Τρίτη 30 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ
Τα δικαιώματα των στρατευμένων βρίσκονται σε πλήρη ισχύ και κατά τη διάρκεια της θητείας

Στο χαιρετισμό του στη χτεσινή εκδήλωση ο Αγγελος Βρεττός, δικηγόρος, υπεύθυνος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τα δικαιώματα των στρατευμένων, σημείωσε:

«Απευθύνουμε χαιρετισμό από την Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα δικαιώματα των στρατευμένων στη σημερινή εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίασή σας. Η έκδοση με τίτλο "Φύλλο πορείας" της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας συνιστά τομή για τα τεκταινόμενα στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Η έκδοση αυτή περιέχει υλικά χρήσιμα για κάθε στρατευμένο νέο, για κάθε κληρωτό στρατιώτη, αλλά και για τους αξιωματικούς και τους μόνιμα υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Η συγκρότηση της Επιτροπής Αλληλεγγύης, σε μια ιδιαίτερα σύνθετη περίοδο με τις επικίνδυνες για τους λαούς γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Λιβύης, του Αιγαίου και της περιοχής του Εβρου, σε συνδυασμό με την υγειονομική πανδημία του κορονοϊού, σκοπό και στόχο έχει να εκφράσει με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή της στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των κληρωτών φαντάρων, ναυτών και σμηνιτών.

Δεν διαφεύγει της προσοχής μας ότι κάθε κληρωτός αρχίζει τη θητεία του έχοντας, είτε περισσότερο είτε λιγότερο, συγκεκριμένες κοινωνικοπολιτικές και πολιτισμικές εμπειρίες και αντιλήψεις, οι οποίες πρέπει κατά τη διάρκεια της θητείας να γίνουν σεβαστές. Παράλληλα, ο κληρωτός αποτελεί μια προσωπικότητα υπό διαμόρφωση και η ίδια η θητεία συνιστά διαδικασία ωρίμανσης. Με αυτή την έννοια, η στρατιωτική θητεία αποτελεί χώρο διαμόρφωσης στάσης ζωής για κάθε στρατιώτη, ναύτη και σμηνίτη. Οι στρατευμένοι (κληρωτοί) είναι σημαντικό τμήμα της αμέσως επόμενης βάρδιας της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Η εμπειρία της θητείας δεν πρέπει να αποτελεί ένα ξεχασμένο τραυματικό επεισόδιο, αλλά να ενσωματώνεται κριτικά στην ίδια τη συλλογική ευφυΐα, τη δημιουργικότητα και τις ικανότητες της εργατικής τάξης, ώστε να παλεύει από πιο προωθημένες θέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό του σκοπού της, η Επιτροπή Αλληλεγγύης έχει επιλέξει αιτήματα τα οποία λειτουργούν ως κόμβοι για τη διασφάλιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των κληρωτών τόσο μέσα στις μονάδες και στους χώρους που υπηρετούν, όσο και έξω από αυτούς.

Αποστολή, μέλημα και υποχρέωση των κληρωτών στρατιωτών είναι να συντελούν αποκλειστικά και μόνο στην άμυνα της πατρίδας μας, όπως άλλωστε η αποστολή αυτή περιγράφεται και στο Σύνταγμα, άρθρο 4, παράγραφο 6.

Η υποχρέωση θητείας δεν περιορίζει, δεν ανακόπτει, δεν καταργεί ούτε αδρανοποιεί τα δικαιώματα που ο κληρωτός είχε πριν και που θα έχει μετά την απόλυσή του, ως πολίτης. Αυτά είναι σε ισχύ και κατά τη διάρκεια της θητείας. Στο πλαίσιο αυτό, ως πιο χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

-- Οι στρατευμένοι κατά το χρόνο που εκπληρώνουν τις στρατιωτικές υποχρεώσεις, ειδικότερα εντός των μονάδων, οι κληρωτοί φαντάροι, ναύτες και σμηνίτες έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και γενικά το δικαίωμα να διεκδικούν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, υγιεινής και ασφάλειας, της καλύτερης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ώστε να ανταποκρίνονται και να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

-- Οι στρατευμένοι έχουν το δικαίωμα να συγκροτούν επιτροπές στρατευμένων στις μονάδες τους, να αναφέρονται υπηρεσιακά για ζητήματα διαβίωσης, υγιεινής, προστασίας και διαφύλαξης της υγειονομικής προστασίας και της υγείας των στρατευμένων προς αποφυγή κάθε κινδύνου.

-- Να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε χώρους άθλησης, βιβλιοθήκης, αίθουσες ψυχαγωγίας του στρατοπέδου και των δημόσιων χώρων.

-- Ακόμη, να έχουν το δικαίωμα να διατυπώνουν τη γνώμη τους ελεύθερα, εντός της μονάδας τους, ενάντια στη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, ενάντια στη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, σε βάρος τρίτων χωρών.

-- Να μπορούν ανεμπόδιστα να έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν πολιτικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις, να επισκέπτονται και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες των σωματείων τους. Να αγωνίζονται και να αντιστέκονται μαζί με τους εργαζόμενους και τον λαό, ενάντια στην επιδιωκόμενη κατάργηση του δικαιώματος της διαδήλωσης ως και κάθε άλλου δικαιώματος.

-- Να συμμετέχουν σε αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις ενάντια σε πολέμους και επεμβάσεις σε τρίτες χώρες, σε εκδηλώσεις που αναδεικνύουν ότι μοναδική αποστολή και υποχρέωση των στρατευμένων είναι να συμβάλλουν αποκλειστικά στην άμυνα της πατρίδας μας, να έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης και δωρεάν μετακίνησης κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αλλά και για όσους υπηρετούν στην Ελληνική Δύναμη της Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), κατά τη διάρκεια των εξόδων και των αδειών με όλα τα μέσα μεταφοράς.

-- Η Επιτροπή Αλληλεγγύης θα αναπτύξει τη δράση της για την εφαρμογή και την επέκταση στην πράξη των δικαιωμάτων των στρατευμένων. Θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης σε όλους τους στρατευμένους για την εφαρμογή στην πράξη μέσα και έξω από τις στρατιωτικές μονάδες των δικαιωμάτων τους.

Ευχόμαστε δύναμη, υγεία και αισιοδοξία σ' όλους και όλες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απειλούν στρατευμένο που κατήγγειλε την εμπλοκή της χώρας (2023-11-07 00:00:00.0)
Μεγαλώνει το κύμα καταδίκης ενάντια στην απόπειρα τρομοκράτησης εφέδρων στρατιωτών (2022-10-25 00:00:00.0)
Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι διώξεις της κυβέρνησης σε βάρος εφέδρων στρατιωτών (2022-10-19 00:00:00.0)
Καμία τιμωρία δεν μπορεί να σταματήσει τις δίκαιες διαμαρτυρίες των στρατευμένων! (2022-07-16 00:00:00.0)
Για τα δικαιώματα των στρατευμένων ...ακόμη μια φορά! (2021-12-24 00:00:00.0)
Να σταματήσουν οι διώξεις οπλιτών (1999-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ