Σάββατο 27 Ιούνη 2020 - Κυριακή 28 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων

Η συνεχής εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο και το γεγονός ότι εντοπίζονται νέες εστίες σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ασία, Αυστραλία, δημιουργούν ανησυχία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ότι τα εθνικά συστήματα Υγείας στην Ευρώπη μπορεί να βρεθούν σύντομα σε δεινή θέση, αλλά και σε αστικές τάξεις σε διάφορες χώρες, που θέλουν να επιταχύνουν όσο γίνεται το λεγόμενο «άνοιγμα» της οικονομίας. Στόχος είναι να μειωθούν οι ζημιές για τους μεγάλους ομίλους, στέλνοντας το λογαριασμό στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους, ενώ και τα μέτρα προστασίας πάνε «περίπατο», όπως δείχνουν μολύνσεις σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, π.χ. σε εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος στη Γερμανία και αλλού.

Χαρακτηριστική είναι η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε αστικές κυβερνήσεις με αφορμή την ανακοίνωση την 1η Ιούλη από την ΕΕ της λίστας των χωρών, από τις οποίες θα επιτραπούν τα ταξίδια προς τις χώρες - μέλη της. Από τις πρώτες διαρροές της λίστας σε ΜΜΕ φαίνεται ότι δεν περιλαμβάνονται στις χώρες από τις οποίες θα επιτραπεί η είσοδος οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, που βρίσκονται στις αντίστοιχες πρώτες 4 θέσεις όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων (αν και ο αριθμός των θυμάτων διαφέρει κατά περίπτωση). Η κατάσταση αναμένεται να επηρεάσει πολλές χώρες, και την Ελλάδα και ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα, που παρουσιάζεται ως η «βαριά βιομηχανία» της.

Τα κρούσματα συνολικά στον κόσμο είχαν ξεπεράσει έως την Παρασκευή το απόγευμα τα 9,7 εκατομμύρια και οι νεκροί προσέγγιζαν τις 500.000 (492.552). Ενδεικτικά οι ΗΠΑ είχαν πάνω από 2,5 εκατ. κρούσματα και πάνω από 126 χιλιάδες νεκρούς, αντίστοιχα η Βραζιλία 1,2 εκατ. και πάνω από 55 χιλιάδες θύματα, η Ρωσία 620.794 και 8.781, η Ινδία 491.992 και 15.319, η Βρετανία 307.980 και 43.230.

Στην ανακοίνωση του ΠΟΥ όπου κατέταξε τη Σουηδία μεταξύ των χωρών στις οποίες σημειώνεται «ισχυρή επανεμφάνιση» κρουσμάτων του νέου κορονοϊού υπήρξε έντονη αντίδραση από τη σουηδική κυβέρνηση, που την χαρακτήρισε «κακή ερμηνεία» και απέδωσε την εμφάνιση περισσότερων καταγεγραμμένων κρουσμάτων στο γεγονός ότι γίνονται περισσότερα τεστ. Εκτος από τη Σουηδία, που έτσι και αλλιώς είχε επικριθεί για τη «χαλαρή αντιμετώπιση της πανδημίας», στις χώρες με «ισχυρή επανεμφάνιση» αναφέρονται οι Αρμενία, Μολδαβία, Βόρεια Μακεδονία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κιργιστάν, Ουκρανία και Κόσοβο.

Η Ουκρανία κατέγραψε την Παρασκευή αριθμό ρεκόρ 1.109 κρουσμάτων (πάνω από 41.100 συνολικά) σε ένα 24ωρο, καθώς επιταχύνεται ο ρυθμός της αύξησης των μολύνσεων μετά την άρση των περιορισμών στις 11 Μάη και δημιουργείται ένα «σοβαρό κύμα», σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες ετοιμάζουν νέα νοσοκομεία. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σχεδόν διπλασιάστηκε από τα τέλη Μάη, ενώ συνολικά 1.086 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Στη Γερμανία, έξι κρατίδια επιβάλλουν πλέον περιορισμούς για τους προερχόμενους από τις περιοχές της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, στις οποίες εντοπίζονται νέες εστίες κορονοϊού και έχουν επιβληθεί τοπικά «lockdown». Στη Βρετανία αλλά και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, η συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων στις παραλίες λόγω της υψηλής θερμοκρασίας δημιουργεί σε κυβερνήσεις σκέψεις για κλείσιμό τους.

Επίσης, στις ΗΠΑ, λόγω των νέων εστιών σε διάφορες πολιτείες, η τοπική κυβέρνηση της Νέας Υόρκης επέβαλε καραντίνα 14 ημερών σε όσους ταξιδεύουν προς αυτή από πολιτείες «στο κόκκινο», προκειμένου να μην υπάρξει εξάπλωση ξανά στην επικράτειά της, όπου ιδιαίτερα οι φτωχές περιοχές της χτυπήθηκαν περισσότερο το προηγούμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ