Τετάρτη 3 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Χωρίς τέλος η πλειοδοσία για τα μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου

Eurokinissi

«Οι πιο πολλές από τις τελευταίες προτάσεις που έθεσε στο τραπέζι ο ΣΥΡΙΖΑ, βασίζονται στη λογική της πλειοδοσίας και κάποιες από αυτές κρούουν ανοιχτές θύρες», σημείωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, (στο ρ/σ «Real»), αναδεικνύοντας για μια ακόμα φορά τη σύμπλευση της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων που πλειοδοτούν σε μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, στέλνοντας το λογαριασμό στο λαό.

Πρόσθεσε δε απαντώντας και σε επιμέρους πλευρές της «εποικοδομητικής» κριτικής που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη σκοπιά των συμφερόντων της αστικής τάξης: «Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κοιτάζουμε να το αξιοποιήσουμε με κάθε δυνατή ευελιξία, με τροποποιήσεις που κάναμε, ακόμα και στους Κοινοτικούς Κανονισμούς τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Θέματα, τα οποία πραγματικά κινούνται σε μια σωστή κατεύθυνση, τα έχουμε ήδη ενσωματώσει στο πρόγραμμά μας. Αλλα θέματα που βασίζονται στην πλειοδοσία φυσικά και όχι».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι «αν είχαμε ξοδέψει όλες μας τις δυνάμεις, όπως ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο αρχικό του σχέδιο τον Μάρτιο ή και αρχές Απριλίου, δεν θα είχαμε τη δυνατότητα τώρα να κάνουμε όλα αυτά που κάνουμε. Δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να βάλουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα "Συν-εργασία"», που έρχεται να αλώσει παραπέρα εργασιακά δικαιώματα, υποχρεώνει τους εργαζόμενους να δουλέψουν για λιγότερο μισθό, με πρόσχημα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Πρόσθεσε ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί επέτρεψαν να ξεδιπλώνεται τώρα ένα «πρόγραμμα ρευστότητας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ», «ζεστό» χρήμα για το κεφάλαιο.

Την αντιλαϊκή αυτή σύμπλευση και «πλειοδοσία» επιβεβαίωνε, την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, καλώντας την κυβέρνηση με Επίκαιρη Ερώτηση, την οποία κατέθεσε χτες, «έστω και τώρα, μετά την πρόταση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, να αλλάξει πολιτική και να υιοθετήσει» τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Στην Ερώτησή του ο Αλ. Τσίπρας μιλάει ξανά για «ρεαλιστικά και πλήρως κοστολογημένα» - δηλαδή με ήδη ραμμένο το «κουστούμι» στο λαό - «μέτρα συγκράτησης της ύφεσης και γενναίας στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας» που περιέχει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ στο επιχείρημα της κυβέρνησης περί αβεβαιότητας για τις επόμενες χρονιές απαντά επικαλούμενος την πρόταση της Κομισιόν για το «Ταμείο Ανάκαμψης», υποστηρίζοντας πως «προστίθενται πολύτιμοι πόροι στη διάθεσή μας», προσπερνώντας ότι το περιβόητο αυτό ταμείο θα στέλνει το λογαριασμό στους λαούς για κάθε ευρώ που «θέτει στη διάθεση» των επιχειρηματικών ομίλων και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις με παζάρια για τη λεία

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, αναφορικά με τη συγκρότηση του λεγόμενου «Ταμείου Ανάκαμψης» ξεκαθάρισε χτες, για μια ακόμη φορά, πως τα πακέτα στους ομίλους έρχονται μαζί με νέες δεσμεύσεις και αντιλαϊκές ανατροπές για τους λαούς, λέγοντας: «Εάν οι χώρες δεν προωθήσουν τα μεταρρυθμιστικά τους σχέδια ή δεν επενδύσουν, δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε αυτά τα έργα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Τόσο απλό είναι».

Επιπλέον, με φόντο τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, κι ενώ οι κυβερνήσεις της Αυστρίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας προβάλλουν ανοιχτά ενστάσεις επί της προτεινόμενης μορφής των ενισχύσεων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ, ο Ντομπρόβσκις, από την πλευρά της Κομισιόν, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» εμφανίστηκε έτοιμος για παζάρια και για την παροχή ανταλλαγμάτων προς την ομάδα των συγκεκριμένων κυβερνήσεων προκειμένου να επιτευχθεί ένας - εύθραυστος - συμβιβασμός.

Μιλώντας στην «Die Welt» υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανάκαμψης. Σε ό,τι αφορά τις εκπτώσεις (σ.σ. που είχαν στους προηγούμενους κοινοτικούς προϋπολογισμούς οι χώρες με "καθαρή συνεισφορά"), βασικά ισχύει ότι θέλουμε να λήξουν, αλλά θα μπορούσαμε να δεχτούμε τη συνέχιση των εκπτώσεων, εάν αυτό διευκολύνει τη συμφωνία».

Σε κάθε περίπτωση, το επίδικο δεν αφορά την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, οι οποίες άλλωστε αναλυτικά περιγράφονται στο επίσημο έγγραφο της Κομισιόν, αλλά στον επιμερισμό των πληρωμών που αναλογεί στο κάθε κράτος - μέλος προκειμένου να συσταθεί το «Ταμείο Ανάκαμψης» κι ενώ σε κάθε περίπτωση τα τελικά μεγέθη θα προσδιοριστούν από τα περαιτέρω παζάρια και γύρω από τη διαμόρφωση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ 2021 - 2027.

Εκταμιεύσεις δόσεων και αντιλαϊκών μέτρων

Παράλληλα, στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ της επόμενης βδομάδας αναμένεται να τεθεί για επικύρωση η 6η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκταμίευση δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, αναφορικά με την επιστροφή κερδών από «ακούρευτα» κρατικά ομόλογα.

Θυμίζουμε ότι η έκθεση της Κομισιόν, προδιαγράφοντας τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις της επόμενης περιόδου, εστιάζει μεταξύ άλλων στον υπό διαμόρφωση Πτωχευτικό Κώδικα, που έρχεται να κλιμακώσει τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς για τα «κόκκινα» δάνεια και τα χρέη της λαϊκής οικογένειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα παζάρια και η σχετική κοπτοραπτική με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ενόψει της τελικής διαμόρφωσης του σχεδίου. Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδας ετοιμάζει νέα πρόταση σχετικά με τη συγκρότηση της λεγόμενης «κακής» τράπεζας (bad bank), στην οποία θα περιέλθουν τα «κόκκινα» δάνεια και άλλα «προβληματικά» τμήματα των εγχώριων τραπεζών.

Εξάλλου, σε πρώιμη φάση βρίσκονται τα παζάρια γύρω από τη συγκρότηση «κακής» τράπεζας σε επίπεδο Ευρωζώνης, εν αναμονή και του βαθμού διόγκωσης των «κόκκινων» δανείων τους επόμενους μήνες.

Ανακατατάξεις στην παγκόσμια οικονομία

Στο μεταξύ, ως «πειστήρια» για την ανάγκη του πακτωλού χρημάτων και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων προκειμένου να σταθούν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, παρουσιάζονται τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες η Γιούροστατ και αποτυπώνουν μέρος των ανακατατάξεων στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και τη μεγάλη υποχώρηση της ΕΕ.

Σύμφωνα με αυτά, το ΑΕΠ της ΕΕ το 2018 υποχώρησε στο 18,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ έναντι μεριδίου 25,6% που κατείχε 10 χρόνια νωρίτερα (το 2008), χωρίς ωστόσο για το 2018 να συνυπολογίζεται η συμβολή του Ηνωμένου Βασιλείου (3,3%).

Το μερίδιο της Κίνας από 7,2% το 2008 διογκώθηκε σε 15,9% το 2018, παίρνοντας κεφάλι από την Ιαπωνία (7,9% το 2008 και 5,8% το 2018), ενώ στην πρώτη θέση εμφανίζονται οι ΗΠΑ με μερίδιο 24,0% (χωρίς να προσδιορίζεται το αντίστοιχο ποσοστό πριν από 10 χρόνια).

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά είναι εκφρασμένα σε τρέχουσες τιμές σε όρους ευρώ, ενώ βέβαια αντανακλούν και τις εκάστοτε συναλλαγματικές ισοτιμίες με τα άλλα νομίσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ