Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
Τηλεόραση
Δράση τώρα

Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι δημοσιογράφοι όλης της χώρας - για το νέο κύμα απολύσεων. Αναστέλλεται η έκδοση του «Ελληνικού Βορρά»

Με τα συνθήματα «δράση τώρα», «η ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα», «οι δημοσιογράφοι δεν είναι αναλώσιμοι» και «όχι στις απολύσεις», οι δημοσιογράφοι όλης της χώρας με αποφάσεις των ΔΣ των Ενώσεών τους πραγματοποιούν σήμερα τρίωρη στάση εργασίας από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 4 μ.μ. Εξάλλου τις ίδιες ώρες στάση εργασίας πραγματοποιεί στο ΔΟΛ του Χρήστου Λαμπράκη και στον «Πήγασσο» του Μπόμπολα, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Τη στάση εργασίας κήρυξε η ΕΣΗΕΑ και συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΕΕ, ΕΠΥΕΑ και ΕΤΕΡ.

Η ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, μέλη και μη μέλη της Ενωσης, να πάρουν μαζικά μέρος στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση που θα γίνει στη 1 το μεσημέρι στο θέατρο «Ακάδημος» (Ιπποκράτους 17 και Ακαδημίας). Η ΠΟΕΣΥ καλεί όλους τους εργαζόμενους, όλων των ΜΜΕ να πάρουν μαζικά μέρος στην πανδημοσιογραφική συγκέντρωση στο θέατρο «Ακάδημος».

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης στάσης εργασίας, δε θα μεταδοθούν δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Η κρίσιμη κατάσταση, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της ενημέρωσης, με προβλήματα οξυμένα όπως είναι τα θεσμικά, τα οικονομικά, οι συνθήκες εργασίας, καθώς και ζητήματα δεοντολογίας, καθιστούν μονόδρομο για το σύνολο του κλάδου το σύνθημα «δράση τώρα».

Η αντίδραση του δημοσιογραφικού κόσμου και οι κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει, αφορούν τη χαμηλή ποιότητα και τον ευτελισμό της ενημέρωσης, αλλά και στο φραγμό των απολύσεων. Η ΕΣΗΕΑ ζητά τη διασφάλιση κάθε θέσης εργασίας επισημαίνοντας την άρνηση των εργαζομένων να δεχτούν «στο εισόδημά τους το κόστος της εξυγίανσης ή όποιας επιχειρηματικής αναδιάρθρωσης».

Στο πλαίσιο αυτό προχτές πραγματοποιήθηκε δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση των δημοσιογράφων που εργάζονται στο ΔΟΛ (ΝΕΑ, ΒΗΜΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, ΑΤΗΕΝS NEWS, IN. GR, και περιοδικά του συγκροτήματος). Προχτές εξάλλου απολύσεις έγιναν και στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER συμφερόντων Αθανασούλη, καθώς και στον FLASH του Σωκράτη Κόκκαλη. Η κατάσταση μέρα με τη μέρα οξύνεται περισσότερο αφού ήδη ανακοινώθηκε και η αναστολή της έκδοσης «Ελληνικός Βορράς», εφημερίδας που μετρούσε 70 χρόνια «ζωής». Η αναστολή της έκδοσης γίνεται μετά το κύμα απολύσεων που έχει προηγηθεί στις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη». Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις εφημερίδες ανήκουν στον Ομιλο «Μακεδονική Εκτυπωτική Εκδοτική». Η ΕΣΗΕΜΘ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ, μετά την αναστολή της έκδοσης θα «κηρύξει συναγερμό στο δημοσιογραφικό κόσμο Μακεδονίας - Θράκης», καταγγέλλοντας τις νέες μορφές «σχέσεων και προσανατολισμών στα ΜΜΕ, που κυριαρχούνται από έναν οικονομικό Δαρβινισμό».

Στη σημερινή στάση εργασίας συμμετέχει και η ΕΤΕΡ (Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας). Η ΕΤΕΡ διεκδικεί την επέκταση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που υπογράφτηκε για την ΕΡΤ και στους εργαζόμενους τεχνικούς των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών. Η συμμετοχή στην τρίωρη στάση κηρύχτηκε από την ΠΟΣΠΕΡΤ και αφορά τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ραδιοφωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ