Τετάρτη 1 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πλούσια πείρα από τη μάχη για το ωράριο

Σε ανακοίνωσή του καταγράφει τα συμπεράσματα από την αντιπαράθεση με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, αλλά και με τη δημοτική αρχή Αθήνας

Από τις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του 8ωρου - 5ήμερου
Από τις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του 8ωρου - 5ήμερου
Τα πλούσια συμπεράσματα από τη μάχη που έδωσαν οι εργαζόμενοι στις φαρμακαποθήκες, στα φαρμακεία και σε άλλους χώρους δουλειάς, με στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του πενθήμερου, συνολικά των εργασιακών δικαιωμάτων, καταγράφει το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, σημειώνοντας ότι φάνηκε ξεκάθαρα «ποιοι ήταν μαζί μας και ποιοι απέναντι».

Αναδεικνύει παράλληλα τη σημασία της οργανωμένης πάλης απέναντι στις αντεργατικές πρακτικές των εργοδοτών και της δημοτικής αρχής της Αθήνας, που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την περίοδο της πανδημίας για να τους «λύσει τα χέρια». Απαντώντας, το Συνδικάτο συνεχίζει να ενημερώνει τους εργαζόμενους του κλάδου για τις εξελίξεις και προσανατολίζεται σε συνέχιση του αγώνα.

Μεταξύ άλλων το Συνδικάτο αναφέρει: «Σε αυτή τη μάχη φάνηκε ξεκάθαρα ποιοι ήταν μαζί μας και ποιοι ήταν απέναντί μας: Μαζί μας ήταν και είναι οι εργαζόμενοι, οι συνάδελφοι από τις φαρμακαποθήκες και όλο τον κλάδο, που δεν σταμάτησαν να δουλεύουν ούτε μια στιγμή μέσα στην πανδημία, με κίνδυνο της υγείας τους, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα με την τροφοδοσία των φαρμάκων για όλο το λαό της Αττικής και του Πειραιά, αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας (...)

Απέναντί μας από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν οι εργοδότες, δημοτικές αρχές, οι αντεργατικοί νόμοι και κατασταλτικοί μηχανισμοί. Δεν υπήρξε στάση εργασίας και κινητοποίηση του Συνδικάτου μας που να μη βρέθηκε μπροστά σε εργοδοτικές προσφυγές στα δικαστήρια, μπροστά σε κλούβες των ΜΑΤ, μπροστά σε αστυνομικές δυνάμεις που εμφανίζονταν ξανά και ξανά».

Ολο το προηγούμενο διάστημα το Συνδικάτο κατήγγειλε τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής της Αθήνας, που αποφάσισε το άνοιγμα των φαρμακαποθηκών τα Σάββατα. Πραγματοποίησε κινητοποιήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και επέβαλε να συζητηθεί ξανά το θέμα, καλώντας όλες τις παρατάξεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους.

Ειδικά στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, την περασμένη Δευτέρα, «η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής αντιμετώπισε τα αιτήματα των εργαζομένων με λογικές "αποφασίζω και διατάζω", προσπάθησε να εμποδίσει την παρουσία των εκπροσώπων των εργαζομένων αλλά και την πρόσβαση της κινητοποίησης του Συνδικάτου στο χώρο έξω από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια, αφού αναπαρήγαγε αυτούσια τα επιχειρήματα συγκεκριμένων εργοδοτών του κλάδου, προσπάθησε να εμποδίσει ακόμα και τη διαδικασία συζήτησης και ψηφίσματος για το θέμα του ωραρίου των φαρμακαποθηκών. Και αφού δεν το κατάφερε ούτε αυτό, κατέληξε να συμπράξει με φασιστικές και ρατσιστικές δυνάμεις, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να βοηθήσει τους εργοδότες του κλάδου να καταργήσουν εργατικά δικαιώματα.

Η δημοτική αρχή του Κώστα Μπακογιάννη καταψήφισε τη διατήρηση του πενθήμερου, μαζί με τους ναζί, τα τσιράκια των εργοδοτών. Ακόμα και αυτό έγινε με οριακή πλειοψηφία, αφού ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), που είχε "στηρίξει" στα λόγια τα αιτήματα των εργαζομένων, αποχώρησε λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας!».

«Η διαδικασία αυτή στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας», σημειώνει το Συνδικάτο, «αφαίρεσε και το όποιο πρόσχημα είχε απομείνει για τον πραγματικό ρόλο της δημοτικής αρχής και για τα επιχειρήματα των εργοδοτών. Εδειξε για άλλη μια φορά το ρόλο που έχουν οι φασιστικές δυνάμεις, που βρίσκονται απέναντι σε κάθε εργατικό αγώνα. Κυρίως όμως έδειξε ότι η πραγματική δύναμη των εργαζομένων βρίσκεται στην οργάνωση και μαζικοποίηση της δικής τους πάλης, στον αταλάντευτο και αποφασιστικό αγώνα τους για τα δικαιώματά τους».

Το επόμενο διάστημα το Συνδικάτο θα ενημερώσει τους εργαζόμενους του κλάδου για ό,τι έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα ανακοινώσει νέες πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση του πενθήμερου στις φαρμακαποθήκες, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ