Παρασκευή 3 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αλλη μια ... τηλεδιάσκεψη με σοβαρά θέματα

Οι τοποθετήσεις των εκλεγμένων για σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, για το αιολικό πάρκο στο Πάνειο Ορος και την επέκταση της μαρίνας της Βουλιαγμένης

«

Για άλλη μια φορά μέσω τηλεδιάσκεψης έγινε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Τετάρτη 1 Ιούλη», τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Αττικής. Οπως είναι γνωστό, το θέμα τού να γίνονται πλέον οι συνεδριάσεις διά ζώσης η «Λαϊκή Συσπείρωση» το έχει θέσει κατ' επανάληψη, ωστόσο, η διοίκηση της Περιφέρειας επιμένει σε αυτό το μοντέλο και μάλιστα ενώ φέρνει πολύ σοβαρά θέματα.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Αττικής, Γιάννης Πρωτούλης, στη συζήτηση για τη γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μαρίνα της Βουλιαγμένης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για μια καινούρια μεγάλη λιμενική εγκατάσταση και όχι για τον εκσυγχρονισμό μιας μαρίνας, όπως μέχρι σήμερα παραπλανούσαν όλοι οι αρμόδιοι τους κατοίκους της περιοχής, πατώντας πάνω στη διάθεσή τους, που δεν θέλουν μία μαρίνα που κατασκευάστηκε το 1964 να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση». Και πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που μιλάμε για μια λιμενική εγκατάσταση για σκάφη μέχρι 70 μέτρα και δεν υπάρχει αναλυτική μελέτη διάβρωσης των ακτών, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αρα τι συζητάμε; Επίσης, δεν έχει ζητηθεί ούτε η γνώμη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) ούτε κάποιου ανεξάρτητου επιστημονικού φορέα. Το μόνο που υπάρχει είναι η γνώμη της εντολοδόχου της εταιρείας». Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε τη μελέτη της εταιρείας.

Σε άλλο σημαντικό θέμα, για την «Εγκριση Ειδικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Καταστροφών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών», εκ μέρους του συνδυασμού, η Στέλλα Βαλαβάνη τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Η Περιφέρεια Αττικής κινείται στα χνάρια της κυβέρνησης, που αντί να θωρακίσει τη χώρα από τον κίνδυνο των πυρκαγιών κυρίως με έγκαιρες και στοχευμένες προληπτικές παρεμβάσεις πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, αφήνει ακόμη μία φορά αθωράκιστα τα δασικά οικοσυστήματα. Το σχέδιο που έρχεται για έγκριση θα προστεθεί στα εκατοντάδες παρόμοια σχέδια που έχουν εκπονηθεί κατά καιρούς σε κεντρικό επίπεδο που, όπως απέδειξε η ίδια η ζωή, δεν στάθηκαν ικανά να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές πολιτών ή εκατομμύρια στρέμματα καμένων δασικών εκτάσεων. Και όλα αυτά γιατί απλούστατα δεν είναι στις προθέσεις των κυβερνώντων διαχρονικά η πραγματική θωράκιση της δασοπροστασίας, γιατί αυτό θα έμπαινε εμπόδιο στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων, που μέσα στα πλάνα τους έχουν στόχο να επενδύσουν πάνω στα αποκαΐδια και τις στάχτες του φυσικού πλούτου». Κατέληξε αναφέροντας: «Το καταψηφίζουμε κυρίως γιατί διατηρεί την υποχρηματοδότηση των φορέων της πυροπροστασίας σε χαμηλά επίπεδα καθώς και του μόνιμου προσωπικού, των πυροσβεστικών δομών της. Καθώς επίσης διατηρεί και εμπλουτίζει το αντιδασικό νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει, που δεν παύει να είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες εκδήλωσης μεγάλων δασικών πυρκαγιών, αφού ευνοεί τους εμπρησμούς για να επιτυγχάνεται η αλλαγή χρήσης γης και να βάζουν στο χέρι τον δασικό πλούτο της χώρας μεγάλα οικονομικά συμφέροντα».

Τέλος συζητήθηκε το θέμα της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στο Πάνειο Ορος του δήμου Σαρωνικού, για το οποίο και κατατέθηκε ψήφισμα που στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων για την ακύρωση των εργασιών. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τοποθετήθηκε θετικά στο ψήφισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ