Παρασκευή 3 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εδώ και τώρα να καταβληθούν δεδουλευμένα, Δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας

Εργοδότες αξιοποιούν την «αναβολή» στο Δώρο Πάσχα για να μην το καταβάλουν καθόλου

Σε πολιορκητικό κριό για χτύπημα του 13ου και 14ου μισθού (Δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων και επίδομα αδείας) στον ιδιωτικό τομέα (στο Δημόσιο έχουν ήδη καταργηθεί) μετατρέπεται από τους εργοδότες η απόφαση της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας να τους δώσει τη δυνατότητα να μην πληρώσουν το Δώρο Πάσχα στην ώρα του, αλλά να το καταβάλουν μέχρι τέλη Ιούνη, με το πρόσχημα ότι χαρακτηρίστηκαν «πληττόμενες επιχειρήσεις».

Καθώς μπήκαμε πλέον στον Ιούλη, καταγγελίες που φτάνουν στα συνδικάτα δείχνουν ότι πολλοί εργοδότες δεν καταβάλλουν το Δώρο, παρότι πέρασε η σχετική προθεσμία. Μάλιστα το γεγονός της μετάθεσης του Δώρου Πάσχα, που συμπίπτει με την έναρξη της καλοκαιρινής άδειας και την υποχρέωση των επιχειρήσεων να καταβάλουν το επίδομα αδείας, δίνει ξανά σε εργοδότες το πρόσχημα να επικαλούνται «οικονομική στενότητα» προκειμένου να μην πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους.

Τα παραπάνω, βέβαια, μόνο «έκτακτα» και «συγκυριακά» δεν είναι, καθώς τα Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, όπως και το επίδομα αδείας, διαχρονικά βρίσκονται στο στόχαστρο του κεφαλαίου. Οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησαν σε αυτή την κατεύθυνση, με την κατάργηση των Δώρων στο Δημόσιο, την οποία διατήρησε σε πλήρη ισχύ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα όψιμα εμφανίζεται να διαμαρτύρεται...

Δεν θα παζαρέψουμε το μισθό και τα δεδουλευμένα μας!

«Εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα μέτρα για να πληρωθούν μέχρι τελευταίο λεπτό τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας», απαιτεί με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Οπως υπενθυμίζει, «στην αναγγελία των οικονομικών μέτρων του Μαρτίου και μπροστά στην έναρξη της πανδημίας, το ΠΑΜΕ είχε αναφέρει όσον αφορά τη χορήγηση του Δώρου Πάσχα πως "αποτελεί σημαντική οικονομική ανάσα για το σύνολο των εργατικών - λαϊκών οικογενειών", διατυπώνοντας με απόλυτη σαφήνεια το εξής: Να μη διανοηθούν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία να βάλουν χέρι στο Δώρο Πάσχα».

Και υπογραμμίζει: «Η παράταση για τη χορήγηση του Δώρου Πάσχα έως 30/6 είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να στερηθούν κομμάτι των δεδουλευμένων τους τον Απρίλη. Σήμερα όλα τα συνδικάτα δέχονται καταγγελίες για την οριστική μη καταβολή του Δώρου Πάσχα από τις εργοδοσίες.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας για το χτύπημα του εισοδήματος των εργαζομένων είναι μεγάλες και δεδομένες. Εδωσαν γην και ύδωρ στην εργοδοσία και σήμερα οι εργαζόμενοι μετρούν απολύσεις, ανεργία, αναστολές συμβάσεων, μειώσεις μισθών, καθυστερήσεις στις πληρωμές των δεδουλευμένων και άρνηση της καταβολής του Δώρου Πάσχα αλλά και του επιδόματος αδείας».

Οπως ξεκαθαρίζει το ΠΑΜΕ, «το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας δεν αποτελούν μία έξτρα παροχή. Αποτελούν τμήμα των δεδουλευμένων. Δε θα παζαρέψουμε το μισθό μας».

«Την ίδια στιγμή», επισημαίνει, «η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο που ζητά από τους εργαζόμενους να μην κινητοποιούνται απέναντι στην πολιτική που τους πτωχεύει, που τους εξαθλιώνει, να μην πραγματοποιούν συγκεντρώσεις σε κυβερνητικά κτίρια και υπουργεία.

Θέλουν τους εργαζόμενους και εξαθλιωμένους και στο γύψο!

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους θα κουρελιάσουν κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να επιβληθεί άκρα του τάφου σιωπή στις διεκδικήσεις και στις ανάγκες των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ