Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Μεσίτης ιδιωτικών συμφερόντων

Καταγγελία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΥΠΕΧΩΔΕ

«Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) συνεχίζει να δρα ως άκριτος διαμεσολαβητής - μεσίτης ιδιωτικών κτιρίων τα οποία, περίπου τυχαία, θα αγοράζονται από το κράτος για μόνιμη στέγαση των Δημοσίων Υπηρεσιών».

Αυτό καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ), με ανοιχτή επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ που επισημαίνει επιπλέον ότι «οι επιλογές της ΚΕΔ, ακόμα και αν στηρίζονται σε αιτήματα ή και τη συναίνεση των ενδιαφερομένων υπηρεσιών, είναι απαράδεκτο να έχουν έντονο χαρακτήρα περιστασιακής αξιοποίησης εγκαταλειμμένων ιδιωτικών κτισμάτων, δίχως να συνυπολογίζονται στοιχειωδώς και άλλες πολύ σημαντικές και ζωτικές παράμετροι που αφορούν την τύχη του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας».

Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει ως αντιεπιστημονική και ψευδοαποκέντρωση την απομάκρυνση των δημοσίων υπηρεσιών από το κέντρο της πρωτεύουσας, έτσι όπως προωθείται από την κυβέρνηση με μοχλό την ΚΕΔ. «Αποκέντρωση - τονίζει - δεν είναι η απομάκρυνση των κλασικών λειτουργιών του κέντρου, ώστε οι πολίτες να μην έρχονται στην Ομόνοια ή στην Πλατεία Συντάγματος. Αποκέντρωση δεν είναι η τυχαία μοιρασιά δημόσιων κτιρίων στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Αποκέντρωση είναι, αποκλειστικά και μόνο, η οριστική ανάθεση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων από το κράτος σε άλλες αιρετές βαθμίδες εξουσίας (ΟΤΑ, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις κλπ.). Κι όμως, κάποιοι δήθεν βαθυστόχαστοι αρμόδιοι αποφάσισαν πως τα υπουργεία θα πρέπει να φύγουν από το κέντρο και να μετακομίσουν είτε στο συγκοινωνιακό πουθενά είτε, τελικά, στο... κέντρο»!

Οπως επίσης επισημαίνει η ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ, η συστηματική απογύμνωση του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας από λειτουργίες κατ' εξοχήν κεντρικές, το οδηγούν σε σταδιακή υποβάθμιση και «σοχοποίηση», ενώ η ανάδειξη τα τελευταία χρόνια ανταγωνιστικών παράκεντρων (Μαρούσι, Κηφισιά, Γλυφάδα κ.ά.) επιβάρυναν πια ασφυκτικά και τα ίδια τα «παράκεντρα».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς κινείται η ΚΕΔ, η Ομοσπονδία αναφέρει το κτίριο που εντόπισε και αγόρασε για να στεγάσει μερικές (όχι όλες) υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. «Προτιμήθηκε - τονίζει - η ακριβή μετασκευή των αποθηκών και δεν προκρίθηκε η ορθολογικότερη εκ νέου ανέγερση ή αγορά έτοιμου κτιρίου να στεγάσει Δημόσιες Υπηρεσίες». Επίσης, επισημαίνουν ότι το τελικό προϊόν είναι επιεικώς απαράδεκτο, ενώ η πρόσβαση με το μετρό σ' αυτό θα γίνει ύστερα από 10 χρόνια!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΚΕΔ έχει αναλάβει να εκτελέσει στο όνομα της αποκέντρωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών ένα πρόγραμμα ύψους 340 δισ. δρχ. Το σύνολο των χρημάτων αυτών θα οδηγηθεί στις τσέπες επώνυμων μεγαλοεργολάβων που έχουν αγοράσει αντί πινακίου φακής διάφορα εγκαταλειμμένα εργοστάσια και αποθήκες, τα οποία μεταπωλούν πανάκριβα στο δημόσιο αφού τα μετασκευάσουν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ