Παρασκευή 5 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Ελεύθερος Αμερικανός που κρατούνταν στο Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Μετά από μαραθώνιες διπλωματικές επαφές και παρέμβαση του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μπιλ Ρίτσαρσον, στις ιρανικές αρχές, ο Αμερικανός αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Μάικλ Χουάιτ που κρατούνταν σε ιρανικές φυλακές αφέθηκε χτες ελεύθερος να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Ο Χουάιτ, που είχε συλληφθεί τον Ιούλη του 2018 λίγο μετά την άφιξή του στο Ιράν, όπου είχε πάει για να συναντήσει μια Ιρανή που είχε γνωρίσει σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξη για προσβολή του ανώτατου σιίτη ιερωμένου Αλί Χαμενεΐ και ανάρτηση «ιδιωτικών πληροφοριών» στο διαδίκτυο. Χτες το απόγευμα, επιβιβάστηκε σε ελβετικό κυβερνητικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης. Μετά από ολιγόωρη στάση στην Ελβετία, αναμενόταν να επιστρέψει στις ΗΠΑ συνοδεία του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Ιράν, Μπράιαν Χουκ.

Της απελευθέρωσης του Χουάιτ, προηγήθηκε η απελευθέρωση του Ιρανού επιστήμονα Σίριος Ασγάρι, που είχε φυλακιστεί πριν από μερικά χρόνια με την κατηγορία της βιομηχανικής κατασκοπείας στις ΗΠΑ στη διάρκεια ταξιδιού στο Τέξας για ακαδημαϊκούς λόγους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ