Παρασκευή 10 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Γενικευμένες αντιδράσεις και διαφωνίες

Ευρύτερες είναι οι αντιδράσεις που προκαλεί η επιχείρηση περιορισμού των διαδηλώσεων με το νομοσχέδιο της ΝΔ που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή. Μεταξύ άλλων αντιδράσεων, που μαζί με την πάνδημη καταδίκη του προδιαγράφουν την τύχη που θα έχει το συγκεκριμένο νομοθέτημα, καταγράφονται οι παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Η Υπηρεσία εντοπίζει σωρεία διατάξεων που αντιτίθενται στο Σύνταγμα, σε άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι πλήττεται στον πυρήνα του το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Σε επιστολή της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η Ενωση Εισαγγελέων εντοπίζει «ασυμβατότητα» της διάταξης για παρουσία εισαγγελέα στις διαδηλώσεις με το άρθρο 87 του Συντάγματος.

Οπως λέει, «σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα θεσμοθετημένης υποχρεωτικής παρουσίας εισαγγελικού λειτουργού σε χώρο υπαίθριας συνάθροισης με αναφορά σε αρμοδιότητες επιχειρησιακής οργάνωσης ή διάλυσης υπαίθριων συναθροίσεων, θα πρόκειται για ρύθμιση με εγγενή ασυμβατότητα με τα άρθρα 87 ε. του Συντάγματος, δεδομένου ότι θα αναθέτει σε Δικαστικό λειτουργό διοικητικές αρμοδιότητες που ανήκουν στην εκτελεστική εξουσία και τα όργανά της».

Αντίθετο και το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ

Την απόλυτη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο «περί του συνέρχεσθαι» δηλώνει το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα αντιδημοκρατικά μέτρα που προστίθενται διαρκώς τα τελευταία χρόνια.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στη Γενική του Συνέλευση την Τετάρτη 8/7, το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ αναφέρει ότι το νομοσχέδιο «αναιρεί στην ουσία το συνταγματικό δικαίωμα του "συνέρχεσθαι"» και προσθέτει: «Η προσαρμογή επί το αυστηρότερο προβλέψεων του Προεδρικού Διατάγματος του 1971 περί υπαίθριων συναθροίσεων οδηγεί στην αφυδάτωση των πολιτικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνει το Σύνταγμα και πιο ειδικά του δικαιώματος των πολιτών στη διαμαρτυρία. Αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την ακύρωση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών. Η ποινικοποίηση - με εξοντωτικές μάλιστα ποινές - αυτονόητων δημοκρατικών δικαιωμάτων οδηγεί σε ανελεύθερες καταστάσεις.

Να υπενθυμίσουμε την παλαιότερη κρίση του υπουργού της σημερινής κυβέρνησης, συνταγματολόγου κ. Γεραπετρίτη, "το δικαίωμα της συνάθροισης δεν υπόκειται σε καθεστώς αδείας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους".

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα περισσότερο.

Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ δηλώνει την απόλυτη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο "περί του συνέρχεσθαι" και εκφράζει την ανησυχία του για τα αντιδημοκρατικά μέτρα που προστίθενται διαρκώς τα τελευταία χρόνια (μέτρα κατά του δικαιώματος στην απεργία, "ιδιώνυμο" για τις διαμαρτυρίες κατά των κατασχέσεων κατοικίας, κ.λπ.). Η πορεία προς τον αυταρχισμό προαναγγέλλει νέα δεινά για το λαό μας και την ακαδημαϊκή κοινότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ