Τρίτη 16 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Προτεραιότητα η αυτονομία από Κίνα αλλά και ΗΠΑ

Διάγγελμα Μακρόν και κλιμάκωση ολόπλευρης υπεράσπισης του κεφαλαίου

«Με την πανδημία, η παγκόσμια οικονομία σχεδόν "πάγωσε". Βασική μας προτεραιότητα αποτελεί λοιπόν η ανοικοδόμηση μιας ισχυρής, οικολογικής, κυρίαρχης και αλληλέγγυας οικονομίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε διάγγελμά του, με το οποίο την Κυριακή παρέθεσε τους άξονες μέσα από τους οποίους η κυβέρνησή του «σαλπίζει» την υπεράσπιση των γαλλικών μονοπωλίων έναντι των ανταγωνιστών του.

Η Ευρώπη «ήρθη στο ύψος των περιστάσεων... παρά τις αρχικές δυσκολίες», υποστήριξε ο Γάλλος ηγέτης, σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στις αντιθέσεις που δυσκόλεψαν συμβιβασμούς στο εσωτερικό της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομία και υποστήριξε ότι «η γαλλο-γερμανική συμφωνία γύρω από ένα κοινό χρέος και ένα σχέδιο επενδύσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας της ηπείρου αποτελεί ιστορική στροφή». Συμπλήρωσε δε ότι ξεκινά μία «περίοδος άνευ προηγουμένου της ευρωπαϊκής μας περιπέτειας και της σταθεροποίησης μιας Ευρώπης ανεξάρτητης, που αποκτά μέσα για να καθορίσει την ταυτότητα, τον πολιτισμό, τη μοναδικότητά της απέναντι στην Κίνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες και μέσα στην παγκόσμια αναταραχή που γνωρίζουμε...».

Ανάμεσα σε άλλα, ο Μακρόν ανακοίνωσε την άρση κι άλλων μέτρων περιορισμού (π.χ. πλήρης λειτουργία εστίασης στην περιφέρεια του Παρισιού, επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας) που είχαν τεθεί σε εφαρμογή στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας, αναφέροντας ότι «ο αγώνας κατά της επιδημίας δεν έχει τελειώσει, αλλά είμαι ευτυχής γι' αυτήν την πρώτη νίκη κατά του ιού». «Θα ξαναβρούμε τη Γαλλία... Η μόνη απάντηση είναι η οικοδόμηση ενός αειφόρου και ισχυρού οικονομικού μοντέλου, αύξηση της εργασίας και της παραγωγής για να μην εξαρτόμαστε από τους άλλους», σημείωσε μεταξύ άλλων, προσπαθώντας να κρύψει ότι η «στήριξη της οικονομίας» που επιταχύνεται, σημαίνει μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις και ανάγκες.

Σημειώνουμε ότι και ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ τόνισε μιλώντας στην «Ντόιτσε Βέλε» ότι «ήταν απίστευτα σκληρές και δύσκολες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης... Φοβόμουν πολύ ότι όλα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια καταστροφή», προσθέτοντας πάντως ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «πέτυχε σπουδαία πράγματα και επέδειξε τεράστιο πολιτικό θάρρος», αλλά ταυτόχρονα δήλωσε «πεπεισμένος ότι η αντίσταση των τεσσάρων "λιτοδίαιτων" χωρών μπορεί να ξεπεραστεί. Και σε αυτές γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση ήταν σοβαρή». Τόνισε δε κι αυτός ότι «η Ευρώπη πρέπει να τοποθετηθεί ως μια οικονομικά και πολιτικά ανεξάρτητη δύναμη απέναντι στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Κινητοποιήσεις για την Υγεία

Κινητοποιήσεις με αίτημα την ουσιαστική στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων και της Υγείας οργανώνονται σήμερα στη Γαλλία, με αγωνιστικές οργανώσεις, όπως την Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC), το ΕΚ Μασσαλίας κ.ά. που συσπειρώνονται στην ΠΣΟ, να καλούν σε 24ωρη απεργία.

Σε ανακοίνωσή της, η FNIC τονίζει ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε απλά να χειροκροτούμε στα μπαλκόνια τους υγειονομικούς και πρέπει να περάσουμε στη δράση», ότι «πρέπει να δηλώσουμε "παρών" σε μια μάχη δύσκολη, μακρά, αλλά απαραίτητη», καταγγέλλοντας ότι για τους μεγαλοεπιχειρηματίες προετοιμάζονται νέα πακέτα δισεκατομμυρίων ευρώ και για τους εργαζόμενους χιλιάδες απολύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ