Τετάρτη 24 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΑΣ ΣΕΑ
Απευθύνει κάλεσμα στους αρχαιολόγους να τη στηρίξουν

Τη Δευτέρα 29 Ιούνη πραγματοποιούνται οι εκλογές του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» απευθύνει κάλεσμα στους αρχαιολόγους να τη στηρίξουν.

Στη διακήρυξή της η ΔΑΣ ΣΕΑ αναφέρει ότι «η ΝΔ όπως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, αντιμετωπίζουν την πολιτιστική κληρονομιά αγοραία, ως εμπόρευμα και "βιτρίνα" που προσδίδει ισχυρή προστιθέμενη αξία στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η θέση της Ελλάδας ως χώρας τουριστικού προορισμού και στη σημερινή καπιταλιστική πραγματικότητα να συνδεθεί με την ενίσχυση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των κλάδων της οικονομίας που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά (τουρισμός, εμπόριο, αγορά ακινήτων, κατασκευές κ.λπ.)».

Παράλληλα, όπως σημειώνεται στη διακήρυξη, οι συνθήκες εργασίας στην Αρχαιολογική Υπηρεσία χειροτερεύουν, με αποτέλεσμα την απαξίωση του επιστημονικού και ερευνητικού έργου, που αποτελεί το κύριο και βασικό καθήκον της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Η ΔΑΣ καλεί όλους τους αρχαιολόγους που «βλέπουν ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, με αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, να συμπορευτούν με τις δυνάμεις του αγώνα, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Το εύρος του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας μας και η πολιτιστική μας κληρονομιά καθιστούν την Αρχαιολογική Υπηρεσία θεματοφύλακα της κοινωνικής αξίας του πολιτισμού. Η αξία χρήσης του για όλο το λαό είναι απολύτως ασυμβίβαστη με την οικονομική εκμετάλλευσή του, καθώς ο πολιτισμός δεν έχει και δεν πρέπει να έχει εμπορευματική, ανταλλακτική αξία.

Αγωνιζόμαστε για:

- Μόνιμη δουλειά για όλους. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αυξήσεις στους μισθούς. Οχι στην "πλασματική" υπερωριακή απασχόληση για να χρυσώνουν το χάπι της εντατικοποίησης της εργασίας και τις νέες εργασιακές συνθήκες που προωθεί η κυβέρνηση σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασίας, ευέλικτη εργασία κ.λπ.).

- Εναντιωνόμαστε στη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ, δηλαδή στη λειτουργία τους με όρους "αγοράς", που επιβεβαιώνουν το χαρακτήρα του αστικού κράτους ως δομής που υπηρετεί το κεφάλαιο.

- Οχι στην απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον Σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, γιατί αφανίζεται η διαχρονικότητα μιας πόλης και η ιστορική της μνήμη, στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

- Εναντιωνόμαστε στους αναπτυξιακούς νόμους που καθιστούν την Αρχαιολογική Υπηρεσία εργαλείο και στήριγμα στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων.

- Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια αρχαιολογία, την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην υπηρεσία του λαϊκού συμφέροντος, απέναντι σε μορφώματα τύπου Διάζωμα κ.τ.λ.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ