Σάββατο 13 Ιούνη 2020 - Κυριακή 14 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ρατσισμός του COVID-19 ή των ρατσιστών;

Μια διαπίστωση από τη μέχρι τώρα πορεία της πανδημίας COVID-19 στις ΗΠΑ είναι ότι οι Αφροαμερικανοί αποτελούν δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό μεταξύ των θυμάτων της. Κατά μία εκτίμηση - στις ΗΠΑ όπως και αλλού υπάρχει πλημμελής απόδοση θανάτων στον κορονοϊό από τις κρατικές αρχές - περίπου 2,4 φορές περισσότεροι μαύροι Αμερικανοί πεθαίνουν σε σχέση με τους λευκούς.

Δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση ότι εκτός από ορισμένους Αμερικανούς πολιτικούς, είναι και κάποιοι γιατροί και άλλοι ερευνητές, που με δηλώσεις τους εμμέσως υιοθέτησαν με ευκολία τη ρατσιστική άποψη ότι η μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι χαρακτηριστικό της μαύρης φυλής, αποδίδοντάς το, χωρίς αποδείξεις, σε κάποιο απροσδιόριστο χαρακτηριστικό του γενετικού της κώδικα. Και αυτό εν μέσω των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων μαύρων και λευκών με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία. Η επιστήμη είναι άρρηκτο κομμάτι της κοινωνικής πραγματικότητας και οι φορείς της έχουν ιδεολογία: 'Η αυτή που υποτάσσει την επιστήμη στη διατήρηση του εκμεταλλευτικού συστήματος και των κοινωνικών διακρίσεων που πηγάζουν απ' αυτό, ή εκείνη που της ανοίγει τους ορίζοντες για να πραγματώνει διαρκώς όλο και περισσότερο τους σκοπούς της διεύρυνσης της ανθρώπινης γνώσης και της εξυπηρέτησης των ανθρώπινων αναγκών.

Αφήνοντας κατά μέρος το γεγονός ότι είναι απειροελάχιστες οι διαφορές στον γενετικό κώδικα μαύρων, λευκών, «κίτρινων», «κόκκινων» και άλλων αποκαλούμενων «φυλών», θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μη κακοπροαίρετη η εικασία αυτών των επιστημόνων ότι μπορεί να υπάρχει και κάποια γενετική προδιάθεση για τη μεγαλύτερη θνησιμότητα των μαύρων ανθρώπων στις ΗΠΑ, αν δεν είχαν παραλείψει το προφανές: Τις πολύ χειρότερες συνθήκες ζωής του μεγαλύτερου μέρους των Αφροαμερικανών συγκριτικά με τους λευκούς συμπολίτες τους.

Η ανθρώπινη βιολογία είναι κάτι πολύ περισσότερο από το γονιδίωμα. Το περιβάλλον, οι εμπειρίες, οι καταστάσεις στις οποίες εκτίθεται κανείς έχουν θεμελιακή επίδραση στο πώς αναπτύσσεται το σώμα, μετατρέποντας τον γονότυπο σε φαινότυπο. Ο φαινότυπος (το τι εκφράζεται τελικά στον βιολογικό οργανισμό) είναι το αποτέλεσμα τόσο του γονότυπου (του γενετικού κώδικα), όσο και του περιβάλλοντος. Η περιορισμένη πρόσβαση σε υγιεινό φαγητό λόγω της φτώχειας, η έκθεση σε τοξικούς ρύπους, η απειλή της αστυνομικής βίας, η ψυχολογικά - και όχι μόνο - τραυματική επιρροή των ρατσιστικών διακρίσεων, στα οποία υποβάλλονται οι Αφροαμερικανοί, αυξάνουν την πιθανότητα να γίνουν υπερτασικοί, διαβητικοί ή να αρρωστήσουν βαριά από COVID-19. Επιπλέον, η φτώχεια και γενικότερα η λειτουργία της Υγείας στον καπιταλισμό με τα λεγόμενα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (κέρδος και όχι εξασφάλιση για όλους) οδηγούν σε μικρότερη πρόσβαση των μαύρων σε επαρκείς υγειονομικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να χάνονται κάποιοι άρρωστοι με COVID-19, που θα μπορούσαν να σωθούν. Κι αν εδραιωνόταν η αυθαίρετη σήμερα άποψη ότι οι Αφροαμερικανοί είναι γενετικά πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό, τότε μάλλον θα ...παράγονταν οι υποτιθέμενες βιολογικές διαφορές από επιλογές που θα γίνονταν κατά τη θεραπεία σε συνθήκες που το σύστημα Υγείας φτάνει στα όριά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ