Σάββατο 13 Ιούνη 2020 - Κυριακή 14 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΕΗ
«Ολοι μαζί, δυνατοί»

Συνέντευξη με τον Δημήτρη Αντωνιάδη, πρόεδρο του Σωματείου, για τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν από τις 20 έως τις 25 Ιούνη

Ηρώδειο, Ιούνης 2018
Ηρώδειο, Ιούνης 2018
Από το ερχόμενο Σάββατο 20 έως και την Πέμπτη 25 Ιούνη θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στην έδρα του ΣΕΗ (Κάνιγγος 33). Στη Θεσσαλονίκη, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 24 και 25 Ιούνη στο Βασιλικό Θέατρο, ενώ τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα των εκλογών και σε άλλες πόλεις.

Η απερχόμενη διοίκηση του ΣΕΗ απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής των ηθοποιών στις εκλογές, για να δυναμώσει η φωνή τους, να ενισχυθεί η διεκδικητική κατεύθυνση, η μόνη που μπορεί να φέρει αποτελέσματα σε όφελος των ηθοποιών. «Μπορούμε να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί, στηρίζοντας ακόμα περισσότερο την αγωνιστική κατεύθυνση του Σωματείου μας για τη ζωή και την τέχνη που μας αξίζει», αναφέρει στο κάλεσμα για τη Γενική εκλογοαπολογιστική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο 13 Ιούνη στις 18.30 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

Για τις εκλογές του Σωματείου, την πλούσια πείρα από τις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, τους στόχους πάλης μιλήσαμε με τον πρόεδρο του ΣΕΗ, Δημήτρη Αντωνιάδη, υποψήφιο εκ νέου με τη «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών».

***

-- Οι εκλογές του ΣΕΗ πραγματοποιούνται στο φόντο των επιπτώσεων από την πανδημία, που είναι βαριές, βαρύτατες για τους ηθοποιούς, όπως γενικότερα για όλους τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, αλλά και των μεγάλων κινητοποιήσεων που συνεχίζουν να αναπτύσσονται με την αποφασιστική συμμετοχή και του ΣΕΗ για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών από την κυβέρνηση.

Υπουργείο Εργασίας, Δεκέμβρης 2018
Υπουργείο Εργασίας, Δεκέμβρης 2018
-- Παρά τις αυξημένες δυσκολίες που έθεταν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, σεβόμενοι την αναγκαιότητά τους, δεν υποταχθήκαμε σ' αυτές. Οι τελευταίοι αυτοί μήνες έγιναν μάλιστα αφορμή για να καταπολεμήσουμε και υποκειμενικές αδυναμίες στη λειτουργία του Σωματείου. Διευρύναμε τις μορφές πάλης, συντονιστήκαμε με τους αυτοαπασχολούμενους του χώρου μας και προπαντός ήρθαμε σε επαφή και συζητήσαμε με πολύ περισσότερους ηθοποιούς. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί και με τη δική μας συμβολή νέες δυνάμεις μπήκαν στη μάχη, εκατοντάδες νέα μέλη γράφονται τον τελευταίο καιρό στο Σωματείο. Και αυτό γιατί αξιολογούν θετικά τον αγώνα του ΣΕΗ για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ηθοποιών, την προσπάθειά του να παρακολουθεί τις συντελούμενες αλλαγές και ανάλογα να διαμορφώνει τη δράση του, τα αιτήματα και τις μορφές πάλης.

Η σημερινή στάθμη στη δράση του Σωματείου δεν ξεφύτρωσε βέβαια από το πουθενά. Είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς που προηγήθηκε σε πολλά μέτωπα και με ποικίλες μορφές, όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και της πείρας που κατακτήθηκε από αυτήν τη δουλειά. Είναι απόρροια όλης της προσπάθειας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, για να μπορέσει ξανά το Σωματείο μας να συσπειρώσει τον κλάδο, να κατακτηθεί η αντίληψη ότι η υπόθεσή μας είναι στα δικά μας χέρια.


Η πραγματοποίηση των εκλογών του ΣΕΗ μέσα στη ζέση του αγώνα, είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλει στην τόνωση του Σωματείου με τη συμμετοχή πολύ περισσότερων νεότερων και παλιότερων ηθοποιών στην εσωτερική ζωή του. Η συζήτηση, η ανταλλαγή γνωμών, σκέψεων, πείρας και τελικά η δράση μπορεί να ζωντανέψει πολύ περισσότερο!

Τώρα χρειάζεται ένα ακόμα πιο ισχυρό ΣΕΗ, για να μπει εμπόδιο σε διαφαινόμενες νέες αλλαγές στο θεατρικό τοπίο. Το έχουμε ζήσει και στο παρελθόν. Οταν πάλι υπήρχε σχεδιασμός να γίνουν αναδιαρθρώσεις στο θέατρο είχαν πέσει «λυτοί και δεμένοι» για να φτιάξουν ένα σωματείο - συναινετικό συνομιλητή της κυβέρνησης. Και όλος αυτός ο σημερινός ντόρος γύρω από τις εκλογές του ΣΕΗ με τη συμμετοχή μάλιστα μεγάλων συγκροτημάτων της ενημέρωσης που έδωσαν το σύνθημα, είναι γιατί αυτήν τη στιγμή το Σωματείο βάζει εμπόδια σε όλες αυτές τις αλλαγές. Πράγματι, δεν θα δεχτούμε την οικονομική, καλλιτεχνική, ηθική απαξίωση των ηθοποιών, των ομάδων, των μικρών θιασαρχών, προκειμένου να συγκεντρωθεί το θέατρο στα χέρια των μεγάλων ιδρυμάτων και των επενδυτών του χώρου.

-- Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στο χώρο και ποια είναι τα κύρια προβλήματα του κλάδου;

-- Μέσα από την προηγούμενη αλλαγή του θεατρικού τοπίου φτάσαμε να δουλεύουμε χωρίς σύμβαση, απλήρωτοι, με απλήρωτες πρόβες, ανασφάλιστοι, με μαύρη εργασία, με συμβάσεις έργου, ημερήσιες, αορίστου κ.ο.κ.

Ο Δ. Αντωνιάδης
Ο Δ. Αντωνιάδης
Η ζωή του ηθοποιού έγινε ακόμα πιο δύσκολη με την πανδημία του κορονοϊού, αφού η κυβέρνηση έχει αφήσει για πολλούς μήνες κυριολεκτικά χωρίς εισόδημα χιλιάδες συναδέλφους ηθοποιούς. Τελευταία εξέλιξη είναι το πρόσφατο ΦΕΚ του ΥΠΠΟΑ για τις επιχορηγήσεις, το οποίο αλλάζει ριζικά τη φύση του επαγγέλματός μας. Δεν θεωρείται και επίσημα η πρόβα ως εργασία, κοστολογείται η δουλειά μας στο ύψος των 300 - 500 ευρώ για την κάθε παραγωγή και μάλιστα υπό τον όρο ότι θα παραιτηθούμε από τα συγγενικά μας δικαιώματα.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται και το ζήτημα της Παιδείας στον χώρο μας. Δεν υπάρχει ανώτατη Δημόσια Δωρεάν Καλλιτεχνική Εκπαίδευση για τον δικό μας χώρο, με συνέπεια οι ιδιωτικές σχολές να λειτουργούν ανεξέλεγκτα χωρίς ουσιαστικά κανένα θεσμικό πλαίσιο, μοιράζοντας πτυχία δεξιά και αριστερά, που δεν αναγνωρίζονται από κανέναν και κυρίως από το κράτος, που είναι υπεύθυνο γι' αυτήν την κατάσταση.

Το ίδιο το κράτος οδηγεί τον Πολιτισμό σε ένα όργανο χειραγώγησης της κοινής γνώμης, σε ιδεολογικό, πολιτικό και αισθητικό επίπεδο, προκειμένου να στηριχτεί το σύστημα. Το ΣΕΗ αντιπαρατίθεται σε αυτές τις εξελίξεις. Βάζουμε μπροστά τη συζήτηση, τι πολιτισμό θέλουμε και για ποιον.

-- Τι σημαίνει ένα πιο ισχυρό ΣΕΗ σε αυτές τις συνθήκες; Ποιοι είναι οι στόχοι για το επόμενο διάστημα;


-- Οσον αφορά τους στόχους πρέπει να δούμε τι είναι αναγκαίο. Και η μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου, που βιώνει τις συνθήκες που περιγράψαμε, καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να γυρίσει πίσω σε αυτήν την άθλια εργασιακή «κανονικότητα», που μας είχαν ετοιμάσει τα χρόνια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης.

Είναι εφικτό σήμερα να βγουν συμπεράσματα. Θεωρούμε απαράδεκτο κάποιοι να μας λένε ότι είναι μαξιμαλιστικό το αίτημα να μπορούμε να επιβιώνουμε μέσα από την Τέχνη μας. Παράλληλα, εμείς είμαστε αντίθετοι σε διαχωρισμούς και διακρίσεις του τύπου νέοι και παλιοί ηθοποιοί, ηθοποιοί με λίγα ή περισσότερα ένσημα, στο κλασικό δηλαδή «διαίρει και βασίλευε».

Αυτές οι λογικές προέρχονται από αυτούς που θέλουν να μετατρέψουν το ΣΕΗ σε ένα συντεχνιακό μικρομάγαζο κάποιων φωστήρων του κλάδου μας, οι οποίοι ως πειθήνιοι, «κόσμιοι» και βολικοί συνομιλητές με την εκάστοτε κυβέρνηση, θα το καταντήσουν ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια του κράτους, για να περνά την αντιδραστική πολιτική του.

Η δική μας η πρόταση είναι πραγματικά ενωτική, στη βάση των αναγκών των εργαζόμενων ηθοποιών, των μικρών επαγγελματιών και θιασαρχών, των ομάδων. Αυτή είναι η απάντηση και σε αυτά που ακούγονται για «κομματικό» σωματείο, προκειμένου να αποπροσανατολιστεί η κουβέντα από τα προβλήματα του κλάδου και τη θέση που παίρνει κάθε παράταξη απέναντι σε αυτά.


Ισχυρό ΣΕΗ στην κατεύθυνση που προαναφέραμε σημαίνει κλάδος των ηθοποιών ισχυρός, να διεκδικήσει τις σύγχρονες, πραγματικές του ανάγκες. Να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια που οι «πάνω» προαποφασίζουν, αλλά και να σταθούμε όρθιοι σε αυτό που έρχεται.

Συνεχίζουμε πιο μαχητικά, πιο αποφασιστικά και ακόμα πιο συλλογικά επεξεργασμένα το δρόμο για τη δράση του μεγάλου πλήθους των ηθοποιών, που θα διεκδικούν και θα επιβάλλουν το δικαίωμά τους στην εργασία, στη δημιουργία και τη ζωή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ