Πέμπτη 2 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΡΑΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Ευχολόγιο» για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας

Την υποστήριξή τους στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Συρίας, στην εξάλειψη της τρομοκρατίας και τον οριστικό τερματισμό του πολέμου με εξεύρεση «πολιτικής λύσης», επιβεβαίωσαν στα λόγια, σε κοινή ανακοίνωση, οι Πρόεδροι Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ιράν, Χασάν Ροχανί, και Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Μετά το τέλος τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο της λεγόμενης πρωτοβουλίας της Αστάνα χαρακτήρισαν «αποσταθεροποιητικές» τις ισραηλινές πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία, τονίζοντας πως «δεν βοηθούν» στην εξεύρεση πολιτικής λύσης. Απέρριψαν την ισραηλινή κατοχή των Υψιπέδων του Γκολάν αλλά και την αναγνώριση της κατοχής από τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως αφενός συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και αφετέρου συνιστούν «απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια». Συμφώνησαν να επαναλάβουν τη συνάντησή τους στην Τεχεράνη όταν οι συνθήκες (λόγω της πανδημίας Covid-19) το επιτρέψουν, ενώ εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση της συριακής «Επιτροπής Συντάγματος» να συνεδριάσει τον Αύγουστο.

Σε ξεχωριστές δηλώσεις που έκαναν, ο Ρώσος Πρόεδρος, απευθυνόμενος στους ομολόγους του, πρότεινε να συζητήσουν «επιπρόσθετα» μέτρα καταπολέμησης της «διεθνούς τρομοκρατίας». Τους κάλεσε επίσης να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστεί στη Συρία μία «μακροπρόθεσμη εξομάλυνση».

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, επέκρινε τις ΗΠΑ λέγοντας ότι εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους στη Συρία υποδυόμενες τους μαχητές κατά της τρομοκρατίας. Πρόσθεσε ότι «η μη νόμιμη παρουσία των κατοχικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο έδαφος της Συρίας είναι παράγοντας αστάθειας για τη χώρα και όλη την περιοχή».

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την άποψη ότι οι ενέργειες της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν στη Συρία θα αποτελέσουν τον καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη της σταθερότητας στη χώρα. Πρόσθεσε επίσης ότι «προτεραιότητες για την Τουρκία παραμένουν η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και η κατάπαυση του πυρός σ' αυτήν τη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ