Παρασκευή 10 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ - ΟΜΠΡΑΔΟΡ
Για την προώθηση ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων

Συνάντηση στην Ουάσιγκτον είχε την Τετάρτη ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ. Η συνάντηση έγινε με αφορμή τη νέα συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού - Καναδά (USMCA), που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιούλη, αντικαθιστώντας τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA), και κατά τη διάρκειά της περίσσεψαν οι αμοιβαίες φιλοφρονήσεις, με τον Ομπραδόρ να ευχαριστεί τον Τραμπ γιατί όπως είπε «σέβεται όλο και περισσότερο τους Μεξικανούς που διαμένουν στις ΗΠΑ» (τους οποίους υπολόγισε, μαζί και με την τρίτη γενιά, σε 38 εκατομμύρια) και γιατί ...«δεν επιβάλλει κάτι που παραβιάζει την εθνική κυριαρχία του Μεξικού». Το «ζουμί» της επίσκεψης, πέρα από το ξέπλυμα της γνωστής ρατσιστικής στάσης της αμερικανικής κυβέρνησης με το τείχος που ανυψώνει με το Μεξικό, τα στρατόπεδα προσφύγων κ.λπ., ήταν στις επιχειρηματικές επαφές που έγιναν. Αυτή άλλωστε είναι και η πεμπτουσία της νέας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, δηλαδή η εξυπηρέτηση μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, που θα συνεχίζουν να αυγαταίνουν τα κέρδη τους, οξύνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Στη μεξικανική αντιπροσωπεία συμμετείχαν και 10 μεγαλοεπιχειρηματίες, ανάμεσά τους ο Κάρλος Σλιμ, ενώ στην αμερικανική εκπρόσωποι κολοσσών όπως η «Ford», η «Shell Oil», η «General Motors» κ.ά.

Αρχικά ήταν να μεταβεί στις ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, αλλά επικαλούμενος την πανδημία δεν πήγε, ενώ διαρρέεται ότι υπάρχει δυσαρέσκεια σχετικά με τις απειλές των ΗΠΑ για επιβολή νέων δασμών στο καναδικό αλουμίνιο και στον χάλυβα.

Σχετικά με την επίσκεψη του Ομπραδόρ στις ΗΠΑ, το ΚΚ Μεξικού σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Ο Ομπραδόρ σε αυτή την περιοδεία εκφράζει ότι δεν είναι μόνο πολιτικός εκπρόσωπος της σοσιαλδημοκρατίας ή ενός τμήματος του κεφαλαίου, αλλά επίσης εκφράζει τα γενικά ταξικά συμφέροντα της αστικής τάξης του Μεξικού. Οι εκκλήσεις του για υπεράσπιση της κυριαρχίας ήταν απλές ρητορείες για εκλογική πελατεία». Και συνεχίζει: «Ο στόχος της συμφωνίας ΗΠΑ - Καναδά - Μεξικου, όπως και πριν, της NAFTA, είναι η ενίσχυση των μονοπωλίων της Βόρειας Αμερικής, ειδικά όταν εντείνεται η ενδοϊμπεριαλιστική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας. Μια τέτοια συνθήκη αντιβαίνει στα συμφέροντα της εργατικής τάξης του Μεξικού, των ΗΠΑ και του Καναδά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ