Παρασκευή 5 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πακέτο στήριξης 130 δισ. ευρώ για την καπιταλιστική οικονομία

Για τον έλεγχο της «σοβαρότερης οικονομικής κρίσης» είπε η καγκελάριος

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε ένα τεράστιο πακέτο στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας, ύψους 130 δισ. ευρώ για το διάστημα 2020 - '21, κατέληξαν προχτές το βράδυ οι ηγεσίες των κομμάτων που συγκυβερνούν στον μεγάλο συνασπισμό (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές - CDU/CSU και Σοσιαλδημοκράτες - SPD) στη Γερμανία.

Πρόκειται για νέα βοήθεια στους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, μετά τα δεκάδες δισ. ευρώ που δόθηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας (μέσω ειδικών προγραμμάτων δανείων από την κρατική τράπεζα KfW, αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό).

Η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως η οικονομική στήριξη στοχεύει στον «έλεγχο της χειρότερης οικονομικής κρίσης» και πως για να αποτραπεί μια σοβαρή ύφεση «χρειάζεται τολμηρή απάντηση». Η γερμανική κυβέρνηση θα χρειαστεί να αναλάβει νέο χρέος για λογαριασμό των ομίλων, δηλαδή να παραβιάσει την αρχή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών (μαύρο μηδέν) που ακολουθούσε εδώ και περίπου οκτώ χρόνια. Θα χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς (SPD).

Από τους μεγάλους κερδισμένους είναι η αυτοκινητοβιομηχανία και ιδιαίτερα η προώθηση της ηλεκτροκίνησης στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Ετσι, αυξάνεται το κρατικό «περιβαλλοντικό επίδομα» από 3.000 σε 6.000 ευρώ μέχρι το τέλος του 2021, για ηλεκτρικά οχήματα με τιμή έως και 40.000 ευρώ. Επίσης, θα επενδυθούν επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ στην επέκταση του δικτύου φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και για έρευνα και ανάπτυξη στην παραγωγή μπαταριών. Για μελλοντικές επενδύσεις κατασκευαστών και πωλητών αυτοκινήτων προβλέπεται ένα «πρόγραμμα μπόνους» 2 δισ. ευρώ για το 2020 και το 2021. Εξάλλου, οι αυτοκινητοβιομηχανίες επιδοτούνται για να επιβάλουν εκ περιτροπής εργασία στους εργαζόμενούς τους.

Ανάμεσα σε άλλα το «πακέτο» προβλέπει:

  • Μείωση του ΦΠΑ (από 19% σε 16%, από 7% σε 5%) το διάστημα Ιούλη - Δεκέμβρη, για τόνωση της κατανάλωσης.
  • Μείωση της τιμής του ρεύματος, ένα πάγιο αίτημα των βιομηχάνων. Το τέλος (EEG) για την προώθηση ΑΠΕ θα μειωθεί μέσω επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Κλάδοι και επιχειρήσεις που επηρεάζονται ιδιαίτερα από την κρίση (ξενοδοχεία, εστίαση, διασκέδαση, ταξιδιωτικά γραφεία κ.ά.) θα λάβουν πρόσθετη υποστήριξη έως και 25 δισ. από Ιούνη μέχρι Αύγουστο.

Κι ενώ τα χρήματα του γερμανικού λαού καταλήγουν «στα ταμεία» των επιχειρηματικών ομίλων, στους εργαζόμενους δίνονται ψίχουλα, όπως ένα εφάπαξ επίδομα 300 ευρώ ανά παιδί. Για επέκταση, μετατροπές ή νέες κατασκευές νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών (για να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής) θα δοθεί μόλις 1 δισ. ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε υποδομές και προσωπικό των παιδικών σταθμών, ενώ πολλά σχολεία όλων των βαθμίδων αντιμετωπίζουν κτιριακά προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ