Παρασκευή 10 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δύναμη στα χέρια του λαού η πρόταση του ΚΚΕ για την Υγεία

Στην εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη, μίλησε ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ. Ακολούθησαν παρεμβάσεις υγειονομικών

Στοιχεία της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, που στοχεύει στην εξυπηρέτηση του κεφαλαίου και στη θωράκιση του καπιταλιστικού συστήματος, χαρακτήρισε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, την κατάσταση στην Υγεία, το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και τα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ στη Χαλκίδα, την περασμένη Τετάρτη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή, δίνοντας συνέχεια στις παρεμβάσεις της ΚΟ Εύβοιας του ΚΚΕ για τα ζητήματα της Υγείας στην περιοχή. Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε η Λένα Γεροπαναγιώτη, Γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας, και ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις υγειονομικών.

Αναφερόμενος στην αρχή της ομιλίας του στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις, ο Γ. Μαρίνος είπε: «Δίνουμε αποφασιστικά τη μάχη ενάντια στο κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ που επιχειρεί να βάλει "στο γύψο" το δικαίωμα στην εργατική - λαϊκή κινητοποίηση που κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες και θυσίες (...) Ο λαός με την πάλη του θα το ακυρώσει στην πράξη, όπως έκανε με τόσους άλλους παρόμοιους νόμους στο παρελθόν».

Υγεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Μιλώντας για τα ζητήματα της Υγείας, τόνισε ότι «η σημερινή συζήτηση μπορεί να δώσει ώθηση στην αναγκαία προσπάθεια να αναπτυχθεί ένα μαζικό κίνημα που θα διεκδικήσει αποφασιστικά αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση» και πρόσθεσε: «Το κοινωνικό - οικονομικό σύστημα που στηρίζεται στην εξουσία της αστικής τάξης και στην καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, το σύστημα που έχει στο κέντρο του το κέρδος των καπιταλιστών δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες. Η υγεία του λαού σε κάθε καπιταλιστική χώρα αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα».

Εφερε, μάλιστα, συγκεκριμένα παραδείγματα από τη διαχείριση της πανδημίας στις ισχυρές οικονομικά χώρες, με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς σε ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Αναφερόμενος στην κατάσταση των δομών Υγείας στη Στερεά Ελλάδα, σημείωσε ότι τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι συγκλονιστικά και ότι οι δημόσιες μονάδες Υγείας στέκονται στα πόδια τους χάρη στη φιλοτιμία και την προσπάθεια γιατρών και νοσηλευτών. Με συγκεκριμένα παραδείγματα από τις μονάδες της περιοχής, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο που κέρδισε με τα περιοριστικά μέτρα για να βελτιώσει την κατάσταση στην Υγεία.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη λειτουργία του νέου νοσοκομείου Χαλκίδας τόνισε: «Η κυβέρνηση ετοιμάζει φιέστα για να εγκαινιάσει το νέο Νοσοκομείο που θα έπρεπε να ήταν έτοιμο από χρόνια και καλά στελεχωμένο. Θα κόψουν κορδέλες σε ένα νοσοκομείο που θα πάσχει από την πρώτη μέρα από μεγάλα προβλήματα, από υποστελέχωση που οδηγεί στην εντατικοποίηση της δουλειάς των γιατρών και των νοσηλευτών, ενώ κλινικές θα είναι κλειστές και το πρόβλημα της στελέχωσης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας που θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί από πολλά χρόνια πριν παραμένει άλυτο».

Σημείωσε ότι αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στα Κέντρα Υγείας, φέρνοντας ως παράδειγμα τα Ψαχνά. «Η προκλητική πολιτική της μετακίνησης προσωπικού για την κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία υποβάθμισε ακόμη περισσότερο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» κατήγγειλε και στάθηκε ιδιαίτερα στις ελλείψεις του ΕΚΑΒ σε ασθενοφόρα και οδηγούς, τονίζοντας ότι ευθύνες για τα προβλήματα στην Υγεία φέρουν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμανε, επίσης, ότι το ΚΚΕ όλα τα χρόνια αντιπάλεψε αυτές τις άθλιες αποφάσεις, ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Αθεράπευτος ιός ο καπιταλισμός

«Ο καπιταλισμός δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να δώσει λύση στο κεντρικό πρόβλημα, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες, το κριτήριο του κέρδους είναι ασθένεια που δεν γιατρεύεται κι αυτή είναι η βάση που η Υγεία είναι πανάκριβο εμπόρευμα. Οι κατακτήσεις του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση και στις άλλες χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης είναι πολύτιμη παρακαταθήκη και οι κατακτήσεις αυτές δεν παραγράφονται από την αντεπανάσταση, τα λάθη και τις παραλείψεις», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Μπορούν να γίνουν ουσιαστικά βήματα στην οργάνωση και τον προσανατολισμό της πάλης, να κατανοηθεί πλατιά ότι κάθε υποχώρηση οδηγεί στη χειροτέρευση της κατάστασης, ότι σήμερα τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της ανόδου της απαιτητικότητας και της συντονισμένης δράσης. Τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες για ουσιαστική πρόληψη, προστασία και αποκατάσταση των προβλημάτων υγείας, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο, για δωρεάν Φάρμακο σε μια κοινωνία που η εξουσία θα είναι στα χέρια της εργατικής τάξης, στα χέρια των πολλών, που ο πλούτος θα είναι ιδιοκτησία αυτών που τον παράγουν και θα καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Η πρόταση του ΚΚΕ

Παρουσιάζοντας αναλυτικά την πρόταση του ΚΚΕ για την Υγεία, ο Γ. Μαρίνος είπε ότι «βασική θέση έχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που αγωνιζόμαστε να αναπτυχθεί σε πανελλαδικό επίπεδο με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμία εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, με πυρήνα το Κέντρο Υγείας, τα αποκεντρωμένα ιατρεία και τις κινητές μονάδες που συνδέονται με αυτό. Με πλήρη στελέχωση σε όλες τις βασικές ειδικότητες, σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία κ.λπ.

Τα κριτήρια ανάπτυξης της ΠΦΥ πρέπει να είναι η πλήρης και απολύτως δωρεάν κάλυψη όλων των αναγκών, η διασύνδεσή της με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία, άλλα ιδρύματα που τυχόν υπάρχουν και η προσαρμογή στις ιδιαίτερες ανάγκες τμημάτων του πληθυσμού, όπως βρεφικός - παιδικός πληθυσμός, γυναίκες, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, Ρομά, πρόσφυγες - μετανάστες κ.λπ.», σημειώνοντας τον ιδιαίτερο λόγο του οικογενειακού γιατρού σε αυτήν την κατεύθυνση.

Σε άλλο σημείο, ανέδειξε «ότι οι υπηρεσίες πρόληψης θα πρέπει να απευθύνονται πριν απ' όλα στους υγιείς για την πρόληψη των επαγγελματικών κινδύνων, στη λήψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία».

Σχετικά με τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας σημείωσε ότι πρέπει να αποτελούν ένα επιτελείο συνεργαζόμενων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα μελετά, θα καταγράφει, θα σχεδιάζει και θα εφαρμόζει προγράμματα και υπηρεσίες που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού, ανάλογα με τις ανάγκες, όπως η εξασφάλιση πλήρους εμβολιασμού των παιδιών, ηλικιωμένων, ομάδων υψηλού κινδύνου, προληπτικές και εργαστηριακές ιατρικές εξετάσεις, στοχευμένη παρέμβαση σε ομάδες πληθυσμού όπως μοναχικοί ηλικιωμένοι, σε περιπτώσεις ειδικών συνθηκών κ.λπ.

Ανέφερε, επίσης, ότι στα Κέντρα Υγείας πρέπει να εντάσσονται λειτουργικά και τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας με βασική προτεραιότητα την πρόληψη, τη φροντίδα για τη διάγνωση, τη θεραπεία, τη στήριξη στους πάσχοντες και σύνδεση με ξενώνες και οικοτροφεία, που υπάρχουν στην περιοχή ευθύνης του.

«Η συνολική πρόταση του ΚΚΕ συμπυκνώνει τις ανάγκες του λαού μας, είναι ρεαλιστική και αναγκαία και με αυτήν μπορούμε να δώσουμε συνέχεια στον αγώνα μας, να γίνει κτήμα των εργαζομένων, δύναμη στα χέρια τους», κατέληξε ο Γ. Μαρίνος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από «σωτήρες», μπορεί να περιμένει πολλά από την οργάνωση της πάλης για την Υγεία και τα άλλα λαϊκά προβλήματα (2022-02-08 00:00:00.0)
Το πλαίσιο πάλης (2014-01-25 00:00:00.0)
Πάλη για ουσιαστική Φροντίδα Υγείας (2013-06-22 00:00:00.0)
Πάλη για ουσιαστική Φροντίδα Υγείας (2013-06-22 00:00:00.0)
Κερκόπορτα για ιδιώτες και υποβάθμιση (2009-12-13 00:00:00.0)
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (2000-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ