Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ
Βήμα βήμα το Αλσος χάνεται

Οι αυθαίρετες κατασκευές του Πανελληνίου Γ Σ και οι εμπορικές εκθέσεις οδηγούν στην εμπορευματοποίηση και οικοδόμησή του

Ενα - ένα τα δέντρα δίνουν τη θέση τους στα αυθαίρετα του Κυριακού
Ενα - ένα τα δέντρα δίνουν τη θέση τους στα αυθαίρετα του Κυριακού
Σε σεληνιακό τοπίο μετατρέπεται βήμα το βήμα το Πεδίον του Αρεως, ένας από τους ελάχιστους ζωτικούς χώρους πρασίνου για το κέντρο της πόλης. Οι παράνομες επεκτάσεις του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, οι συνεχείς εμπορικές χρήσεις του χώρου και η έλλειψη συντήρησης συμβάλλουν στην καθημερινή υποβάθμιση του Αλσους, καταγγέλλει σε υπόμνημά της η Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως.

Η συστηματική υποβάθμιση ενός χώρου είναι μια προσφιλής μέθοδος, που εφαρμόζεται προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και κυρίως αυτού που ασχολείται με την κερδοσκοπική αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων. Η υποβάθμιση συντελεί στην καταστροφή και υποτίμηση μιας συγκεκριμένης περιοχής, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να αγοράσουν φθηνά και επιπλέον να εμφανίζονται ως οι μεγάλοι ευεργέτες, που θα αναλάβουν την αναβάθμισή της. Βέβαια, στο λεξικό του κεφαλαίου ο όρος αναβάθμιση μιας περιοχής σημαίνει τσιμεντοποίηση και εμπορική αξιοποίησή της. Κάτι τέτοιο βρίσκεται σε εξέλιξη και για το Πεδίον του Αρεως.

Η Επιτροπή Αγώνα επισημαίνει ότι το άλσος, με μια σειρά διαταγμάτων και νόμων (Π.Δ. ΦΕΚ 228Α'/1900, ΝΔ 137/1946, Ν. 617/1934, ΦΕΚ 80 Δ'/1988), έχει χαρακτηριστεί κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, με όριά του τα κράσπεδα των οδών που το περιβάλλουν. Παρ' όλα αυτά ο «Πανελλήνιος» έχει περιφράξει ένα μεγάλο κομμάτι του χώρου και τον έχει εμπορευματοποιήσει, επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε μέλη του, που πληρώνουν μηνιαία εισφορά. Επιπλέον, καταγγέλλει η Επιτροπή, ο σύλλογος και ο πρόεδρός του, Μ. Κυριακού, προχώρησαν στην κατασκευή κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και άλλων κτιρίων, χωρίς να έχουν καν οικοδομική άδεια.

Οποιος απο τους μεγαλόσχημους θέλει, χτίζει ότι θέλει, όπου θέλει, ακόμα και στη καρδιά του άλσους. Τα κρατικά όργανα κυνηγούν μόνο φτωχοδιάβολους που στήνουν ένα τσαρδί για να βάλουν απο κάτω το κεφάλι τους.
Οποιος απο τους μεγαλόσχημους θέλει, χτίζει ότι θέλει, όπου θέλει, ακόμα και στη καρδιά του άλσους. Τα κρατικά όργανα κυνηγούν μόνο φτωχοδιάβολους που στήνουν ένα τσαρδί για να βάλουν απο κάτω το κεφάλι τους.
Από τη μεριά τους οι πολιτειακοί φορείς είτε αδιαφορούν για τον κίνδυνο καταστροφής του Αλσους, είτε συμβάλλουν στην περαιτέρω καταστροφή του. Το 1990, τονίζει η Επιτροπή, ο Νομάρχης Αθηνών Ευτύχης Κοντομάρης, με παράνομη απόφασή του (ΦΕΚ 94 Δ') ενέκρινε την παραχώρηση έκτασης 5,5 στρεμμάτων πρασίνου στον Πανελλήνιο Αθλητικό Σύλλογο. Ακόμα, το Μάη του 1998, ο Δήμος Αθηναίων, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (1245), ζήτησε την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο Αλσος, ώστε να επιτραπεί η οικοδόμηση αθλητικών εγκαταστάσεων. Το αίτημα του Δήμου εξετάζεται από το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο δεν έχει γνωμοδοτήσει ακόμα, ενώ ο χρόνος περνά και οι επεκτάσεις συνεχίζονται.

Υστερα από καταγγελίες της Επιτροπής, η Πολεοδομική Υπηρεσία του Δήμου διενήργησε αυτοψία (φθινόπωρο 1998) και, διαπιστώνοντας την παρανομία, συνέταξε πρωτόκολλο χαρακτηρισμού αυθαιρέτων, επιβολής προστίμων και έναρξης διαδικασίας κατεδάφισης. Ομως, υπογραμμίζει η Επιτροπή, ο Δήμος Αθηναίων δεν προχώρησε στην κατεδάφιση, προβάλλοντας ως ψεύτικη δικαιολογία ότι δε διαθέτει συνεργεία κατεδάφισης, ενώ υπήρχε εγγεγραμμένο κονδύλι δέκα εκατομμυρίων για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στον προϋπολογισμό του, για το 1999.

Στο μεταξύ, επισημαίνει η Επιτροπή, ο «Πανελλήνιος» συνεχίζει τις αυθαίρετες κατασκευές του με την ανέγερση κλειστού κολυμβητηρίου ολυμπιακών διαστάσεων και την κατασκευή κερκίδων στο γήπεδο, κόβοντας καθημερινά δέντρα.

Ομως, εκτός από τις παράνομες επεκτάσεις του «Πανελληνίου» στην υποβάθμιση του χώρου συμβάλλουν και οι συνεχείς εμπορικές εκθέσεις, όπως τα παζάρια των Χριστουγέννων και του Πάσχα, οι Εκθέσεις Λουλουδιών και Βιβλίων, τα Λούνα - Παρκ. Οπως, επισημαίνει η Επιτροπή, οι χιλιάδες εκθέτες και επισκέπτες, σε συνδυασμό με την υποτυπώδη συντήρηση του Αλσους, οδηγούν στην καταστροφή του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα καταστροφής του χώρου είναι οι εγκαταλειμμένες Παιδικές Χαρές, τα θέατρα, οι λιμνούλες και τα σιντριβάνια που είναι σε κακή κατάσταση, ο δρόμος των Ηρώων που μετατρέπεται καθημερινά σε εμποροπανήγυρη.

Η Επιτροπή δηλώνει ότι έχει ως στόχο να προστατέψει το Αλσος από την εμπορευματοποίηση, την απώλεια του κοινόχρηστου χαρακτήρα του, την καταπάτηση και την οικοδόμησή του, συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τους αγώνες της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ