Πέμπτη 2 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ
Προτεραιότητα η οικονομική και γεωπολιτική ανάκαμψη

Επενδύσεις στο Κλίμα και την ψηφιοποίηση, ισχυρή παγκόσμια παρουσία προτάσσει η γερμανική προεδρία που ξεκίνησε χτες

Η φωταγωγημένη Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο αναγγέλλει την έναρξη της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ

Copyright 2020 The Associated

Η φωταγωγημένη Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο αναγγέλλει την έναρξη της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με το σύνθημα «Μαζί για την ανάκαμψη της Ευρώπης», η Γερμανία ανέλαβε χτες και έως το τέλος του χρόνου την εκ περιτροπής προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ, με βασική προτεραιότητα την ενίσχυση της ιμπεριαλιστικής ένωσης οικονομικά και γεωπολιτικά, την ανάδειξή της σε «παγκόσμιο παίκτη».

Η ίδια η γερμανική προεδρία προσδιορίζει τις προτεραιότητές της ως εξής: «Υπέρβαση της κρίσης του κορονοϊού μακροπρόθεσμα και οικονομική ανάκαμψη, μια ισχυρότερη και περισσότερο καινοτόμα Ευρώπη, δίκαιη και βιώσιμη, ισχυρή στον κόσμο».

Σημειώνεται η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η πανδημία «επενδύοντας στην οικονομία της Ευρώπης, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητές μας στην καινοτομία», με στόχο η ΕΕ «να βγει από αυτή την κρίση ισχυρότερη». Αλλά και η ανάγκη η ΕΕ να προσαρμοστεί «στις μείζονες διαδικασίες αλλαγής της εποχής, όπως η κλιματική αλλαγή, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ο εξελισσόμενος κόσμος της εργασίας», πεδία σφοδρού παγκόσμιου ανταγωνισμού με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Εξάλλου, η Γερμανία δεσμεύεται να εργαστεί «για ταχεία συμφωνία στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και στη γρήγορη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης» με «φιλόδοξες επενδύσεις» στο Κλίμα, στην έρευνα και την «ψηφιακή μετάβαση». «Η πανδημία του κορονοϊού έδειξε πιο καθαρά από ποτέ ότι η Ευρώπη πρέπει να πετύχει κυριαρχία στο ψηφιακό πεδίο, ώστε να παραμείνει ικανή για δράση και στο μέλλον», σημειώνεται.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μιλώντας στη γερμανική Βουλή σημείωσε ότι «θα πρέπει να προετοιμαστούμε στην ΕΕ για την περίπτωση που δεν θα επιτευχθεί συμφωνία», προσθέτοντας πως «εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιθυμεί αντίστοιχους κανόνες με εκείνους που ισχύουν στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, την αγορά εργασίας ή τις κοινωνικές ρυθμίσεις, οι σχέσεις μας θα χάσουν σε ένταση». Εκτίμησε επίσης ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει η Βρετανία να υποστεί τις συνέπειες «μίας λιγότερο στενής οικονομικής σχέσης» με την ΕΕ.

Πιο αποφασιστική παρέμβαση της ΕΕ

Για τον ρόλο της ΕΕ στις ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις, η γερμανική προεδρία σημειώνει πως «σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων ανταγωνισμών μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να ενισχύσει την ικανότητα της Ευρώπης να ενεργεί σε έναν ευρύτερο κόσμο προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τις αξίες της και να αναλάβει την ευθύνη της». Εξάλλου, προωθείται και ενισχύεται η «ενιαία και ισχυρή» εξωτερική πολιτική της ΕΕ με ιδιαίτερη αναφορά στην «ευθύνη της ΕΕ έναντι των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», στις οποίες πρέπει να δοθεί «αξιόπιστη προοπτική ένταξης στην ΕΕ», κάτι που εξυπηρετεί και τα ευρωπαϊκά στρατηγικά συμφέροντα. «Σε αυτό το πλαίσιο, συνοδεύουμε ενεργά τις συνεχιζόμενες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο και προετοιμαζόμαστε για την έναρξη με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία», σημειώνεται.

Η γερμανική προεδρία αναφέρεται σε μια ακόμη προτεραιότητα που έχει θέσει η ΕΕ, δηλαδή στις σχέσεις με τις χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής γειτονιάς και της Αφρικής, αλλά και με τη Ρωσία.

Για τις ΗΠΑ, με τις οποίες οι αντιθέσεις όλο και πιο δύσκολα συμβιβάζονται, τονίζεται ότι «είναι ο πιο στενός εταίρος της ΕΕ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας», ενώ θα προωθείται ένας πολιτικός διάλογος «σε ευρεία βάση και με θετική ατζέντα διατλαντικού εμπορίου».

Τέλος, μπαίνει ο στόχος για «διοργάνωση συνάντησης ΕΕ - Κίνας σε ανώτατο επίπεδο το ταχύτερο δυνατό», ενώ προτάσσεται μια «ενιαία και ισορροπημένη πολιτική» απέναντι στην Κίνα «με βάση τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα και τις αξίες της ΕΕ».

Η μεταναστευτική πολιτική παραμένει «φλέγον ζήτημα», καθώς η «Ευρώπη χρειάζεται καλύτερες ευκαιρίες μετανάστευσης, για να αντιμετωπίσει την έλλειψη εξειδικευμένων εργατών». Παράλληλα, προτάσσεται η διαμόρφωση ενός ενιαίου συστήματος ασύλου, με ταυτόχρονες «αποτελεσματικές και ανθρώπινες» διαδικασίες επαναπατρισμού, όσων δεν λαμβάνουν άσυλο, αλλά και η σημασία της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, με την εκπλήρωση της νέας εντολής της Frontex.

Σε δηλώσεις της η Μέρκελ εμφανίστηκε επίσης να θέλει μια «συνεκτική στρατηγική της ΕΕ στις σχέσεις της με την Τουρκία», λέγοντας ότι «είμαστε στενά συνδεδεμένοι», και κάλεσε να υπάρξει διευθέτηση μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου, όπως το 2016, αλλά χαρακτήρισε «επιβαρυντικό στοιχείο το ότι η Τουρκία διεξάγει γεωτρήσεις ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ