρέμμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης κορινθιακής σταφίδας, καθώς και η ανάγκη μέτρων στήριξης για τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς ελαιόλαδου, σταφυλιών και σταφίδας οι οποίοι έχουν πληγεί από τη πανδημία. Τέθηκε επίσης το ζήτημα της ανάκλησης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για αύξηση των τελών ύδρευσης και πέρασμα της άρδευσης στη ΔΕΥΑ, που για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους θα σημάνει μεγάλο πλήγμα. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκαν: Περιοδείες ενημέρωσης στα χωριά, νέες εγγραφές και σύσταση Επιτροπών Αγώνα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 11 π.μ. στη ΔΕΥΑ για τη νέα τιμολογιακή πολιτική σε άρδευση και ύδρευση, συγκέντρωση διαμαρτυρίας μαζί με τους άλλους Αγροτικούς Συλλόγους του νομού Αχαΐας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε μέρα που θα καθοριστεί, συμμετοχή και στήριξη των κινητοποιήσεων των υγειονομικών.

Να δοθεί άμεσα γενναία ενίσχυση των κτηνοτρόφων

Με αφορμή τη μείωση του ποσού της συνδεδεμένης ενίσχυσης και τη συνεχιζόμενη προκλητική απουσία ουσιαστικών μέτρων στήριξης των κτηνοτρόφων από την κυβέρνηση, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Χανίων με ανακοίνωσή του απαιτεί να δοθεί άμεσα γενναία ενίσχυση των κτηνοτρόφων, να στηριχθεί η παραγωγή γάλακτος και κρέατος και να θεσπιστούν άμεσα ελάχιστες εγγυημένες τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα, οι οποίες να καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η φετινή κατάσταση είναι χειρότερη από πέρυσι, «αφού θα επιδοτηθούμε μόνο για τα γαλακτοπαραγωγικά ζώα από τα οποία έχει πουληθεί γάλα και όχι για τα υπόλοιπα». Οπως λένε οι κτηνοτρόφοι, «με απούλητο το κρέας και απούλητο το γάλα, αλλά και σε εξευτελιστικές τιμές για αυτά που πουλήθηκαν, αντί να μας στηρίξουν έρχονται να δώσουν σε έναν πολύ μικρό αριθμό τα ψίχουλα των 4 ευρώ, με την πλειοψηφία των κτηνοτρόφων να μένουν εκτός ενίσχυσης».

Σύσκεψη για τις αποζημιώσεις από τον καύσωνα

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Χειμαδιού - Σοπίου και Αλφειούσας καλούν τους αγρότες της περιοχής στη σύσκεψη που θα γίνει στο Χειμαδιό σήμερα στις 9 μ.μ., για να συζητηθούν τα προβλήματα με την καχεκτική βλάστηση της σταφίδας και των αμπελιών, καθώς και αυτό που προέκυψε με τις ελιές και τις πορτοκαλιές λόγω του καύσωνα στα μέσα Μάη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε θέσεις μάχης με τα τρακτέρ τους ετοιμάζοντας τα μπλόκα του αγώνα (2022-02-02 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους (2021-11-23 00:00:00.0)
Βγαίνουν στους δρόμους με διεκδικήσεις επιβίωσης (2021-11-18 00:00:00.0)
Ζητά την άμεση καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων (2021-03-24 00:00:00.0)
Εκτός επιδοτήσεων το 80% των βαμβακοπαραγωγών (2020-03-27 00:00:00.0)
Διαμαρτυρίες αγροτών σε Σουφλί - Λαμία (2015-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ