Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανελλαδική στάση εργασίας αύριο από τους εργαζόμενους στους δήμους

Σε πανελλαδική στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) προχωρούν αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι στους δήμους, με απόφαση της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕ ΟΤΑ), ενάντια στη συνολικότερη επίθεση που δέχονται και ενώ στο τέλος του μήνα αναμένεται να βγει πόρισμα για την παραπέρα μείωση των ειδικοτήτων που δικαιούνται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την απένταξή τους από το καθεστώς των ΒΑΕ.

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής οργανώνει συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 8.15 π.μ. Επιπλέον, καλεί τα σωματεία στους δήμους σε οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων και συγκεντρώσεων, καθώς και σε συμμετοχή στη νέα κινητοποίηση που θα γίνει στις 30 Ιούνη, μαζί με τους υγειονομικούς.

Αναδεικνύοντας την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης και σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού πως «ήρθε η ώρα του δήμου - επιχειρηματία», το κλαδικό Συνδικάτο σημειώνει ότι «η επιχειρηματική δραστηριότητα των δήμων και των Περιφερειών, ακόμα και η λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, υλοποιείται σταθερά εδώ και πολλά χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ (...) έχει μετατρέψει τους δήμους σε έναν διευρυμένο φορομπηχτικό μηχανισμό, έχει εμπορευματοποιήσει και συρρικνώσει κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες και δομές, ιδιωτικοποιεί ακόμη περισσότερες και ανατρέπει εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα των εργαζομένων. Η εξαγγελία της μεταφοράς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αρμοδιότητα της Τοπικής Διοίκησης υπηρετεί την εμπορευματοποίησή της».

Σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι «ο αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις περνάει μέσα από την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων».

Αναφερόμενο εξάλλου στο αναμενόμενο πόρισμα για το πετσόκομμα του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, τονίζει πως «αν τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν το έγκλημά τους, οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αυτές τις ειδικότητες θα έρθουν αντιμέτωποι με αυξήσεις των ορίων ηλικίας, περαιτέρω μείωση στο εισόδημά τους από την κατάργηση του επιδόματος, κατάργηση των παροχών (ιατρικές εξετάσεις, άδειες, γάλα κ.ά.)».

Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης αποφάσισε για αύριο Τετάρτη στάσης εργασίας (έναρξη βάρδιας έως 12 το μεσημέρι) και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στις 9.30 π.μ.

Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις των Συνδικάτων απευθύνει η ΔΑΣ ΟΤΑ, καλώντας τους εργαζόμενους στους δήμους «σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και των δημάρχων», η οποία εκφράζεται με την επίθεση στο ωράριο και την πενθήμερη εργασία, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και αντεργατικών μέτρων όπως η απασχόληση σε αλλότρια καθήκοντα, την ενίσχυση των «ευέλικτων» μορφών εργασίας, την εντατικοποίηση της εργασίας, την έλλειψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ