Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Διαξιφισμοί με αφορμή το ρωσικό δεξαμενόπλοιο

Eνα από τα αμερικανικά πλοία που έχουν σταματήσει το ρωσικό δεξαμενόπλοιο

Associated Press

Eνα από τα αμερικανικά πλοία που έχουν σταματήσει το ρωσικό δεξαμενόπλοιο
NTOYMΠAI - ΜΟΣΧΑ.-

Αποκλεισμένο στον κόλπο του Ομάν παρέμενε, μέχρι αργά χθες το βράδυ, το ρωσικό δεξαμενόπλοιο που κρατά το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό με την κατηγορία ότι μετέφερε ιρακινό αργό πετρέλαιο παρά τις απαγορεύσεις του εμπάργκο. Η αντίδραση της Μόσχας είναι ιδιαίτερα έντονη και οι τόνοι ανεβαίνουν όσο δε δίνεται άδεια στο δεξαμενόπλοιο να αποπλεύσει.

Οπως ανακοίνωσε ο διοικητής του αμερικανικού στόλου και εκπρόσωπος της πολυεθνικής ναυτικής δύναμης αναχαίτισης (MIF) Τζεφ Γκράντεκ «το δεξαμενόπλοιο "Volga - Neft 147" είχε εντοπιστεί από τη στιγμή του απόπλου του από το Ιράκ και επειδή υπήρχαν υποψίες για το φορτίο του, μόλις εισήλθε στα ύδατα που είναι στην αρμοδιότητα μας, ζητήθηκαν εξηγήσεις» και συμπλήρωσε ότι οι εξηγήσεις κρίθηκαν ανεπαρκείς, γι' αυτό έγινε νηοψία. Ο Γκράντεκ τόνισε ότι έτσι επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες ότι μεταφέρεται, κατά παράβαση του εμπάργκο, ιρακινό αργό πετρέλαιο και υπογράμμισε ότι οι ανακρίσεις συνεχίζονται. Αμεση υπήρξε η αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Βασίλι Σερεντίν απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες και ζήτησε να δοθεί άμεσα άδεια απόπλου στο ρωσικό δεξαμενόπλοιο.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε, χθες, στη δημοσιότητα ο Αμερικανός αξιωματούχος του πολεμικού ναυτικού, τους τελευταίους μήνες, έχουν αυξηθεί τα περιστατικά παράνομης εξαγωγής ιρακινού πετρελαίου, εκτός των ορίων που έχει θέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπολογίζεται ότι το Σεπτέμβριο εξήχθησαν παρανόμως 191.000 μετρικοί τόνοι και τον Ιανουάριο 367.000 μετρικοί τόνοι. Αναλόγως έχουν αυξηθεί και οι έλεγχοι, που, το 1998, ήταν 1.500 και οι αυτοψίες 715, ενώ το 1999 έφτασαν τους 2.422 και οι αυτοψίες τις 700. Εντούτοις, ο Γκράντεκ δε διευκρίνισε πόσοι από αυτούς τους ελέγχους οδήγησαν, όντως, σε ανακάλυψη παρανόμων εξαγωγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ