Παρασκευή 5 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Αντιπαράθεση που εκτείνεται σε πολλά πεδία

Η Ουάσιγκτον θέτει και θέμα «επικίνδυνων» ενεργειών του Πεκίνου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα με επιστολή Πομπέο προς τον ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν στοχευμένα την αντιπαράθεση με την Κίνα σε όλο και περισσότερα πεδία. Ετσι, ενώ δεν έχουν καταλαγιάσει τελείως οι κατηγορίες κατά του Πεκίνου για τους χειρισμούς της πανδημίας και συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η κριτική των ΗΠΑ, της Βρετανίας κ.ά. για τον νέο «νόμο για την ασφάλεια» στο Χονγκ Κονγκ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ καταδικάζοντας τις «παράνομες» και «επικίνδυνες» κινεζικές διεκδικήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ). Απηύθυνε επίσης κάλεσμα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «να ενωθούν για να διατηρηθούν το Διεθνές Δίκαιο και η ελευθερία στις θάλασσες», επαναφέροντας τις αμερικανικές κατηγορίες για «απειλή» που συνιστά η συμπεριφορά της Κίνας για την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας». Θυμίζουμε ότι για την υπεράσπιση αυτής της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει περιπολίες στη ΝΚΘ και σε άλλα τμήματα του Ειρηνικού, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

Από τη μεριά της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν απάντησε ότι «τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Κίνας στη ΝΚΘ έχουν θεμελιωθεί σε μια μακρά ιστορική πορεία» και «δεν μπορούν να αλλάξουν από τους αδικαιολόγητους ισχυρισμούς καμίας άλλης χώρας». Πρόσθεσε δε ότι οι διαφορές στη ΝΚΘ «δεν αφορούν τις ΗΠΑ (...) Αντί να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για μη ανάμειξη σε διαφορές σχετικές με την εδαφική κυριαρχία, επιδιώκουν συχνά να προκαλέσουν προβλήματα στη ΝΚΘ και καταφεύγουν σε στρατιωτικές προκλήσεις, προσπαθώντας να μπουν σφήνα μεταξύ χωρών της περιοχής (...) Τίποτα από αυτά δεν ευνοεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στη ΝΚΘ».

Μετέφερε επίσης την ενόχληση της Κίνας για τις αμερικανικές επαφές σχετικά με πιθανή διεύρυνση του G7 (χωρίς βέβαια τη συμμετοχή της Κίνας). Κληθείς να σχολιάσει ινδικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε σε μια τέτοια συνάντηση τον Ινδό πρωθυπουργό του «για να συζητηθεί η κατάσταση στη μεθόριο Ινδίας - Κίνας», ο Ζάο είπε ότι «αυτή τη στιγμή η κατάσταση γενικά στην ινδο-κινεζική μεθόριο είναι σταθερή και ελεγχόμενη» και ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για ανάμειξη κάποιας τρίτης χώρας».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η πρόσκληση που απηύθυνε στο Ρώσο ομόλογό του για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του G7 είναι ζήτημα «κοινής λογικής», καθώς η συμμετοχή του θα διευκόλυνε πολύ το να επιλυθούν μια σειρά από ζητήματα. «Πολλά από τα ζητήματα τα οποία συζητάμε αφορούν τη Ρωσία. Αν ήταν μαζί μας, θα λύναμε προβλήματα».

Πάντως η προεδρία της Γαλλίας σε ανακοίνωσή της σημείωσε ότι «η Ρωσία αποκλείστηκε από το G7 για συγκεκριμένους λόγους», εννοώντας την προσάρτηση της Κριμαίας (μετά την ευρωΝΑΤΟική επέμβαση για αλλαγή κυβέρνησης στην Ουκρανία με στήριξη των ντόπιων αντιδραστικών δυνάμεων). «Σήμερα δεν πιστεύουμε ότι αυτή η κατάσταση έχει αλλάξει. Αλλά πρέπει να βρούμε τρόπους να έχουμε έναν διάλογο με τη Ρωσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ