Τετάρτη 24 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Διαρκείς αφορμές για νέα ένταση

Την ένταση μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας αναζωπύρωσε η ανακοίνωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ότι τέσσερα μεγάλα κινεζικά δίκτυα ενημέρωσης θα αντιμετωπίζονται στο εξής ως «ξένες διπλωματικές αποστολές» και «όργανα προπαγάνδας» κατά των ΗΠΑ, με το επιχείρημα ότι το ΚΚ Κίνας έχει πλήρη συντακτικό έλεγχο σε αυτά.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιζιάν, αντέδρασε λέγοντας ότι η απόφαση αυτή «εκθέτει σε όλους την υποκρισία της λεγόμενης ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου, για την οποία καυχιούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες» και κάλεσε την Ουάσιγκτον να αναθεωρήσει «αμέσως» την απόφασή της, «διαφορετικά η Κίνα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να υιοθετήσει την αντίδραση που αρμόζει». Πρόκειται για μεγάλα κινεζικά ΜΜΕ, τους «Γκλόμπαλ Τάιμς», τη «Λαϊκή Ημερησία», το τηλεοπτικό CCTV και το πρακτορείο «China News Service» (CNS). Πρακτικά η αμερικανική απόφαση σημαίνει ότι τα ΜΜΕ αυτά θα πρέπει να γνωστοποιούν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον κατάλογο του προσωπικού τους και των ακινήτων τους. Αντίστοιχες κατηγορίες και μέτρα για ΜΜΕ της κάθε πλευράς είχαν προηγηθεί και τον περασμένο χειμώνα, όταν το Πεκίνο είχε αντιδράσει για άρθρο της αμερικανικής «Wall Street Journal» και είχε απελάσει Αμερικανούς ανταποκριτές.

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η διμερής εμπορική συμφωνία (που το χειμώνα «έκλεισε» ως προς τη «φάση 1» με έναν προσωρινό και εύθραυστο συμβιβασμό) «παίρνει τέλος», περιγράφοντας ως «σημείο καμπής» για την αμερικανική κυβέρνηση τη στιγμή που ενημερώθηκε σχετικά με τις ευθύνες των κινεζικών αρχών για την εξάπλωση του κορονοϊού - κατηγορία που η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να απευθύνει σε βάρος του Πεκίνου.

Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις που είχε κάνει ο Τραμπ την περασμένη Παρασκευή, όταν προειδοποίησε με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα. Συγκεκριμένα, είχε πει ότι η Ουάσιγκτον διατηρεί την επιλογή «υπό διάφορους όρους, μιας πλήρους διακοπής των σχέσεών της με την Κίνα». Χτες, πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι «η συμφωνία για το εμπόριο με την Κίνα είναι εντελώς άθικτη. Ελπίζω ότι (σ.σ. οι Κινέζοι) θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν τους όρους της συμφωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ