Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Ανακοινώθηκε συνεργασία ΗΠΑ - Τουρκίας

Στην ανακοίνωση ότι Τουρκία και ΗΠΑ θα συνεργαστούν στο θέμα της Λιβύης την επόμενη περίοδο προχώρησε χτες ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προμηνύοντας νέα δεδομένα στη βορειοαφρικανική χώρα, που μπήκε στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών για τον τεράστιο ενεργειακό της πλούτο και τη γεωστρατηγική της θέση και η οποία αποτελεί επίσης επίκεντρο της συνολικής διευθέτησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της τουρκο-αμερικανικής Εθνικής Διευθύνουσας Επιτροπής (με έδρα στις ΗΠΑ), ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Τραμπ και Ερντογάν, έχουν παρόμοιες οπτικές για τη γκρεμισμένη από τον πόλεμο χώρα» και ότι οι Τούρκοι υπουργοί «λάβαμε οδηγίες για να εργαστούμε από κοινού με τους Αμερικανούς ομολόγους μας», σχολιάζοντας ότι αυτό θα είναι «σημαντικό για την περιφερειακή σταθερότητα και το μέλλον της Λιβύης». Εμφανίζεται επίσης να δήλωσε ότι «η Αμερική προσπαθεί να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη. Ο Πρόεδρός μας πρότεινε στον Αμερικανό Πρόεδρο να συνεργαστούμε Τουρκία και ΗΠΑ στη Λιβύη, και ο Τραμπ ανταποκρίθηκε θετικά. Και εμείς σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και σε επίπεδο υπουργείου Αμυνας και μυστικών υπηρεσιών, πήραμε την εντολή να συνεργαστούμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο».

Προηγήθηκαν την Τετάρτη η αιφνιδιαστική επίσκεψη πολυμελούς τουρκικής αντιπροσωπείας στη Λιβύη, με επικεφαλής τον Τσαβούσογλου, και η συνάντησή της με τον Λίβυο δοτό πρωθυπουργό Φαγιέζ Σάρατζ και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Συζητήθηκαν κατά πληροφορίες επικείμενοι διμερείς σχεδιασμοί για κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων προς την πόλη της Σύρτης, όπου μεταξύ άλλων χτυπά η «καρδιά» σημαντικής λιβυκής πετρελαϊκής παραγωγής.

Σε ανακοινωθέν της λιβυκής κυβέρνησης επισημαίνεται πως τέθηκαν επί τάπητος και οι «διεθνείς προσπάθειες για να διευθετηθεί» η σύρραξη στη χώρα αλλά και η συνέχιση της εφαρμογής του τουρκολιβυκού «μνημονίου κατανόησης για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια», που υπέγραψαν το Νοέμβρη του 2019 οι ηγέτες των δύο χωρών.

Ο Τσαβούσογλου από τη μεριά του, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε φτάνοντας στην Τουρκία, τόνισε πως έγινε ανταλλαγή απόψεων για κατάπαυση πυρός και πολιτική διαδικασία, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη «εξαιρετικά καρποφόρα». Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος συμμετείχε στην τουρκική αντιπροσωπεία που μετέβη στην Τρίπολη, ανακοίνωσε ότι την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Λιβύης θα αναλάβουν τους επόμενους μήνες οι δύο τουρκικές εταιρείες ΕΝΚΑ και ΤΣΑΛΙΚ ΕΝΕΡΖΙ, αφού προηγουμένως εγκαταστήσουν σταθμούς παραγωγής Ενέργειας σε περιοχές υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Σάρατζ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι ηγέτες της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, και της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, συζήτησαν χτες το απόγευμα τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, υπό το φως της κλιμάκωσης της τουρκικής στρατιωτικής και οικονομικής παρουσίας και των σχεδίων ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ για δήθεν «ειρήνευση» στην περιοχή, με την έναρξη διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ