Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στον «πάγο» του κρατικού μηχανισμού

Πολικές θερμοκρασίες, αποκλεισμένα χωριά και τεράστια προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Στους -19 βαθμούς έφτασε χτες η θερμοκρασία στα Τρίκαλα

Eurokinissi

Στους -19 βαθμούς έφτασε χτες η θερμοκρασία στα Τρίκαλα
Πολικό ψύχος επικράτησε χτες σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία όπου το θερμόμετρο έπεσε στους -20 βαθμούς Κελσίου (Λάρισα). Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χωριά (για 350 κάνει λόγο η κυβέρνηση) παραμένουν αποκλεισμένα, ενώ συνεχίζονται τα προβλήματα σχεδόν σε ολόκληρο το εθνικό οδικό δίκτυο. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες ήταν χτες απαραίτητες και σε αρκετά σημεία της στην Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων. Το κύμα κακοκαιρίας παρουσιάζει ύφεση σήμερα, αλλά από αύριο αναμένεται νέα επιδείνωση.

Κλειστή ήταν χτες η Εθνική Οδός Τρίπολης - Νεμέας, ενώ αλυσίδες χρειάζονταν στις οδούς Σπάρτης - Καλαμάτας, Πάτρας - Καλαβρύτων και σε αρκετά σημεία των επαρχιακών δικτύων των Νομών Αττικής, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Κορινθίας, Αρκαδίας, στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Αντίθετα κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για όλα τα νησιά του Αιγαίου, από την Καβάλα προς Θάσο και από Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη.

Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία η πτώση της θερμοκρασίας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, χωρίς, ωστόσο, να δικαιολογεί την απουσία του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, στην ηλεκτροδότηση και αλλού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λάρισα το θερμόμετρο έπεσε στους -20 βαθμούς Κελσίου, στα Τρίκαλα στους -19 και στην Καρδίτσα στους -18. Ο παγετός δημιούργησε πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων ακόμα και με αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου αυτή επιτρεπόταν και η ανετοιμότητα ή έστω η μεγάλη καθυστέρηση των αρμόδιων υπηρεσιών να παρέμβουν και να δώσουν λύσεις μπλόκαρε τη λειτουργία των πόλεων και των χωριών της περιοχής.


Eurokinissi

Πάνω από 100 χωριά παρέμειναν αποκλεισμένα και χτες στη Θεσσαλία, πολλά από τα οποία για τρίτη ημέρα δεν είχαν ρεύμα. Συγκεκριμένα, χωρίς ρεύμα ήταν και χτες όλα τα νησιά των Βορείων Σποράδων, τα χωριά Μηλίνα, Λαύκος και Τρίκκερι του Πηλίου και αρκετά στους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας. Οι κάτοικοι των χωριών όπου διακόπηκε το ρεύμα καταγγέλλουν ότι τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση θα είχαν λυθεί μέσα από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού του κρατικού μηχανισμού, που δεν υπάρχει. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής έκανε διάβημα στους υφυπουργούς Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα και Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτη, αλλά και στη διοίκηση της ΔΕΗ, ζητώντας να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση των βλαβών.

Επιπλέον, σε όλα τα αποκλεισμένα χωριά υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να μην μπορούν να εφοδιαστούν και είδη πρώτης ανάγκης, όπως πετρέλαιο, ξύλα, αλλά και τρόφιμα, αν παραμείνουν κλειστοί οι δρόμοι και ζητούν την ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για τη διάνοιξή τους. Επίσης για τρίτη μέρα χτες κλειστά έμειναν, με απόφαση των νομαρχιών, τα σχολεία και στους τέσσερις νομούς της περιοχής.

Κλειστές ήταν χτες οι Εθνικές Οδοί Λάρισας - Κοζάνης, Ελασσόνας - Κατερίνης, η Παλαιά Εθνική Οδός Λάρισας - Ελασσόνας και πολλοί επαρχιακοί δρόμοι, ενώ στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο η κυκλοφορία διεξαγόταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Μακεδονία - Θράκη

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των πολιτών στη Μακεδονία και τη Θράκη. Και χτες η συγκοινωνία στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο της περιοχής διεξαγόταν με δυσκολία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και το δίκτυο του ΟΤΕ πολλαπλασιάστηκαν, ενώ εκατοντάδες χωριά συνεχίζουν και παραμένουν αποκλεισμένα. Τα σχολεία και σήμερα δε θα λειτουργήσουν στους περισσότερους νομούς.

Στη Θεσσαλονίκη, όπου η θερμοκρασία έπεσε χτες στους -5 βαθμούς, σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, λόγω χιονιού δε γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων από Χορτιάτη προς Αγιο Βασίλειο.

Δεκάδες άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας με κατάγματα από πτώσεις, λόγω του παγετού και σε ορισμένες περιοχές σημειώνονται και προβλήματα υδροδότησης, καθώς στη διάρκεια της νύχτας έσπασαν εκατοντάδες υδρόμετρα από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Τουλάχιστον 4 άνθρωποι, ηλικιωμένοι, έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ψύχους.

Και επιτέλους, χτες, μετά από νέα ταλαιπωρία και με κίνδυνο της ζωής τους, έφτασαν στα σπίτια τους όσοι από τους επιβάτες της αμαξοστοιχίας που αποκλείστηκε στον Εβρο, επέλεξαν αντί να επιστρέψουν σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο, να φτάσουν τελικά στον αρχικό προορισμό τους. Χτες, λίγο μετά τις 10 π.μ. δύο από τα βαγόνια του συρμού που τους μετέφερε, εκτροχιάστηκαν κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Ν. Φιλαδέλφειας έξω από το Κιλκίς, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανένας από τους επιβαίνοντες. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε μια τρίτη αμαξοστοιχία του ΟΣΕ για να ταξιδέψουν προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Μέχρι αργά το απόγευμα η σιδηροδρομική γραμμή στο σημείο του ατυχήματος παρέμενε κλειστή.

Στο μεταξύ ευθύνες στην κυβέρνηση για την αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων που προέκυψαν, καταλογίζει η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Θεσσαλονίκης. Οπως σημειώνει, «οι ελλείψεις και ανεπάρκειες που υπάρχουν στις υποδομές είναι αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί χρόνια τώρα η κυβέρνηση». Επίσης καταγγέλλει και τη ΝΑ που ανέχεται, συγκαλύπτει και μερικές φορές μάλιστα ωραιοποιεί αυτές τις καταστάσεις, αντί να αναδεικνύει τα προβλήματα, τις ελλείψεις, τις ανεπάρκειες και να διεκδικεί λύσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ύφεση η κακοκαιρία (2015-02-12 00:00:00.0)
Αποκλείστηκαν χωριά στη Θεσσαλία (2005-03-03 00:00:00.0)
«Φάκα» για χιλιάδες εποχούμενους ο... σύγχρονος αυτοκινητόδρομος (2002-01-05 00:00:00.0)
Πάγωσε η χώρα (2001-12-19 00:00:00.0)
Ηρθε ο χειμώνας και μαζί ο αποκλεισμός (1999-12-23 00:00:00.0)
Μπλόκα από χιόνι (1999-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ