Τρίτη 7 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αστυνομική επιχείρηση κατά προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας

Eurokinissi

Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή στην πλατεία Βικτωρίας, όπου οικογένειες προσφύγων έχουν βρει προσωρινό «καταφύγιο» μετά τις εξώσεις τους από την κυβέρνηση.

Πρόκειται για πρόσφυγες που έφτασαν στην Αθήνα από τη Λέσβο, αλλά και για οικογένειες που βρέθηκαν στον δρόμο στο πλαίσιο αυτών των «εξώσεων», αφού τα σχετικά προγράμματα δεν τους καλύπτουν. Η πλατεία Βικτωρίας αποτελεί σημείο συνάντησης των προσφύγων, με αποτέλεσμα να φτάνουν σε αυτήν όλο και περισσότεροι καθημερινά. Σύμφωνα με όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, στο σημείο κατέφτασαν λεωφορεία για να τους μεταφέρουν σε Σκαραμαγκά και Σχιστό, και στο πλαίσιο της επιχείρησης έγινε αστυνομική επέμβαση, που οδήγησε ακόμα και σε συλλήψεις αλληλέγγυων.

Η σελίδα «Not Leaving My Home», που ανέβασε βίντεο από τα γεγονότα στην πλατεία Βικτωρίας, καταγγέλλει μάλιστα ότι οι άντρες των ΜΑΤ χτύπησαν και μια έγκυο γυναίκα, ενώ στα βίντεο φαίνονται άντρες της Αστυνομίας να συμπλέκονται με άτομα και ακούγονται γυναίκες και παιδιά να φωνάζουν τρομοκρατημένοι. Αργότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, στις δομές φιλοξενίας του Σκαραμαγκά και του Σχιστού μεταφέρθηκαν προσωρινά περίπου 150 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που παρέμεναν στην πλατεία Βικτωρίας.

Συνολικά 2.144 πρόσφυγες έφυγαν από τη Λέσβο από τις 5/6, όταν και επιτράπηκε η μετακίνησή τους. Η αποχώρηση από το νησί αναγνωρισμένων προσφύγων αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης επανέλαβε τις κυβερνητικές θέσεις για κλειστές δομές για τους αιτούντες άσυλο όπως και για το διώξιμό τους από τη χώρα με απελάσεις και επιστροφές. «Ο περιορισμός των ροών και η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε αποφασιστικά στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας», ανέφερε προειδοποιώντας ότι «στο β' εξάμηνο θα δώσουμε περαιτέρω έμφαση στις επιστροφές και στις απελάσεις, με έναυσμα και την επαναλειτουργία των συνόρων στη μετά την άρση των περιορισμών εποχή, καθώς και στη μετατροπή των δομών σε κλειστές/ελεγχόμενες και εν συνεχεία στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ