Παρασκευή 5 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Επιβεβαιώνουν νέα κρούσματα Εμπολα

ΚΙΝΣΑΣΑ.--

Νέα κρούσματα του αιμορραγικού ιού Εμπολα καταγράφονται τις τελευταίες μέρες σε νέα περιοχή του δυτικού τμήματος της ΛΔ Κονγκό, αποδεικνύοντας πως η ασθένεια παραμένει απειλητική, δύο χρόνια από την κορύφωση των κρουσμάτων της επιδημίας στην αφρικανική χώρα.

Τα δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν στην πόλη Μπικόρο, που απέχει 150 χλμ. από την πόλη Μπαντάκα, όπου είχαν μεταβεί νωρίτερα οι ασθενείς για την κηδεία φίλου τους. Πριν λίγες μέρες οι κονγκολέζικες αρχές επιβεβαίωσαν ότι τέσσερα άτομα πέθαναν στην πόλη Μπαντάκα εξαιτίας του Εμπολα.

Αξιωματούχοι του κονγκολέζικου υπουργείου Υγείας θεωρούν πως οι δύο επιδημίες που έχουν κηρυχθεί στη ΛΔ Κονγκό οφείλονται στο ίδιο στέλεχος του ιού. Εκτιμούν μάλιστα ότι μπορούν να αξιοποιηθούν τα ίδια εμβόλια για να εμποδιστεί η εξάπλωσή του.

Μικρής έκτασης ξέσπασμα του Εμπολα είχε εντοπιστεί στην Μπαντάκα το 2018, εγείροντας φόβους ότι η επιδημία θα εξαπλωνόταν με ταχύ ρυθμό και θα έφτανε έως την Κινσάσα, την πρωτεύουσα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Ωστόσο η έγκαιρη αξιοποίηση ενός εμβολίου, η ενημέρωση των κατοίκων πόρτα - πόρτα και άλλα ειδικά μέτρα συνέβαλαν ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση και να περιοριστεί σε 54 κρούσματα, εκ των οποίων τα 33 απέβησαν θανατηφόρα.

Πάντως, την Τετάρτη έφτασαν στην πόλη Μπαντάκα περίπου 50 υγειονομικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με 3.600 δόσεις εμβολίου εναντίον του Εμπολα και 2.000 διαγνωστικά τεστ.

Ο ιός Εμπολα είναι ενδημικός στο Κονγκό, όπου εντοπίστηκε σε περιοχή που διαπερνά ο ομώνυμος ποταμός το 1976. Το σύστημα Υγείας της, που βρίσκεται σε κακή κατάσταση έπειτα από δεκαετίες πολέμου, προσπαθεί ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει επιδημία ιλαράς, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 6.000 ανθρώπους, και την πανδημία Covid-19 με πάνω από 3.200 κρούσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ