Τετάρτη 3 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
5 ΙΟΥΝΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΘΑΣΟΣ
Διεκδικούν αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα

Παρέμβαση - εκδήλωση για τα ζητήματα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ, την Παρασκευή 5 Ιούνη, στις 7 μ.μ. στον Ταρσανά (Σκάλα Ποταμιάς). Θα μιλήσει ο Διονύσης Κλάδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος του νησιού συνδέεται άμεσα με τα παραπάνω, καθώς η Θάσος έχει ακόμα ανοιχτές πληγές από τις συχνές πυρκαγιές των προηγούμενων χρόνων και τις πλημμύρες του περασμένου Νοέμβρη. Με την παρέμβαση αυτή, η ΤΕ Θάσου καλεί το λαό του νησιού, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, να διεκδικήσει την άμεση ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Το δασικό οικοσύστημα του νησιού έχει επιβαρυνθεί από καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή περίπου των 2/3 του δασικού της πλούτου, με τις τελευταίες να σημειώνονται στην Καλλιράχη το 2013, στην Αλυκή το 2016 και στον Παράδεισο το 2019. Οι δασικές πυρκαγιές τροφοδοτούν με τη σειρά τους έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, όπως αυτά που σημειώθηκαν τον περασμένο Νοέμβρη, με μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και λαϊκές περιουσίες.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θάσου, στις 19 Μάη, ο Λάμπρος Λαμπρινίδης, δημοτικός σύμβουλος Θάσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», είχε αναδείξει στην παρέμβασή του τα ζητήματα της αντιπυρικής προστασίας, εστιάζοντας στην κατάσταση των αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων του νησιού.

Σε πλήρη εγκατάλειψη αντιπυρικές ζώνες και δασικοί δρόμοι

Οι αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν εγκαταλείφθηκαν χωρίς συντήρηση, τόνισε ο Λ. Λαμπρινίδης, ως αποτέλεσμα της «ξεκάθαρα πολιτικής απόφασης για την υπαγωγή της δασοπυρόσβεσης από το Δασαρχείο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία».

Παράλληλα με αυτές εγκαταλείφθηκε και το δίκτυο δασικών δρόμων στον ορεινό όγκο του νησιού, «πλην μερικών που οδηγούσαν σε λατομικές επιχειρήσεις και κάποιων που οδηγούσαν σε οργανωμένες παραλίες».

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος, «σε όλο τον ορεινό όγκο του νησιού υπάρχει έντονο πρόβλημα», καθώς «η σκληρή πραγματικότητα που βιώνει το νησί μας είναι ότι το 80% των αντιπυρικών ζωνών είναι ακαθάριστες και άρα μη λειτουργικές, και το 90% των δασικών δρόμων είναι απροσπέλαστοι».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θάσου απαιτεί τη λήψη όλων των μέτρων για τη συντήρηση των δασικών δρόμων, επιπλέον πιστώσεις και πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού, άμεση συντήρηση των κύριων δασικών δρόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ