Πέμπτη 11 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Η λαϊκή διαμαρτυρία πιέζει για αλλαγές

Την ίδια ώρα εντείνεται η προσπάθεια εκτόνωσής της από το αστικό πολιτικό σύστημα

Από νέα διαδήλωση χτες το πρωί στις ΗΠΑ, στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα

Copyright 2020 The Associated

Από νέα διαδήλωση χτες το πρωί στις ΗΠΑ, στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις στους δρόμους πολλών πόλεων στις ΗΠΑ που καταδικάζουν τη ρατσιστική αστυνομική βία, με τελευταίο κρούσμα στις 25 Μάη τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού εργάτη Τζορτζ Φλόιντ (ο οποίος κηδεύτηκε την Τρίτη) από αστυνομικό, δεν μπορούν να αγνοηθούν από το αστικό πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα τους Δημοκρατικούς. Ετσι, όλο και περισσότερο και ενόψει προεδρικών εκλογών το Νοέμβρη προσπαθούν να εμφανιστούν ως οι υπερασπιστές των Αφροαμερικανών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η υποκρισία ξεχειλίζει και είναι φανερός ο στόχος εκτόνωσης της μεγάλης λαϊκής οργής, όχι μόνο ενάντια στο ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες, αλλά και για το βαρύ τίμημα της πανδημίας, που το πληρώνουν κυρίως τα φτωχά λαϊκά στρώματα, και για τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, με μαζική ανεργία και επιδείνωση της ζωής τους. Ο ένας πυλώνας του αστικού συστήματος, οι Δημοκρατικοί, εμφανίζουν αυτή τη βαρβαρότητα μόνο ως αποτέλεσμα του «απροσάρμοστου» Ρεπουμπλικάνου Προέδρου και εκ νέου υποψηφίου, Ντ. Τραμπ, και ποντάρουν στη δήθεν εναλλακτική του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αυτοπροβάλλεται ως υπερασπιστής της «φυλετικής δικαιοσύνης».

Μόνο που η πραγματικότητα βοά. Οι ευθύνες των Δημοκρατικών, υπερασπιστών της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και βίας, είναι εξίσου μεγάλες για το πλήρως εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας, για τη φτώχεια, το ρατσισμό, τις ανισότητες και τις διακρίσεις, αλλά και για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο που αιματοκυλούν λαούς. Στο πλαίσιο της εκτόνωσης εντάσσονται και οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις των Δημοκρατικών για τις αστυνομικές δυνάμεις. Το νομοσχέδιο για τη «μεταρρύθμιση της αστυνομίας» («Justice in Policing Act of 2020») προωθήθηκε το τελευταίο τριήμερο στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία, ενώ και Ρεπουμπλικάνοι αστοί πολιτικοί φαίνονται διαθετειμένοι να το στηρίξουν, αντιτιθέμενοι στον Τραμπ. Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση αποτελεί ο γερουσιαστής Μ. Ρόμνεϊ.

Πάντως η λαϊκή πίεση οδηγεί σε κινήσεις «εκσυχρονισμού» και σε πολιτειακές αρχές, ενώ παρατηρούνται και αποφυλακίσεις Αφροαμερικανών που είχαν πέσει θύματα κακοδικίας, όπως επίσης έρχονται στο φως άλλες περιπτώσεις θυμάτων αστυνομικής βίας. Ενδεικτικό είναι ακόμα ότι σε μετρήσεις το 74% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ των κινητοποιήσεων.

Τέλος, στην κατάθεσή του στη δικαστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Φίλονις Φλόιντ, αδελφός του πιο πρόσφατου θύματος της ρατσιστικής αστυνομικής βίας, είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω ο αδελφός μου να είναι κάτι περισσότερο από ένα ακόμη θύμα στη λίστα θυμάτων της αστυνομίας ή το πρόσωπο σε ένα μπλουζάκι. Σταματήστε τον πόνο... Τιμήστε και υιοθετήστε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσετε ότι οι δυνάμεις επιβολής του νόμου θα είναι η λύση και όχι το πρόβλημα». Βεβαίως δεν αρκεί μόνο αυτό, αλλά χρειάζεται να ανατραπεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα, για να μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ