Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στη «γη της επαγγελίας»

«Οπλούτος του αμερικανικού έθνους είναι μεγαλύτερος παρά ποτέ», είπε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, στην πρόσφατη, ετήσια ομιλία του, ενώπιον των δυο Σωμάτων του Κογκρέσου, για την «κατάσταση του έθνους». Στην ομιλία αυτή, ο «πλανητάρχης» ανέπτυξε διά μακρόν το «νέο κοινωνικό δόγμα» του, που, δεδομένης της εκπληκτικής ευρωστίας της αμερικανικής οικονομίας, προβλέπει δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων, για προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, υγείας, πρόνοιας, ψυχαγωγίας και λοιπά. Κατόπιν όλων αυτών, δε θα μπορούσε παρά να ζηλεύει κανείς αυτό το πλούσιο και ευτυχισμένο έθνος και να μακαρίζει τον περιούσιο λαό του, που έχει την τύχη να ζει σε αυτή τη νέα «γη της επαγγελίας» και να απολαμβάνει - πέραν της αυθεντικής ελευθερίας και της υποδειγματικής δημοκρατίας - όλα τα υλικά αγαθά του κόσμου τούτου.

Ομως, την ειδυλλιακή αυτή εικόνα του πλούσιου αμερικανικού έθνους, όπως την παρουσιάζει ο «χαρισματικός» του ηγέτης, «χαλάει» μια έρευνα του Κέντρου για τη Φτώχεια και την Πείνα, που έγινε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Ταφτς, η οποία δείχνει εντελώς άλλα, «παράξενα» και «ανεξήγητα» πράγματα. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, τριάντα εκατομμύρια Αμερικανοί πεινάνε, και εκατομμύρια άλλοι δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν για την αυριανή μέρα το ψωμί, έστω, της οικογένειάς τους. Ενα στα έξι Αμερικανόπουλα ζουν σε οικογένειες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την τροφή τους. Ο αριθμός εκείνων που δεν μπορούν, να πληρώσουν το ενοίκιο ή να εξοφλήσουν τις δόσεις από το δάνειο που πήραν, αυξήθηκε κατακόρυφα.

Ηεικόνα, λοιπόν, που με τόση αλαζονεία και αμετροέπεια δίνει ο Αμερικανός Πρόεδρος για την πλούσια χώρα του, είναι μονόπλευρη και απατηλή. Προβάλλει και «ζωγραφίζει» με τα ωραιότερα χρώματα την «πρόσοψη» της αμερικανικής κοινωνίας, την πλευρά της άπληστης και αδηφάγου άρχουσας τάξης των ουρανοξυστών και των καζίνων και αποσιωπά την «αθέατη πλευρά» των παραγκουπόλεων, με τις στρατιές των εξαθλιωμένων, των πεινασμένων και άστεγων Αμερικανών πολιτών, που δεν έχουν «στον ήλιο μοίρα» και δεν μπορούν, μέσα σ' αυτή τη χώρα της αφθονίας και της πολυτέλειας, να εξασφαλίσουν ούτε «τον άρτον τον επιούσιον».

Στην έκθεση του «πλανητάρχη» δεν αναφέρονται πουθενά τα καθημερινά περιστατικά θανάτου από τις αγιάτρευτες πληγές αυτού του σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος: την πείνα, τα ναρκωτικά, τον αλκοολισμό, τις «εν ψυχρώ» εκτελέσεις πολιτών (κατά προτίμηση μαύρων) από τους αδίστακτους «Ράμπο», και μόνο με την υποψία ότι... σκόπευαν να αντισταθούν στην εξουσία ή να αρνηθούν τον έλεγχο από τα όργανα της Τροχαίας.

Κοντολογίς, ο καπιταλισμός, το σύστημα αυτό της απανθρωπιάς, της βαρβαρότητας και της θηριωδίας, που έχει για βάθρα του τη βία και το έγκλημα, δεν έχει μέλλον. Η «παγκοσμιοποιημένη» αυθαιρεσία και η συνέχιση της αιματηρής τους «καριέρας» σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, δε θα τους ωφελήσει σε τίποτα. Με τα χέρια τους βαμμένα κόκκινα από το αίμα αμάχων, που χύνουν σε όλα τα σημεία της υδρογείου, δεν έχουν πια τίποτα καλό να προσφέρουν στην ανθρωπότητα. Χωρίς ψυχή και ιδανικά, και μόνο με τα «έξυπνα» όπλα τους, δε θα μπορέσουν να λυγίσουν τη μόνη υπερδύναμη, που είναι οι λαοί της Γης και ο ενωμένος αγώνας τους. Ούτε η αφθονία των υλικών αγαθών, ούτε η τρομακτική στρατιωτική ισχύς τους θα αποτρέψουν το οικτρό τους τέλος. «Είναι με μέτρο μετρημένη η μαύρη στρατιά τους/ κι είναι με ζύγι ζυγισμένα τα ψωμιά τους. Από το στόμα του γκρεμού τ' ορθανοιγμένο/ θα κυλιστούν στο βάραθρο του σκότους και του ερέβους/ κι απ' το χαμό το σίγουρο κανένα θαύμα δεν τους σώνει/ κι απ' την οργή των σκλάβων που ξυπνήσανε/ κανένας, καμιά δύναμη δεν τους γλιτώνει»./


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ