Σάββατο 27 Ιούνη 2020 - Κυριακή 28 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «NOVARTIS»
Σαν να μην έγινε τίποτα...

Με εξωδικαστικό συμβιβασμό και ένα χρηματικό πρόστιμο ύψους 346 εκατ. δολαρίων «έκλεισε» με συνοπτικές διαδικασίες στις ΗΠΑ η υπόθεση «Novartis» και το σκάνδαλο με το «λάδωμα» αξιωματούχων σε όλο τον κόσμο, που βγήκε στον αφρό στο πλαίσιο της σφοδρής σύγκρουσης αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων του Φαρμάκου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), η πολυεθνική «Novartis AG» «συμφώνησε να πληρώσει για να διευθετήσει τις κατηγορίες ότι παραβίασε τις διατάξεις του FCPA σχετικά με τα βιβλία και τα αρχεία και τους εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους» και «διαπιστώνει ότι οι τοπικές θυγατρικές ή οι θυγατρικές της "Novartis" ή της πρώην θυγατρικής της "Alcon Inc." συμμετέχουν σε σχέδια για την πραγματοποίηση καταχρηστικών πληρωμών ή την παροχή προνομίων σε δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους Υγείας στη Νότια Κορέα, στο Βιετνάμ και την Ελλάδα με αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων "Novartis" ή "Alcon"», μεταξύ 2012 - 2016.

Απ' την πλευρά της, η πολυεθνική ειδικά για την Ελλάδα κάνει αναφορά σε «πρακτικές» που «αφορούν την παροχή ανάρμοστων οικονομικών οφελών σε Ελληνες επαγγελματίες Υγείας μεταξύ των ετών 2012 και 2015» και υπογραμμίζει ότι «η σημερινή συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα».

Μετά απ' αυτήν την εξέλιξη, αξιοποιώντας τις ανακοινώσεις της εταιρείας για «μη εμπλοκή πολιτικών», ΝΔ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έσπευσαν να μιλήσουν για «τίτλους τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «διάβασε» την απόφαση ως «κόλαφο των αμερικανικών αρχών» που «ισοπεδώνει τη θεωρία περί σκευωρίας στο σκάνδαλο "Novartis"», η οποία θα πληρώσει πρόστιμο «παραδεχόμενη πως διέφθειρε αξιωματούχους για να επηρεάσει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και υγειονομικών υπηρεσιών την περίοδο 2012-2015, δηλαδή την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά».

Σχόλιο του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ΗΠΑ - «Novartis» και την αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ: «Τέτοιου είδους εξωδικαστικοί συμβιβασμοί αποτελούν στην ουσία "deal" μεταξύ κρατών και μεγάλων εταιρειών. Ούτε αποτυπώνουν την αλήθεια ούτε, πολύ περισσότερο, αποδεικνύουν την έκταση και τους πραγματικούς υπεύθυνους των σκανδάλων. Απ' αυτήν την άποψη, η προσπάθεια της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστούν δικαιωμένοι απ' αυτήν την εξέλιξη υπηρετεί τον γνωστό αποπροσανατολιστικό δικομματικό καβγά και τη συγκάλυψη της μπόχας που αναδίνουν τα πάρε - δώσε με μεγαλοεπιχειρηματίες που όλες οι κυβερνήσεις είχαν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρεσιτάλ αποπροσανατολισμού από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα (2020-07-23 00:00:00.0)
Καθορίστηκε η νέα λίστα μαρτύρων (2020-02-12 00:00:00.0)
Με ζήλο (2019-01-12 00:00:00.0)
Ξανά σκανδαλολογία... (2018-07-17 00:00:00.0)
«Κουκούλα» σε όλα τα σκάνδαλα (2012-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ