Πέμπτη 11 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Δηλώνει έτοιμη να αναβαθμίσει τη συνεργασία με τις Φιλιππίνες

Η Κίνα «αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων με τις Φιλιππίνες», τόνισε ο Πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ, σε μήνυμά του για τη συμπλήρωση 45 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων. Σε αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το Πεκίνο επιθυμεί την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε «νέα επίπεδα» και επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια οι δυο πλευρές βάθυναν την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη και διεύρυναν τις σχέσεις τους, αντλώντας σημαντικά οφέλη σε σχέδια όπως το «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος» (OBOR). Πρόκειται για το σχέδιο διάνοιξης διαδρομών μέσα από τις οποίες τα κινεζικά μονοπώλια επιδιώκουν να ενισχύσουν τη γεωπολιτική και επενδυτική τους διείσδυση σε κρίσιμες περιοχές, περιλαμβανομένης της Νοτιοανατολικής Ασίας (όπου οι Φιλιππίνες διατηρούν κρίσιμο ρόλο), η οποία αν και τμήμα της «αυλής της Κίνας» εξελίσσεται σε κρίσιμη αρένα για την αναμέτρησή της με τις ΗΠΑ.

Σε δικό του μήνυμα, ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε (που μετά την ανάδειξή του έχει επιδιώξει τα τελευταία χρόνια στενότερη διαπραγμάτευση με την Κίνα, χωρίς όμως να «παγώσει» το παζάρι με τις ΗΠΑ όπως πολλοί βιαστικά είχαν εκτιμήσει) παρατήρησε ότι η φιλία των δύο χωρών έχει αναπτυχθεί ορμητικά και πρόσθεσε ότι έχει ειδική σημασία η περαιτέρω σταθεροποίησή της τη σημερινή περίοδο, κατά την οποία η παγκόσμια ασφάλεια και η σταθερότητα αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις. Η Μανίλα θεωρεί το Πεκίνο σημαντικό εταίρο, τόνισε και επισήμανε πως κι εκείνη είναι έτοιμη για εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας τους, που θα διευκολύνει την ειρηνική συνύπαρξη και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι την Τρίτη, ο υπουργός Αμυνας των Φιλιππίνων, Ντελφίν Λορενσάνα, επισκέφτηκε τη νησίδα Τίτου (γνωστή ως Παγκάσα στις Φιλιππίνες), που ανήκει στο σύμπλεγμα Σπράτλι για το οποίο οι δύο χώρες διαφιλονικούν εδώ και χρόνια. Ο Λορενσάνα εγκαινίασε παραλιακή ράμπα και άλλα έργα που αναμένεται να διευκολύνουν τη μεταφορά υλικών στη νήσο, με στόχο να καταστεί η περιοχή μια «βιώσιμη κοινότητα». Δυτικά ΜΜΕ έσπευσαν να σχολιάσουν ότι η επίσκεψη θα εξοργίσει το Πεκίνο, εκτιμώντας ότι η Μανίλα θέλει να «εδραιώσει» τη μικρή κοινότητα που κατοικεί τη νήσο για να ενισχύσει τις δικές της διεκδικήσεις σε αυτή. Ο Λορενσάνα έσπευσε πάντως να δηλώσει ότι η Τίτου δεν θα αποτελέσει «στρατιωτική εγκατάσταση». Η κινεζική πλευρά δεν είχε αντιδράσει έως χτες επίσημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ