Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
«Δουλεύουν σκληρά» για δίκτυα και υποδομές μακριά από την Κίνα

Συνεχίζονται δίχως διακοπή οι επαφές μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ για την απόκτηση από τους Αμερικανούς σειράς στρατηγικών υποδομών στη χώρα.

Ο ίδιος ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, Κ. Κρατς, αναφέρθηκε σε «συνεργασία» που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, με στόχο, όπως έγραψε ο Αμερικανός σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, «να προωθήσουμε την ελληνοαμερικανική οικονομική σχέση μέσω του Blue Dot Network (σ.σ. σχέδιο των Αμερικανών ενάντια στο "Δρόμο του Μεταξιού" των Κινέζων), το ενδιαφέρον της DFC για την Ελευσίνα και της Πρωτοβουλίας 5G Clean Path με στόχο να κρατηθούν τα δίκτυα 5G networks ασφαλή», μακριά βασικά από τους κινεζικούς τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς. Αλλωστε, ο Αμερικανός υφυπουργός επαίνεσε την απόφαση της «Cosmote» να προμηθευτεί τελικά τη σχετική υποδομή από την «Ericsson».

Οσον αφορά τη Διεθνή Επιχείρηση Οικονομικής Ανάπτυξης (DFC), που έστησε η Ουάσιγκτον, θυμίζουμε ότι και αυτή στοχεύει στην ανάσχεση της οικονομικής επιρροής της Κίνας. Οι ΗΠΑ μέσω της υπηρεσίας τους αυτής έχουν εκδηλώσει «έντονο ενδιαφέρον» για τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, τα οποία η αμερικανική «ΟΝΕΧ» θέλει να βάλει στο χέρι, έχοντας για εκεί σχέδια κατασκευής φρεγατών, αλλά και ως σημείο ναυπηγοεπισκευής για τον 6ο Στόλο.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, άλλωστε, ο πολυπράγμων πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, επισκέφτηκε χτες τον Πειραιά, όπου επιθεώρησε ρυμουλκά της «Vernicos Tugs» και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τις δυνατότητές τους, ευχαριστώντας δημόσια την εταιρεία «για την ισχυρή της υποστήριξη» στις «επισκέψεις» του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και της αμερικανικής Διοίκησης Ναυτικών Μεταφορών (Military Sealift Command) στο λιμάνι του Πειραιά όλα αυτά τα χρόνια. Επισκέψεις που οπωσδήποτε θα αυξηθούν, με την Ελευσίνα σε αμερικανικά χέρια.

Αλλωστε, η βόλτα με το ρυμουλκό περιλάμβανε και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με τον Πάιατ να επαναλαμβάνει κατόπιν «πόσο σκληρά» δουλεύει μαζί με τον Αδ. Γεωργιάδη, την «ONEX» και την DFC για «να επαναλάβουμε το πετυχημένο μοντέλο της "ONEX" στο Νεώριο». Τόνισε δε ότι το προχτεσινό τηλεφώνημα μεταξύ Κρατς και Γεωργιάδη «σηματοδότησε περαιτέρω πρόοδο σε αυτήν την προσπάθεια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρέχουν» οι ανταγωνισμοί σε βάρος υποδομών και εργαζομένων (2021-10-22 00:00:00.0)
Διαβεβαιώσεις στις ΗΠΑ για τους «κοινούς στρατηγικούς στόχους» στην περιοχή (2020-10-16 00:00:00.0)
Βγήκαν τα μεγάλα μαχαίρια για τις «στρατηγικές υποδομές» (2020-09-22 00:00:00.0)
Πικετοφορία ενάντια στο ξεπούλημα και τη μετατροπή του σε πολεμική βάση (2020-07-18 00:00:00.0)
Η Σύρος «πάτημα» για Ελευσίνα και Αλεξανδρούπολη (2020-06-25 00:00:00.0)
Δεν προλαβαίνουν (2017-06-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ